A gresit Iohannis numind-o pe Dancila premier? Ce alternative avea si unde ar fi dus ele

Iulia Mincu | 18.01.2018

Dupa ce presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca da ”o noua sansa PSD” și a numit-o in functia de premier pe Viorica Viorica Vasilica Dancila, s-a declansat un val de revolta. Ce alte solutii avea Iohannis si care ar fi fost rezultatul?

Pe aceeași temă

 

 

Sustinatorii sai din mediul online, protestarii de la # rezist si #coruptia ucide, dar si comentatori si politicieni  anti-PSD il acuza pe  Iohannis ca a dat tara pe mina unei ”marionete a lui Dragnea”  si ca trebuia sa se lupte  mai mult, in pofida ”aritmeticii parlamentare”. Unele reprosuri sunt in termeni foarte duri, mergind pina la cea de ”complicitate  cu PSD”, ”tradare” si ”cinism”.

 

Pe de alta parte, la consultarile de la Cotroceni, cele doua partide de opozitie, PNL si USR, nu s-au prezentat cu o varianta de premier, astfel incit presedintele sa fie, macar si formal, obligat sa analizeze numele avansat si sa analizeze eventualele solutii.

 

Care erau insa alternativele sefului statului si care ar fi fost rezultatul? Ar fi putut Klaus Iohannis sa faca mai mult ?

 

 

Un veritabil tsunami  de indignare si revolta la adresa  presedintelui s-a facut simtit in orele ulterioare anuntului. Pagina oficiala  de facebook a lui Iohannis a pierdut  miercuri seara peste 1.500 de fani, iar postarile nu au fost deloc prietenoase. "Sa va fie rusine, pentru cei cu principii sanatoase sunteti de domeniul trecutului!", "Totul e un vid", "Tocmai v-ati pierdut votul din partea mea la urmatoarele alegeri", au scris internautii.

 

 

Coruptia Ucide il desfiinteaza pe Iohannis

 

 

Intr-o postare de pe facebook-ul comunitatii #coruptiaucide presedintele este acuzat ca ”a ales să dea o a treia șansă celor a căror unică preocupare a fost salvarea corupției”,  dupa care urmeaza un indemn de a participa la mitingul de simbata, 20 ianuarie, din Piata Victoriei.

 

”Președintele Iohannis a făcut, azi, un gest inacceptabil de complicitate cu PSD prin numirea ca premier a Vioricai Dancila, marioneta lui Liviu Dragnea. Am salutat toate gesturile președintelui prin care comunica faptul că dorește să lupte pentru un stat de drept, în care politica să nu devină un paravan pentru corupție. Din păcate, astăzi constatăm că miza președintelui a fost cu totul alta: aritmetica unei politici pline de cinism.

 

 

Am știut, însă, dintotdeauna, că singurii pe care putem conta cu adevărat suntem noi înșine. Politicienii ne pot fi aliați doar atâta vreme cât au aceleași mize ca și noi, iar cea mai importantă dintre acestea este lupta împotriva corupției. Din păcate, astăzi, președintele a ales să dea o a treia șansă celor a căror unică preocupare a fost salvarea corupției. Noi rămânem aceiași. Lupta noastră rămâne aceeași. Miza noastră rămâne aceeași. Ne vedem sâmbătă, la Piața Universității!”

 

 

# Rezistenta e dezamagita

 

Grupul civic #Rezistenta e ceva mai ingaduitor cu seful statului, caruia insa ii atrage atentia ca ar fi fost de preferat sa acorde  o ”sansa Romaniei” si nu PSD-ului.

 

”Suntem conştienţi că a fost o decizie dificilă, cu multe variabile de luat în calcul, dar şi cu aşteptări uriaşe dintr-o anumită parte a societãţii civile, acea parte care îşi doreşte o Românie modernã, cu un stat de drept puternic şi cu un parcurs european, acea parte a României care l-a votat pe Klaus Iohannis. Considerăm că nu PSD merita o nouă şansă, ci România, domnule preşedinte”, a scris grupul civic, pe pagina sa de Facebook.

Miza noastră imediată nu s-a schimbat: luptăm pentru o justiţiei independentă şi puternică. Pentru noi, cetăţenii acestei ţări, nu pentru un politician sau un partid anume. Ne vedem pe 20 ianuarie, la ora 18, în Piaţa Universităţii”, a conchis grupul civic.

