Găselnița lui Tudose pentru debarcarea lui Dragnea: conducere colectivă cu baroni locali

Dora Vulcan | 08.01.2018

După ce s-a jucat cu nervii lui Dragnea, refuzând să treacă legile Justiției prin guvern și să sesizeze CCR în cazul Belina, Tudose ar fi găsit o nouă variantă pentru debarcarea lui Liviu Dragnea de la conducerea PSD, în care să-i antreneze și pe baronii locali: conducerea colectivă.

Pe aceeași temă

 

 

 

Premierul Mihai Tudose, impreuna cu cativa lideri locali ai PSD, ar vrea sa impuna la sedinta Comitetului Executiv (CEX) de azi o conducere colectiva a partidului (5-6 persoane) in locul lui Liviu Dragnea, au declarat pentru HotNews.ro mai multe surse din PSD.

 

Tudose ar urma sa faca parte din conducerea colectiva, alaturi de Marian Oprisan (Vrancea). Ramane de vazut daca din aceasta conducere colectiva vor face parte Niculae Badalau (Giurgiu) si Marcel Ciolacu (Buzau), despre care exista informatii certe ca au intrat in conflict cu Liviu Dragnea in ultima perioada. De subliniat ca aceasta varianta era vehiculata luni la pranz ca fiind planul cu care Tudose intra in CEX, dar datele se pot schimba in functie de negocieri, scrie sursa citată.

 

 

 Mihai Tudose se întâlnește cu o parte din membrii Guvernului înaintea ședinței PSD

 

Tot luni, înainte de ședința CEx al PSD, Tudose are programată o intalnire cu cativa importanti lideri locali, printre care si Oprisan, Badalau, Tutuianu si Ciolacu, după ce, în urmă cu o seară, și Dragnea ar fi avut o întrunire, la nivel restrâns, cu alți lideri ai PSD la care nu a fost invitat și Tudose și față de care și-ar fi exprimat intenția de a-l schimba pe Tudose. 

 

Premierul Mihai Tudose are luni dimineață o întâlnire cu o parte din miniștrii cabinetului, potrivit unor informații Digi24. Discuția are loc înaintea ședinței PSD de la ora 14:00.

 

PSD are nevoie de un Congres extraordinar, care să urmărească statutul partidului din viziunea membrului de partid, şi nu a liderului unic, a declarat primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, membru PSD. El a apreciat că în PSD există oameni competenţi şi cu vizibilitate, care ar putea să reclădească structura de conducere a partidului.

 

Printre cei prezenți la ședință se numără și vicepremierul Marcel Ciolacu. Deși ar putea fi considerată o ședință obișnuită, astăzi liderii PSD se reunesc de la ora 14:00 în prima şedinţă din acest an, iar printre subiectele care ar putea fi discutate în Comitetul Executiv Naţional sunt restructurarea Guvernului, convocarea unui congres extraordinar şi modificarea Statutului PSD.

 

Întâlnirea de astăzi mai este interesantă și dintr-un alt punct de vedere. Duminică seară, social-democrații au sărbătorit sfântul Ion și s-au întâlnit într-un complex sportiv cu un restaurant de lux din Capitală. De la această petrecere au lipsit premierul Mihai Tudose și Niculae Bădălău, vicepreședinte PSD. Printre cei care au participat se numără Liviu Dragnea, președintele PSD.

 

Se pare că se conturează așadar două tabere care se vor confrunta pentru supramația partidului.

 

Potrivit informațiilor Digi24, Liviu Dragnea le-a spus apropiaţilor că se gândeşte să-l dea jos pe premierul Mihai Tudose. Discuţia de la finalul anului trecut nu s-a încheiat cu o concluzie clară.

 

 

Guvernarea și eficientizarea ei, pretexte pentru bătăliile de putere între Dragnea și Tudose

 

Întrunirea de luni a forului lărgit de decizie al PSD este una cu final anticipat, în ciuda subiectelor tari aruncate pe piață și alimentate de conflictul mocnit Dragnea- Tudose: restructurarea Guvernului, convocarea unui congres extraordinar si modificarea Statutului PSD.

