Placa de pe Ambasada României de la Budapesta a fost acoperită cu un steag secuiesc

E.b. | 15.01.2018

Incidentul s-a petrecut sâmbătă noaptea în capitala ungară. Mai mulți bărbați au acoperit cu un steag secuiesc placa de pe Ambasada României la Budapesta pe care este scris numele instituției și inscripționată stema României.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE: Ambasadorul Ungariei la Bucureşti a fost convocat la MAE după ce membri ai "Mişcării celor 64 de comitate" au acoperit emblema Ambasadei României la Budapesta cu drapelul secuiesc, ministerul considerând inacceptabile astfel de gesturi şi făcând apel la autorităţile ungare să asigure inviolabilitatea şi integritatea sediilor misiunilor româneşti şi personalului.

 


Ministerul Afacerilor Externe îşi manifestă preocuparea faţă de atitudinea provocatoare a Mișcării „Celor 64 de comitate” și condamnă producerea unor astfel de incidente care au ca scop defăimarea simbolurilor naționale, se arata într-un comunicat MAE.

 

MAE consideră că săvârșirea unor asemenea acte de către anumite persoane sau organizații, inclusiv cu programe revizioniste, este complet inacceptabilă și contravine spiritului și prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice.

 

MAE lansează un apel către autoritățile ungare de a asigura inviolabilitatea și integritatea localurilor misiunii României și a personalului său și, în acest scop, va avea o discuție cu ambasadorul Ungariei la București.

 

Reamintim că autoritățile române au exprimat constant, în dialogul cu Budapesta, dorință de cooperare, lucrând pentru valorificarea, la potențialul său superior, a parteneriatului strategic dintre cele două state și construind pe baza fundamentului juridic reprezentat de Tratatul politic de bază.

 

În dialogul bilateral politico-diplomatic, partea română transmite așteptările sale ferme ca Ungaria să își asume promovarea unei relații bilaterale în parametrii unui parteneriat strategic autentic, în consonanță cu reperele anterior menționate.
 

 

Autorii ar face parte din Mișcarea de Tineret 64 de Comitate

 

Ştirea iniţială: Surse diplomatice au declarat, conform Europa FM, că reprezentanța României este păzită de oamenii legii de la Budapesta. De asemenea, autori ar fi 4 membri ai Mișcării de Tineret 64 de Comitate.

 

Curtea de Apel Bucureşti a decis anul trecut că  gruparea extremistă are un caracter fascist, xenofob şi rasist.

 

Deocamdată, Ministerul de Externe de la București nu are o reacție publică  și nu se știe dacă diplomații români au depus vreo plângere.

 

Incidentul apare în contextul în care cele trei formaţiuni politice maghiare din România au semnat o rezoluţie prin care cer autonomia, inclusiv teritorială a Ţinutului Secuiesc.

 

Ulterior,  miercuri seară, la Realitatea TV, premierul Mihai Tudose a vorbit despre rezoluţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc semnată la Cluj-Napoca de cele trei formaţiuni politice maghiare (UDMR, PPMT şi PCM), apreciind că „nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui”. „Am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui”, a declarat premierul.

 

 
 
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22