 

 

 Iniţiativa România: Era Dancila singurul  pesedist ramas  in viata?

 

 

Initiativa Romaniei, Ong care a avut recent o intilnire cu presedintele Iohannis in contextul  legilor justitiei, cerindu-i sa sesizeze Comisia de la Venetia, spune ca intelege  constringerile date de aritmetica parlamentara, dar ii reproseaza presedintelui ca nu a facut un minim efort de condiţionare a desemnării candidatului PSD la funcţia de prim-ministru.

 

 

„De ce Preşedintele a decis desemnarea doamnei Dăncilă la funcţia de prim-ministru, deşi tot târgul ştie că asta echivalează cu numirea preşedintelui Camerei, condamnat penal şi inculpat, la şefia Guvernului? Era singurul pesedist rămas în viaţă? De ce Preşedintele ignoră de mai bine de 6 luni apelurile repetate de a sesiza Comisia de la Veneţia ale societăţii civile, Comisiei Europene, Consiliului Europei şi ambasadelor statelor UE?”, susţine „Iniţiativa România”.

 

 

Micul USR se revolta: Presedintele Johannis a ratat sansa de a limita dezastrul produs de PSD

 

 

USR, partid care a cerut insistent presedintelui alegeri anticipate, dar care nu a venit cu o varianta proprie de premier, critica numirea Vioricai Dancila, despre care spune ca se remarca exclusiv prin  ”obedienta fata de liderul suprem si satisfacerea intereselor acestuia de a scapa de justitie si de a-si mentine averea”.

 

 Intr-un comunicat  remis presei liderul  USD, Dan Barna, sustine apoi ca Presedintele a avut o sansa si a decis sa o dea PSD-ului".

 

 ”Este regretabil ca Presedintele Johannis a ratat sansa de a limita dezastrul produs de PSD, a ratat sansa de a-si folosi atributiile constitutionale legitime de a desemna un premier decent. O alta sansa pentru PSD inseamna ca Romania ramane din pacate si in perioada urmatoare prada capriciilor medievale ale unui Liviu Dragnea care ne impinge cu fiecare zi mai departe de Europa."

 

 

Ce putea face Iohannis si care erau  alternativele

 

Spre deosebire de momentul numirii lui Mihai Tudose in functia de prim ministru, dupa caderea guvernului  Grindeanu prin motiune de  cenzura, de data aceasta presedintele Iohannis nu a adus nicio critica PSD sau Vioricai Dancila personal. S-a limitat la a spune sibilinic ca PSD are ”doua guverne esuate” si ca trebuie sa  indeplineasca promisiunile facute romanilor, dupa care a anuntat decizia de a accepta nominalizarea, justificindu-se cu  ”aritmetica parlamentara”  si prevederile constitutionale. Putea face altceva, mai  mult, asa cum se vede ca au asteptat multi dintre  sustinatorii sai?

 

 

 

Scenariu 1. Alt premier tot de la PSD

 

Dragnea s-a dus la consultarile de la palatul Cotroceni cu o lista de semnaturi prin care a vrut sa demonstreze ca PSD-ALDE au majoritatea  parlamentara si, deci, dreptul constitutional de a da guvernul. Perfect adevarat, dar Constitutia nu-l obliga pe presedinte sa accepte nominalizarea facuta de coalitia  majoritara. Putea, asa cum invoca multi, sa ceara un alt nume, o persoana competenta, care sa fi probat minime abilitati manageriale. Tudose si Grindeanu macar mai fusesera ministri. Argumentele pentru respingere nu ar fi fost foarte solide, in spatiul public au aparut  puzderie de  informatii  despre Dancila, inclusiv gafa memorabila  despre Pakistan  si Iran state membre ale UE, dar nimic devastator. Pentru o tara ca Romania, desigur.

 

 

Ce ar fi urmat?

