Șeful IGPR, Bogdan Despescu, demis de Mihai Fifor și înlocuit cu șeful DGA, Cătălin Ioniță

Dora Vulcan | 17.01.2018

Șeful Inspectoratului General al Poliției Române, Bogdan Despescu, a fost demis de premierul interimar Mihai Fifor. Anterior, ex-premierul Mihai Tudose a refuzat solicitarea ministrului de Interne, Carmen Dan, de a-l demite pe Despescu, în contextul scandalului polițistului acuzat de pedofilie.

Pe aceeași temă

 

 

Guvernul României a confirmat eliberarea lui Bogdan Despescu din funcția de inspector general al Inspectoratului General al Poliției Române, cu rang de secretar de stat. Premierul interimar, Mihai Fifor, a semnat, totodată, decizia de împuternicire, pentru o perioadă de șase luni, în funcția de inspector general al Inspectoratului General al Poliției Române, cu rang de secretar de stat, a lui Alexandru-Cătălin Ioniță, transmite Digi 24.ro.  

 

 

Ambele decizii ale prim-ministrului interimar au fost luate la propunerea ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, la nici 48 de ore de la debarcarea premierului Mihai Tudose, angajat într-un conflict deschis cu Carmen Dan, protejată a lui Dragnea, căreia i-a cerut demisia după ce a acuzat-o că l-a mințit în legătură cu intenția lui Ioniță de a prelua postul lui Despescu. Tudose a refuzat să-i dea satisfacție lui Dan și să-l demită pe Despescu, căruia i-a cerut un raport, în urma căruia și-au dat demisia șeful și adjunctul Poliției Capitalei și au ajuns cercetați 22 de polițiști pentru mușamalizarea cazului polițistului pedofll, de la care a pornit întregul scandal și care i-a servit șefului PSD Liviu Dragnea pentru a-l putea îndepărta pe Tudose cu care se afla, deja, la al doilea conflict deschis de putere. 

 

 

Anunțul oficial al demiterii lui Despescu ar urma să fie făcut la finalul ședinței de Guvern conduse de Mihai Fifor.

 

Prim-ministrul interimar Mihai Fifor a declarat, marţi seară, referindu-se la o eventuală demitere a şefului Poliţiei Române, Bogdan Despescu, că această situaţie va fi analizată cu foarte mare atenţie miercuri şi va fi luată o decizie.

 

Întrebat după o vizită la MAI dacă a discutat cu ministrul Afacerilor Interne despre o eventuală demitere a lui Despescu, Fifor a răspuns: "Asta este o situaţie pe care o s-o analizăm cu foarte mare atenţie în cursul zilei de mâine şi o să luăm o decizie", transmite Agerpres.

 

În 9 ianuarie, după declanşarea scandalului din Poliţia Română generat de cazul poliţistului acuzat de agresiuni sexuale, cele mai recente victime fiind doi copii, ministrul Carmen Dan i-a trimis premierului Mihai Tudose propunerea de schimbare din funcţie a şefului IGPR, Bogdan Despescu. De asemenea, ea a propus înlocuirea acestuia cu Cătălin Ioniţă. Propunerea a fost refuzată însă de Mihai Tudose, care i-a cerut lui Bogdan Despescu să îi prezinte, în termen de săptămână, un raport.

 

Ulterior, Mihai Tudose a acuzat-o pe Carmen Dan că l-a minţit, spunând că nu mai doreşte să mai lucreze cu ea şi că dacă va fi lăsată să îşi dea demisia o va accepta. Carmen Dan a refuzat să demisioneze, iar acest conflict a generat decizia luată luni de Comitetul Executiv al PSD, care i-a retras sprijinul politic lui Mihai Tudose, acesta demisionând din funcţia de premier.

 

Tot în scandalul legat de poliţistul de la Brigada Rutieră acuzat de agresiune sexuală, șeful Poliţiei Capitalei, Nicu Dragoş Orlando, a renunţat la funcţie. Adjunctul său, Marius Eugen Ştefan, şi-a dat demisia de onoare. 22 de poliţişti au fost daţi pe mâna procurorilor de şeful Poliţiei Române. Sunt bănuiţi că, de-a lungul anilor, l-au protejat pe poliţistul suspectat în 15 cazuri de abuz sexual.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22