Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Șeful IGPR, Bogdan Despescu, demis de Mihai Fifor și înlocuit cu șeful DGA, Cătălin Ioniță
Dora Vulcan - - - -
2018-01-17
Actualitate Interna
4

Șeful Inspectoratului General al Poliției Române, Bogdan Despescu, a fost demis de premierul interimar Mihai Fifor. Anterior, ex-premierul Mihai Tudose a refuzat solicitarea ministrului de Interne, Carmen Dan, de a-l demite pe Despescu, în contextul scandalului polițistului acuzat de pedofilie.

 

 

Guvernul României a confirmat eliberarea lui Bogdan Despescu din funcția de inspector general al Inspectoratului General al Poliției Române, cu rang de secretar de stat. Premierul interimar, Mihai Fifor, a semnat, totodată, decizia de împuternicire, pentru o perioadă de șase luni, în funcția de inspector general al Inspectoratului General al Poliției Române, cu rang de secretar de stat, a lui Alexandru-Cătălin Ioniță, transmite Digi 24.ro.  

 

 

Ambele decizii ale prim-ministrului interimar au fost luate la propunerea ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, la nici 48 de ore de la debarcarea premierului Mihai Tudose, angajat într-un conflict deschis cu Carmen Dan, protejată a lui Dragnea, căreia i-a cerut demisia după ce a acuzat-o că l-a mințit în legătură cu intenția lui Ioniță de a prelua postul lui Despescu. Tudose a refuzat să-i dea satisfacție lui Dan și să-l demită pe Despescu, căruia i-a cerut un raport, în urma căruia și-au dat demisia șeful și adjunctul Poliției Capitalei și au ajuns cercetați 22 de polițiști pentru mușamalizarea cazului polițistului pedofll, de la care a pornit întregul scandal și care i-a servit șefului PSD Liviu Dragnea pentru a-l putea îndepărta pe Tudose cu care se afla, deja, la al doilea conflict deschis de putere. 

 

 

Anunțul oficial al demiterii lui Despescu ar urma să fie făcut la finalul ședinței de Guvern conduse de Mihai Fifor.

 

Prim-ministrul interimar Mihai Fifor a declarat, marţi seară, referindu-se la o eventuală demitere a şefului Poliţiei Române, Bogdan Despescu, că această situaţie va fi analizată cu foarte mare atenţie miercuri şi va fi luată o decizie.

 

Întrebat după o vizită la MAI dacă a discutat cu ministrul Afacerilor Interne despre o eventuală demitere a lui Despescu, Fifor a răspuns: "Asta este o situaţie pe care o s-o analizăm cu foarte mare atenţie în cursul zilei de mâine şi o să luăm o decizie", transmite Agerpres.

 

În 9 ianuarie, după declanşarea scandalului din Poliţia Română generat de cazul poliţistului acuzat de agresiuni sexuale, cele mai recente victime fiind doi copii, ministrul Carmen Dan i-a trimis premierului Mihai Tudose propunerea de schimbare din funcţie a şefului IGPR, Bogdan Despescu. De asemenea, ea a propus înlocuirea acestuia cu Cătălin Ioniţă. Propunerea a fost refuzată însă de Mihai Tudose, care i-a cerut lui Bogdan Despescu să îi prezinte, în termen de săptămână, un raport.

 

Ulterior, Mihai Tudose a acuzat-o pe Carmen Dan că l-a minţit, spunând că nu mai doreşte să mai lucreze cu ea şi că dacă va fi lăsată să îşi dea demisia o va accepta. Carmen Dan a refuzat să demisioneze, iar acest conflict a generat decizia luată luni de Comitetul Executiv al PSD, care i-a retras sprijinul politic lui Mihai Tudose, acesta demisionând din funcţia de premier.

 

Tot în scandalul legat de poliţistul de la Brigada Rutieră acuzat de agresiune sexuală, șeful Poliţiei Capitalei, Nicu Dragoş Orlando, a renunţat la funcţie. Adjunctul său, Marius Eugen Ştefan, şi-a dat demisia de onoare. 22 de poliţişti au fost daţi pe mâna procurorilor de şeful Poliţiei Române. Sunt bănuiţi că, de-a lungul anilor, l-au protejat pe poliţistul suspectat în 15 cazuri de abuz sexual.

TAGS : mai carmen dan demitere despescu igpr fifor interimar
Comentarii
?????? 2018-01-18
Ar putea explica Mihai Fifor și Carmen Dan cu ce și-au motivat o astfel de ''decizie", în contextul în care ancheta nu este finalizată, actualul șef al poliției fiind în funcție de aproximativ 2 ani ? Știți cumva care ar fi durata mandatului unui șef al poliției ? Ce considerați că ''păzește'' inspectorul școlar de la Cotroceni referitor la funcționarea și conducerea instituțiilor din subordinea CSAT ?
?????? 2018-01-17
Considerați că o astfel de înlocuire, la vârful Poliției ,s-ar fi făcut "în sprijinul" transferului lui Ionțiă de la Astra la Cluj ?
?????? 2018-01-17
Este evident faptul că un "civil" precum interimarul de la Palatul Victoriei nu poate acționa cu dispozții referitoare la persoanele din organigramele structurilor din instituțiile de forță, singurul "civil" care ar fi putut avea o astfel de atribuție fiind "locatarul de la Palatul Cotroceni" ?
Tot inaine.. 2018-01-17
Rotatia cadrelor inseamna continuitate nu demitere.
Total 4 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1859
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22