 

 Aici avem douavariante.  Prima, putin  probabila: PSD si  Dragnea sa cedeze si sa  vina cu o alta propunere ( nu neaparat mai  buna, tinind cont  de calitatea lidershipului din PSD). Dsigur, am fi  asistat la un razboi al declaratiilor  si al nervilor, probabil la proteste, la amenintari cu suspendarea. Dar poate ca Dragnea  vrind sa evite o criza politica prelungita, continuare a scandalurilor cu care s-a confruntat in ultima perioada, ar fi ales calea cedarii.

Asta ar fi insemnat o victorie de  proportii pentru Iohannis si o infringere pe  masura pentru  Dragnea. In perspectiva prezidentialelor din 2019, presedintele ar fi avut practic mandatul deja  in buzunar.

 

A doua varianta, cea mai  probabila, este  ca Dragnea si PSD nu ar fi renuntat la Dancila. Din punctul lor  de  vedere, argumentele stateau in picioare: a fost aleasa  democratic, prin vot, de cel mai  inalt for de conducere al partidului, e europarlamentar, are  calitati fara numar (  cum a spus  Dragnea) care o  recomanda pentru functie. In prima faza, probabil ca PSD ar  fi  contestat refuzul presedintelui la CCR, de unde e greu de anticipat  ce raspuns a fi venit.

 

Solutia, neplacuta pentru PSD, dar unica in situatia data, ar fi  fost sa mearga pe  suspendarea  presedintelui din functie. Din momentul  in care s-ar fi  declansat procedurile, lui Iohannis i-ar fi fost imposibil sa mai dea inapoi.

 

Suspendarea din functie presupune ca in cele 30 de zile pina la organizarea referendumului de demitere, presedinte  interimar la  Cotroceni ar fi ajuns Calin Popescu  Tariceanu, seful Senatului. Mai mult ca sigur ca primele miscari ar fi fost promulgarea legilor justitiei, eventual a modificarilor la codurile penale  si demiterea de la sefia DNA a Laurei Codruta  Kovesi, daca nu cumva si a lui  Augustin Lazar, procurorul general.

 

Rezultatul referendumului ar fi fost incert, pentru ca legea referendumului a  fost  modificata de USL si ea prevede ca prezenta la vot pentru validarea acestuia trebuie sa  fie de  30% si nu de 50% cum a fost  in cazul lui Basescu.

 

Mai exact, Romania s-ar fi  putut trezi in situatia ca a ramas si fara presedinte, si fara sef al DNA si cu legile  justitiei promulgate.

 

 

Scenriul 2  Nominalizarea unui premier de la Opozitie

 

Mai exact unul de la PNL. Nu se stie cine ar fi fost acesta, pentru ca liberalii nu au avansat niciun nume, dar sa presupunem ca ar fi fost vorba de Ludovic Orban. Acesta ar fi trebuit sa inchege o majoritate  parlamentara din bucatele pe care le are la dispozitie:  USR, tradatori de la PSD, ALDE, PMP sau UDMR, minoritati  etc. Probabil ca nu ar fi reusit de la prima incercare si guvernul ar fi cazut. Ar mai fi putut sa  incerce de doua ori si sa esueze, acesta fiind scenariul  anticipatelor avansat de  opozitie. Putin probabil in  conditiile  romanesti.

 

 

Desigur, exista posibilitatea  ca  la a doua tentativa, Opozitia  sa reusesca si un guvern cu un premier  PNL sa  treaca prin parlament. Ce ar fi iesi de aici, ce fel de majoritate si cabinet, nu e greu de anticipat. Ceva cu nimic mai bun decit PSD,  dar mai fragil.

 

Asta daca intre timp PSD ar fi  stat  cu mainile in sin in ce priveste suspendarea presedintelui. Mai exact, am fi  avut in paralel actiunea de  suspendare  a presedintelui  si  tentivele de a forma o  alta  majoritate parlamentara si  un  guvern al opozitiei. Un scenariu cu adevarat  de groaza, care chiar ar fi aruncat Romania in aer.

 

Concluzie

 

Si Dragnea, si Iohannis cunosc si au analizat in detaliu aceste scenarii. De aceea Dragnea s-a  dus zimbitor la Cotroceni, iar Iohannis  a acceptat cu dintii inclestati numirea Vioricai Dancila. Gresela lui  a fost  tocmai  ca  a  tinut dintii inclestati si nu a spus ceea ce trebuia sa spuna si ceea ce electoratul  lui astepta.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22