Arsene ar fi intervenit la ANI ca să-l declare incompatibil pe Culiță Tărâță (referatul DNA)

Dora Vulcan | 19.01.2018

Ionel Arsene a intervenit în 2013 pe lângă o persoană din conducerea ANI pentru ca preşedintele de la acea vreme al CJ Neamţ, Culiţă Tărâţă, să fie declarat incompatibil, reiese din referatul prin care procurorii anticorupţie au cerut arestarea preventivă a lui Arsene, atunci deputat.

Pe aceeași temă

 

 

 

"În anul 2013, într-un restaurant situat pe raza municipiului Bucureşti, a primit de la (...) suma de 100.000 euro pentru ca, în calitate de deputat în Parlamentul României şi preşedinte al organizaţiei judeţene Neamţ a (...), să-şi folosească influenţa, în mod indirect, asupra (...) Agenţiei Naţionale de Integritate, (...), în scopul de a se constata nerespectarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese şi regimul incompatibilităţilor de către (...), preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ", se arată în referatul procurorilor, citat de Agerpres.

 

Conform aceleiaşi surse, banii au fost primiţi de Arsene pentru a fi înmânaţi ulterior, prin intermediari, persoanei din conducerea ANI asupra căreia a lăsat să se creadă că are influenţă în mod indirect.

 

Procurorii mai arată că Ionel Arsene şi persoana care a dat banii doreau înlăturarea din funcţie a preşedintelui de la acea vreme al CJ Neamţ, pe fondul unor neînţelegeri politice.

 

"În aceste condiţii, între (...) şi Arsene Ionel au avut loc mai multe discuţii atât în municipiul Piatra-Neamţ, cât şi în Bucureşti, cu privire la modalităţile de atingere a scopului comun, fiind identificată posibilitatea (expusă de Arsene Ionel) ca (...) să fie declarat incompatibil sau în conflict de interese", se mai menţionează în referat.

 

Deoarece demersul nu a avut finalitatea dorită, cel care a dat banii i-a cerut explicaţii lui Ionel Arsene, care a susţinut că au intervenit unele influenţe politice şi că s-a amânat luarea unei decizii până după alegerile prezidenţiale din 2014. Când a devenit clar că intervenţia la ANI nu mai avea obiect (Culiţă Tărâţă a decedat în noiembrie 2014 pe fondul unor afecţiuni medicale grave - n.r.), lui Arsene i s-a cerut, prin intermediari, să restituie cei 100.000 de euro, însă nu a reuşit să înapoieze decât 20.000 de euro.

 

"(...) a luat legătura cu Arsene Ionel şi i-a solicitat şi diferenţa de bani. Arsene Ionel a motivat că nu are suma de bani în numerar (afirmând că banii primiţi în 2013 au fost daţi mai departe pentru atingerea scopului), dar pentru restituirea unei părţi din suma datorată va face demersuri astfel încât firmei (...), controlată de (...), să-i fie atribuită o lucrare de către Primăria (...), jud. Neamţ. (...) Ulterior, între (...) şi (...) au avut loc discuţii în legătură cu suma de bani promisă, însă cel din urmă a motivat că nu a obţinut profit întrucât (...) a subcontractat o parte din lucrări unei firme controlate de Arsene Ionel, firmă care a supraevaluat lucrările", se mai arată în referat.

 

Potrivit procurorilor, alte discuţii în legătură cu restituirea "datoriei" au mai avut loc în perioada iunie-noiembrie 2017.

 

Fostul deputat PSD Ionel Arsene, în prezent preşedinte al CJ Neamţ, a fost reţinut joi de procurorii DNA pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. El a fost prezentat vineri la Tribunalul Bacău cu propunere de arestare preventivă, însă instanţa a decis instituirea controlului judiciar pentru 60 de zile.

 

Potrivit DNA, în cursul anului 2013, Ionel Arsene, în calitate de deputat şi preşedinte al organizaţiei PSD Neamţ, a primit de la o persoană (martor în cauză) suma de 100.000 euro pentru a-şi folosi influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese şi regimul incompatibilităţilor în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcţie de conducere în administraţia locală.

 

Procurorii susţin că banii remişi de martor într-un restaurant situat pe raza municipiului Bucureşti urmau să ajungă la persoanele respective prin intermediari.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22