Cathy O’Neil – „Arme matematice de distrugere”

Fara Autor | 04.01.2018

Pe aceeași temă

Editura Nemira a publicat un volum bestseller al New York Times şi nominalizat în 2016 la National Book Award:  Arme matematice de distrugere” , scris de Cathy O’Neil, fostă jurnalistă la Wall Street Journal. Cartea este un avertisment asupra pericolelor care decurg din folosirea tot mai largă a modelelor matematice, care ajung să ne reglementeze viaţa. Acestea sunt opace şi incontestabile, chiar dacă greşesc, scrie Cathy O’Neil, şi alimentează discriminarea într-un „cocktail toxic pentru democraţie“. Într-o epocă în care cele mai multe aspecte din existenţa noastră cad sub incidenţa datelor analizate automat, e necesar să le înţelegem mecanismele şi să chestionam modelele.

 

„Autoarea cunoaşte puterea şi riscurile modelelor matematice, dar are şi darul analogiei, ceea ce o face una dintre cele mai competente comentatoare a folosirii datelor ca arme“, scrie New Tork Times Book Review.

 

Cathy O’Neil este informatician şi autoare a blog-ului  mathbabe.org. A obţinut doctoratul în matematică la Harvard University şi a predat la Barnard College înainte să se mute în sectorul privat, unde a lucrat pentru fondul de garantare D.E. Shaw Group. A fost informatician la diferite firme noi, construind modele care prezic achiziţiile şi preferinţele oamenilor pe Internet.

O’Neil a început programul Lede pentru jurnalismul de date din cadrul Universităţii Columbia. A semnat împreună cu Rachet Schutt volumul Straight Talk from the Frontline. A publicat în format e-book lucrarea On Being a Data Skeptic.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22