 

Comitetul Executiv National (CExN) se va intruni de la ora 14.00, la sediul central al PSD. Pretextul întrunirii forului lărgit de decizie al PSD este dat de demisia Doinei Pană de la ministerul Apelor și Pădurilor - ocazie pentru diverse speculații privind posibila restructurare a guvernului, prin comasarea ministerului lăsat fără gestionar-șef cu cel al Mediului. 

 

Doina Pana si-a anuntat saptamana trecuta demisia din functia de ministru al Apelor si Padurilor pe motive medicale. 

 

Propunerea pentru noul ministrul al Apelor si Padurilor va fi stabilita in cadrul Comitetului Executiv National, care va fi convocat zilele urmatoare, a anuntat, atunci, liderul PSD, Liviu Dragnea, care i-a multumit Doinei Pana "pentru activitatea deosebita depusa in Guvernul Romaniei".

 

Demisia lui Pană a fost, așadar, pretextul pentru care a fost adusă în discuție posibila restructurare a guvernului, cu o readucere pe tapet a diferendelor între liderul PSD și șeful guvernului, Mihai Tudose - în fapt o luptă de putere în partid.

 

Presedintele Executiv al PSD, Niculae Badalau, a spus ca Guvernul ar putea fi restructurat, iar Executivul ar putea include 16 - 17 ministere, fata de 24, cate sunt in prezent, el apreciind ca este necesar si un Congres al partidului.

 

Lui Bădălău i s-a opus Paul Stănescu, cel care a spus că nu este necesară o restructurare a guvernului. 

 

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, declara, la finalul anului trecut, ca in ianuarie va avea loc o discutie privind eventuala necesitate a modificarii structurii Guvernului.

 

In ceea ce priveste remanierea unor membri ai Cabinetului, Dragnea a precizat ca nu are niciun element care sa ii spuna ca trebuie remaniat un anumit ministru. El s-a declarat multumit de activitatea premierului Mihai Tudose. Spusele lui Dragnea trebuie privite, însă, în cheia formală a unor declarații care ar fi menite să nu-l angajeze într-un conflict pe față cu Tudose, conflict pe care nu-l mai poate risca după defectarea lui Grindeanu, premierul îndepărtat prin moțiune de cenzură și recuperat între timp prin cumpărarea tăcerii sale odată cu numirea la conducerea unei structuri care gestionează o piață de 4 miliarde de euro, o sinecură bine plătită. Singurele informații despre conflictul dintre Dragnea și Tudose sunt cele obținute pe surse, televiziunea Digi 24 fiind cea care a citat surse care, sub protecția anonimatului, ar confirma nemulțumirile lui Dragnea la adresa lui Tudose premierul, pe care și l-ar dori îndepărtat.

 

 

La rândul său, premierul Mihai Tudose, jucând cartea încă accesibilă a deținerii funcției de premier, a spus că ianuarie ar trebui să fie o lună a evaluărilor, dar nu doar la nivelul guvernului ci a tuturor zonelor de decizie, referindu-se si la sefii de agentii, secretarii de stat, membri in consilii de administratie, unde sunt infiltrați oamenii de bază ai lui Dragnea. Pretextul este, desigur, eficientizarea activității guvernului. .

 

 

"Va fi o discutie in coalitie si nu neaparat a Cabinetului, ci a tuturor celor care sunt pusi sa ia niste decizii, sa puna in aplicare decizii, incepand cu sefii de agentii, secretarii de stat, membrii in CA, in AGA", a precizat Tudose, intrebat daca in ianuarie ar urma sa aiba loc o evaluare a Executivului.

 

Adică tot o luptă de putere ascunsă destul de străveziu în preocuparea pentru guvernarea țării. 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22