SRI: Dezbaterea despre avizele SRI pentru miniștri este un non-subiect: SRI nu dă avize!

Dora Vulcan | 19.01.2018

SRI spune că, de fapt, nu dă niciun aviz la numirea miniștrilor ci doar oferă date, accesate numai potrivit legii, și doar dacă beneficiarul legal o cere.

Pe aceeași temă

 

 

Se pune astfel capăt tuturor speculațiilor care s-au făcut pe seama deciziei CEx al PSD de săptămâna trecută prin care se întrerupe o practică a guvernelor anterioare ale PSD. Anunțul privitor la decizia PSD a fost făcut cu pretenția unei așa-zise disidențe față de o instituție care este plătită din banii contribuabililor tocmai ca să se asigure că la vârful statului nu ajung persoane care pot fi suspecte de slujirea altor interese decât cele ale statului român. 

 

 "Asa-zisa dezbatere despre 'avizele' SRI pentru noul Guvern este un non-subiect", a declarat vineri jurnalistilor purtatorul de cuvant al SRI, Ovidiu Marincea, dupa ce conducerea executiva a PSD a decis sa nu ceara aviz niciunei institutii pentru ministrii din viitorul cabine Dancila. "Dam date daca ne solicita vreun beneficiar legal, iar acele date sunt exclusiv date pe care noi le putem culege potrivit legii! (...) date privind securitatea nationala", a explicat Marincea, citat de Hotnews.ro. 

 

"Exista vreo lege care ne obliga sa dam aviz pe o numire a unui ministru? Nu! Dar dam totusi vreun aviz? Nu! Dam date daca ne solicita vreun beneficiar legal, iar acele date sunt exclusiv date pe care noi le putem culege potrivit legii! Deci, date privind securitatea nationala", a explicat Marincea intr-un mesaj transmis jurnalistilor.

 

"Conform Legii 14/1992, de organizare si functionare a SRI, la art.4: la cererea conducatorului institutiei publice, SRI verifica si ofera date cu privire la persoanele care urmeaza sa ocupe o demnitate publica.  Daca nu ne solicita nimeni, noi informam totusi pe cineva? Doar daca avem informatii privind securitatea nationala. Cui trimitem? Beneficiarilor legali, in functie de responsabilitatile lor, si parchetelor, dupa caz. (...) SRI are obligatia de a transmite beneficiarilor legali informatii referitoare la amenintari la adresa securitatii nationale (Legea 51/1991, art.3 corborat cu art.11)", a transmis purtatorul de cuvant al SRI.

 

Reactia reprezentantului SRI vine dupa ce in presa a fost relatat faptul ca in Comitetul Executiv National (CExN) al PSD s-a decis, in ultima sedinta, ca premierul sa nu mai ceara serviciilor de informatii avize pentru membrii Guvernului.

 

 

Context

 

Ecaterina Andronescu a anunțat ca pe-o mare victorie că Vasilica Viorica Dăncilă nu va cere serviciilor de informaţii aviz pentru viitorii miniştri. Anunțul, făcut de vicepreşedintele PSD la postul național de televiziune, făcea referire la o decizie luată în ultima ședință a CEx al PSD și s-a perpetuat cu eroarea enunțului la purtător din anunțul inițial. Anunțul vicelui PSD a fost prezentat în presă ca o mare victorie a statului asupra serviciilor și ca o întrerupere a obișnuințelor premierilor de până acum ai PSD: Ponta, Grindeanu și Tudose, prezentați cu acest prilej ca excesiv de dependenți de opinia serviciilor. 

 

 

 

    

  

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22