Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Raport:Rusia s-a folosit de preoții din România pentru a alimenta protestele anti-Chevron
Dora Vulcan - - - -
2018-01-11
International
4

Kremlinul s-ar fi folosit de preoţi ortodocşi din România pentru a alimenta protestele împotriva fracturării hidraulice. E vorba de mişcarea anti-gaze de şist de acum câţiva ani.

 

 

Informaţia vine chiar din Congresul american, care a făcut publică una dintre cele mai ample cercetări ale ale sale pe tema războiului de influenţă purtat de Rusia împotriva democraţiilor europene, transmite Digi 24.ro.

 

Nu doar în România, dar şi în Bulgaria, Kremlinul s-ar fi folosit de preoţi ortodocşi pentru a alimenta protestele faţă de fracturarea hidraulică, îndreptate împotriva companiei americane Chevron, spune raportul citat.

 

Vârful acestor proteste a fost în 2013, iar mişcarea anti-gaze de şist a avut în centrul ei şi membri ai clerului din Moldova. Ei bine, Moscova şi-a aplicat planul descris prin intermediul Bisericii Ortodoxe Ruse. Asta potrivit unui scenariu, care apare într-un raport al senatorilor democraţi din Statele Unite. Cercetarea vorbeşte, printre altele, despre felul în care Biserica rusă a devenit un instrument al statului şi e folosită pentru promovarea şi legitimarea intereselor Kremlinului. Totul, pentru reafirmarea noii ordini internaţionale dorite de Vladimir Putin.

 

Dincolo de felul în care Biserica Ortodoxă Rusă e considerată un agent al haosului rusesc, cum e numit acest război de influenţă, raportul publicat de Comisia pentru Afaceri Externe din Senatul american arată cum amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale din Statele Unite nu e ceva nou. El face parte dintr-un tipar vechi de aproape două decenii al regimului Putin de a ataca democraţia şi statul de drept în ţări europene, dar şi în Statele Unite.

 

În total, raportul detaliază atacurile ruseşti din 19 ţări. E vorba, de exemplu, de campanii de dezinformare, atacuri cibernetice, finanţare de mişcări politice de extremă dreaptă sau de folosirea resurselor energetice drept armă politică.

 

Sunt ameninţări care se văd şi la Bucureşti. Ministrul român de Externe a avertizat chiar ieri că statele şi societăţile din regiunea noastră sunt un „poligon de încercare” al Rusiei, care foloseşte toate aceste tactici hibride şi accentuează, astfel, o spirală a instabilităţii regionale.

TAGS : sua raport congres rusie influenta preoti
Comentarii
Costache 2018-01-11
Cand costa patru dolari, si aia imprumutati prin linii de finantare sau oblgatiuni, ca sa extragi 1 dolar gaz de sist, conform Bloomberg (agentie de stiri, nu caterinca de mai sus) iar statele Oklahoma si Kansas inca se cutremura sub asaltul injectarii subterane a fluidului rezidual - adica ascunderea mizeriei sub pres (se poate cauta pe google "wastewater injection earthquakes" si veti da tot de stiri serioase), trebuie si un pic de circ ca sa mai salveze ceva din dezastru. Felicitari pentru tristul spectacol.
nerd 2018-01-11
Ministrul de externe Melescanu ,daca vrea,sa explice lui Tariceanu , Dragnea si mult prea fericitului Daniel,rusofili de pripas,ca asaltu asupra statului de drept favorizeaza intentiile si interesele Rusiei.
FLORIAN D. MIREA 2018-01-11
Campania contra Chevron a fost o actiune premeditata. Romania a pierdut sansa de a beneficia de o mai mare independenta energetica.
emil 2018-01-11
Digi TV e o televiziune paralela bagata fortat la pachet cu net-ul.
Total 4 comments.
Mai multe din International
2944
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22