Demis de Tudose de la conducerea ANRM, Gigi Dragomir a fost repus în funcție de Fifor

Dora Vulcan | 18.01.2018

Gigi Dragomir, fostul comerciant de carne, fără nicio experiență în domeniu, demis la finele anului trecut din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale de către fostul premier Mihai Tudose, a fost repus în funcţie printr-o decizie a premierului interimar Mihai Fifor.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Decizia premierului interimar a fost publicată joi în Monitorul Oficial.

 

Premierul Mihai Tudose l-a demis pe 3 ianuarie, de la sefia Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, pe Gigi Dragomir si l-a înlocuit cu Sorin Gal, director general al institutiei in 2016-2017. Numirea lui Dragomir a fost una controversată, dată fiind lipsa totală de experiență a acestuia în domeniu.

 

Dragomir a fost inspector in Administratia Judeteană a Finantelor Publice Ilfov si a lucrat pentru o serie de firme care se ocupa de comertul si distributia de produse alimentare. In ultimii ani a participat la concursuri ANAF pentru o serie de posturi, insa le-a picat pe toate, scria Hotnews.ro la momentul cu respectiv. El nu avea nicio experiență în domeniul pe care a fost numit să-l administreze în urmă cu nici trei luni tot de premierul Tudose.

 

Sorin Gal, noul sef interimar al ANRM, este director general in institutie, gestionand procesul de evaluare si concesionare a resurselor de petrol. El a facut parte din grupul de lucru care a elaborat proiectul de lege privind redeventele platite de firmele care exploateaza resursele naturale.

 

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale gestioneaza nu doar domeniul hidrocarburilor (petrol, gaze), ci si al minereurilor (aur, cupru, plumb, zinc, mangan, fier, sare), precum si resursele de ape minerale.

 

ANRM se ocupa de aprobarea si emiterea permiselor de prospectiune, licentelor de explorare, licentelor de exploatare, precum si a permise de exploatare. De asemenea, avizeaza activitatile de explorare si exploatare a substantelor minerale utile. Important de mentionat este ca are acces la datele si informatiile cu privire la resursele minerale romanesti. In plus, organizeaza concursuri publice de oferta pentru concesionarea de activitati miniere.

 

Dragomir a fost motivul unui moment tensionat intre liderul PSD, Liviu Dragnea si premierul Mihai Tudose in ultima saptamana din 2017, dupa cum a scris HotNews.ro la vremea respectivă. Dragnea s-ar fi deplasat la la guvern pentru a-i cere premierului Tudose sa nu publice in Monitorul Oficial decizia de schimbare din functie a sefului Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) si sa o reinstaleze in functia de secretar de stat pe Oana Schmidt Haineala, care a castigat procesul impotriva deciziei CSM de incetare a detasarii la Ministerul Justitiei. Premierul Tudose i-a respins ambele solicitari, iar cateva zile mai tarziu decizia de demitere era publicata in Monitorul Oficial.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22