Orban: Ne putem asuma răspunderea demarării negocierilor pentru formarea unei majorități

Dora Vulcan | 17.01.2018

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, că liberalii doresc alegeri anticipate, preşedintele Klaus Iohannis fiind informat că partidul îşi poate asuma răspunderea de a demara negocieri pentru formarea unei majorităţi parlamentare care să sprijine un guvern fără PSD.

Pe aceeași temă

 

 

 

"PNL a luat decizia de a nu participa la nicio formulă de guvernare care cuprinde PSD, de a vota împotriva oricărei formule de guvernare care conţine PSD. Opţiunea pe care am exprimat-o şi preşedintelui este pentru provocare de alegeri anticipate, deoarece considerăm că opţiunea populaţiei de astăzi nu mai are nicio legătură cu opţiunea populaţiei formulate la alegerile din 11 decembrie 2016. L-am informat pe preşedinte că PNL, în cazul în care i se va solicita, îşi poate asuma răspunderea de a demara negocieri pentru formarea unei majorităţi parlamentare care să sprijine un guvern fără PSD", a spus Orban, la Palatul Cotroceni, după consultările cu şeful statului, transmite Agerpres.

 

Liderul liberalilor a subliniat că PNL nu "fuge" de răspunderea guvernării şi că, în cazul în care i se va solicita de către preşedintele Iohannis, este dispus să-şi asume încercarea de a forma un guvern fără PSD.

 

Întrebat dacă mai crede în soluţia anticipatelor după ce preşedintele Iohannis a afirmat că nu doreşte să se prelungească această criză, Ludovic Orban a răspuns că liberalii susţin această idee.

 

"Sunt convins că preşedintele este în faţa unei decizii extrem de dificile în care trebuie să aleagă între două rele. (...) Sigur că susţinem ideea anticipatelor. Din punctul nostru de vedere, este cea mai bună soluţie. Sigur că această soluţie comportă riscuri, pentru că ar presupune neînvestirea a două guverne şi în toată perioada aceasta să se afle la butoane un Guvern complet lipsit de legitimitate, plus toate consecinţele care pot să existe în plan economic, în planul imaginii externe şi chiar în planul vieţii de zi cu zi a românilor. Dar preşedintele va decide, îşi va anunţa public această decizie", a spus preşedintele PNL.

 

El a arătat şi că, în cazul în care nu s-ar putea forma o majoritate sau nu se obţine un vot de învestitură asupra Guvernului, se poate face primul pas spre anticipate.

 

Orban a arătat că a avut discuţii cu toate formaţiunile politice despre posibilitatea formării unei noi majorităţi.

 

Întrebat care este opinia preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la declanşarea de alegeri anticipate, el nu a dorit să dezvăluie conţinutul discuţiilor cu şeful statului. "Preşedintele, după consultările cu toate partidele parlamentare, va reflecta, va decide şi va prezenta public ceea ce a decis. (...) Pe mine nu mă cheamă Dragnea să dezvălui conţinutul discuţiilor cu preşedintele României sau cu altcineva", a spus Orban.

 

De asemenea, el a reamintit că în cazul declanşării procedurilor de formare a unei majorităţi parlamentare în PNL există consensul ca preşedintele formaţiunii să fie desemnat candidat pentru funcţia de premier.

 

"În PNL există un consens, candidatul la premier în ipoteza în care există posibilitatea de a declanşa procedurile de formare a unei majorităţi parlamentare este preşedintele partidului. (...) Eu sunt achitat de instanţa de fond, aşa că nu există vreo discuţie legată de subiectul acesta", a arătat el.  

 

 

 

foto Mediafax

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22