Primele semne ale dictaturii?

Petru Tomegea | 23.01.2018

După 28 ani de libertate, majoritatea de guvernământ s-a săturat de democrație și nu mai respectă regulile, nici comportamentul specifice regimurilor democratice, impunându-și cu anasâna propriile decizii în propriul interes.

Pe aceeași temă

 Că acest interes n-are legătură cu buna guvernare și dezvoltarea României, cu cetățenii și doleanțele lor se vede cu claritate dintr-un sondaj: peste 70% dintre cetățeni sunt convinși că mergem într-o direcție greșită, de aceea se înlocuiește adevărul cu minciuna și propaganda în discursul oficial. Or, încercarea aleșilor de a-și impune prin forță, prin înșelarea vigilenței publice ori alte tertipuri propriul interes, propria voință se numește dictatură. De care ne-am despărțit sângeros în decembrie 1989. Iar cine uită riscă aceeași greșeală tragică. Percepția mea este că tocmai spre asta ne îndreptăm.

 

Dar nenorocirea a plecat de la corupție. Cert este că în România nivelul jafului din bani publici se află, după evaluatori diferiți, undeva între 28 și 40%, iar la admiterea în NATO și Uniunea Europeană s-a căzut de acord asupra unui sistem legislativ mai strict pentru diminuarea hoției. Totul a decurs în termeni acceptabili din 2004 până în 2016, când brațul legii s-a apropiat de câțiva lideri politici „tari“, moment în care PSD, partidul cu cei mai mulți aflați în anchete penale, a declanșat lupta cu „statul paralel“, adică cu justiția independentă și cu susținătorii acesteia. Vizați sunt procurorii, DNA și parte a serviciilor secrete, cică toate sub comanda lui Iohannis. S-au speculat cele opt procente de sentințe penale neconfirmate de instanțele ultime și de CEDO, între care ale câtorva politicieni împricinați.

 

Simțind că nu au susținere populară pentru demersul lor legiuitor, au scos OUG 13, „noaptea, ca hoții“, iar, după protestul a peste 600.000 de demonstranți și scandalul uriaș internațional, au retras-o, încercând apoi s-o introducă pe șest în alte texte legislative pentru a-i pune pe cetățeni în fața faptului împlinit. Sensul respectivei ordonanțe era dezincriminarea faptelor pentru care liderii majorității aveau dosare penale și condamnări. Pe deasupra, legile vor avea caracter retroactiv și vor scăpa 675 de politicieni de urmări ca ocuparea unor funcții, recuperarea prejudiciului…

 

Singura lor șansă era să schimbe legile în parlament, numai că aici ar fi fost nevoie de respectarea unor regulamente stricte: transparență, informare-publicare din timp, comunicare la termen, forumuri de discuție, analiza lor în organizațiile profesionale, discutarea articol cu articol în cele două Camere, depunerea amendamentelor, votarea lor… Ca să-și poată realiza „pohta“, au ciuntit regulamentele la modul rușinos, scoțând prin diverse tertipuri opoziția din procesul de legiferare.

 

Au adus în comisii doar personaje care să le bată în strună, iar concluziile specialiștilor, ale profesioniștilor, adunările generale ale judecătorilor și ale procurorilor n-au contat nicidecum, ceea ce a scos din nou lumea la proteste. Proteste care au continuat inclusiv de Crăciun și în „noaptea dintre ani“.

 

Fiind vorba de un membru NATO și de o țară a Uniunii Europene, România se află ca atare în atenția marilor agenții de presă internaționale, care, alături de UE, de Comisia pentru Justiție GRECO, de Forumul Judecătorilor, de organizațiile profesionale ale justițiarilor, de reprezentanții diplomatici ai unor state prietene, trag mereu semnale de alarmă în ideea că actuala majoritate de guvernământ își va înfrânge pofta demolatoare a statului de drept și a justiției, dar aceasta, prin reprezentanți și purtători de vorbe celebri, repetă că nu îi pasă. Iar o astfel de atitudine a diriguitorilor nu prevestește nimic bun.

 

Semn că lucrurile evoluează spre confruntare internă este amenințarea protestatarilor cu bătaia, iar escaladarea conflictului între actuala putere și contestatari va atrage consecințe dezastruoase nu doar pentru PSD, ci și pentru România. Și așa niciun lider social-democrat, niciun membru de vază al Executivului n-au trecere în Occident din pricina imaginii proaste.

 

În schimb, lipsa dialogului serios cu protestatarii, cu opoziția, cu organismele internaționale amintite, nerespectarea legilor transparenței și a regulamentelor parlamentare, toate pot avea un efect exploziv. Dar poate le vine mintea cea de pe urmă.

 

Petru Tomegea,

ianuarie 2018

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22