Russia Today, respinsă la Elysee. Şi Sputnik se află în colimatorul autorităţilor franceze

E.b. | 16.01.2018

Televiziunea publică rusă Russia Today (RT) s-a plâns că a fost respinsă de Palatul Elysee. Această declaraţie intervine în condiţiile în care mass-media ruse RT şi Sputnik se află de mai multe luni în colimatorul autorităţilor franceze.

Pe aceeași temă

 


RT susţine că jurnaliştilor postului său în limba franceză li s-a refuzat acreditarea de către preşedinţia franceză de două ori într-o săptămână, conform AFP, preluată de Agerpres.

 

Această declaraţie intervine în condiţiile în care  RT şi  publicaţia Sputnik se află de mai multe luni în colimatorul autorităţilor franceze, preşedintele Emmanuel Macron acuzându-le în mai că s-au comportat ca "organe de influenţă şi de propagandă mincinoasă" în timpul campaniei prezidenţiale franceze.

 

"Palatul Elysee a refuzat acreditarea pentru jurnaliştii noştri de două ori într-o săptămână", a afirmat redactorul-şef al RT, Margarita Simonian, într-un comunicat publicat pe site-ul postului.

 

Luni dimineaţa, un jurnalist al RT France, post lansat în decembrie, a sosit la Palatul Elysee pentru a asista la un briefing al purtătorului de cuvânt al preşedinţiei franceze, însă i s-a refuzat accesul, potrivit comunicatului.

 

"Când i-am spus că lucrez pentru RT, mi s-a răspuns că nu sunt jurnalist şi că accesul este rezervat doar pentru jurnalişti", susţine acest angajat al RT France, precizând că şi-a prezentat legitimaţia de presă.

 

O situaţie similară a avut loc la Roma, la 10 ianuarie, "atunci când echipa preşedintelui francez nu i-a dat autorizaţie televiziunii RT" să asiste la summit-ul liderilor celor şapte ţări din sudul UE (Italia, Franţa, Spania, Portugalia, Grecia, Cipru şi Malta), potrivit postului.

 

"Cererea de acreditare a fost acceptată, însă la sosirea echipei noastre în Italia serviciul de presă al Palatului Elysee a încetat să răspundă la apelurile jurnaliştilor noştri", precizează RT.

 

"Îl sfătuiesc pe preşedintele Macron (...) să recitească atent Constituţia franceză", şi-a exprimat indignarea Simonian, cerându-i preşedintelui francez "să apere libertatea presei".

 

La rândul său, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a criticat luni proiectul de lege împotriva "fake news" pe care Macron l-a evocat la începutul lui ianuarie, într-o aluzie voalată la adresa RT şi Sputnik.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22