Mișa:luăm în calcul să nu se mai plătească contribuții la sănătate pentru alte venituri

Dora Vulcan | 23.01.2018

Ministrul de Finante Ionut Misa a fost chemat marti la Comisia economica din Senat sa dea explicatii in legatura cu haosul creat de Declaratia 600. Inainte de a participa la dezbaterea din comisie, Misa a fost vazut in biroul lui Liviu Dragnea.

Pe aceeași temă

 

Declarații în Comisie (monitorizare Hotnews.ro):

 

Daniel Zamfir, PNL: Acum, cei cu profesii liberale platesc 32% . Dupa D600, lucrurile se schimba: platesc 45%. Deci vor avea venituri mai mici! Duce D600 la scaderea veniturilor celor cu profesii liberale sau nu?

 

Gheorghe Marin, PSD: Haideti sa-i lasam sa isi prezinte dansii Ordonanta si apoi sa punem intrebafri in cunostinta de cauza. Dansii sunt invitatii si sa-i lasam sa-si expuna un punct de vedere...

 

MInistrul Ionut Misa: Buna ziua, ma bucur ca ati invitat si reprezentanti ai organizatiilor profesionale. D600 nu este nou aparuta. Ea e o declaratie introdusa in 2012. De atunci ea se depune in fiecare an si are ca temren de depunere 31 ianuarie. Diferenta este ca acum apar noi categorii care trebuie sa depuna aceasta declaratie.  In baza ei, ANAF emite o decizie prin care obligatiile se achita in 4 transe egale pana la sfarsitul anului. Aceasta declaratie urmareste modalitatea in care se declara contributiile pentru sanatate si pentru pensie.

 

Noutatea este, de exemplu, la nivelul persoanelor cu venituri din drepturi de autor, care aveau anterior retinere la sursa (angajatorul le retinea CAS-ul si CASS-ul). In 2017, aceste persoane pe drepturi de autor trebuie sa depuna aceasta declaratie urmand ca organul fiscal sa-i calculeze obligatiile.

 

Daniel Zamfir, PNL: Sa luam o situatie ipotetica: daca in 2018, veniturile nu sunt realizate la nivelul lui 2017, exista vreo procedura de regularizare?

 

Ministrul Ionut Misa:  Se poate notifica organul fiscal privind incetarea activitatii. Anunta ca a incetat activitatea si la urmatoarele termene de plata nu mai plateste. Este un alt aspect care trebuie luat in calcul. Vom lua in calcul si cazul celor care in 2018 au venituri mai mici decat cele estimate. Aceasta situatie nu e prevazuta acum.

 

Daniel Zamfir, PNL: E corect sa mai platim contributia la sanatate si pentru alte venituri decat salariile? Ca nu am parte de ingrijiri mai bune in sistemul medical.

 

Ministrul Ionut Misa:  Luam in calcul si aceasta stuatie, de a nu mai plati contributii la sanatate pentru alte venituri inafara salariilor. Dar trebuie facuta o analiza si abia apoi luata o decizie.

 

Am demarat deja sedinte prin care sa se explice  detaliat cine si cum trebuie sa faca aceasta declaratie. Cea mai mare parte a contribuabililor stiu cum trebuie depusa. Vom incerca sa comunicam cat mai mult de ce trebuie sa faca aceste plati, la ce nivel trebuie facute samd.

 

Pentru cei care au depus deja declaratia, analizam prevederi tranzitorii. O sa purtam o discutie si din acest punct de vedere. Pentru cei care au depus ne vom raporta la acea declaratie, raportandu-ne la regimul fiscal cel mai favorabil. Vom introduce posibilitatea regularizarii acestei declaratii si de a face completari in interiorul ei. Se nasc extrem de multe situatii particulare. V-am zis, va trebui sa alegem varianta cea mai usoara pentru contribuabil.

 

Gheorghe Marin, PSD: O singura intrebare am: dupa ce veti face modificarile, retinerea va fi in continuare pentru CAS la venitul de 22.800, daca nu opteaza pentru alta suma. Este un avantaj, in opinia mea pentru cel care are o profesie liberala.

 

Ministrul Ionut Misa:  Tocmai pentru ca este un avantaj, noi intentionam sa mentinem acest plafon.

 

Radu Oprea, PSD:  Suma care ar trebui platita, impartita la 4, cate transe de plata sunt, e chiar foarte mica.

 

Ministrul Ionut Misa:  Cei care estimeaza ca nu vor realiza venituri de 22.800 de lei nu au obligativitatea de a depune aceasta declaratie.

 

Daniel Zamfir, PNL:  Pai nu conteaza cat estimez, ca D600 se refera la cat am avut anul trecut. La acele suma ma raportez!

 

Ministrul Ionut Misa:  Este corect. Dar vom introduce aceasta posibilitate de a putea declara ca mi-am incetat activitatea pentru a nu mai datora bani.

 

Cat despre sistemul nostru informatic, din 2012, reprezentantii Bancii Mondiale ne-au sesizat ca nu s-au facut progrese  in contractul cu dansii de modernizare a sistemelor IT ale ANAF. Vom pune tot sistemul IT sub o singura umbrela, existand 322 de baze de date unele in limbaje de programare diferite. Din 2005 nu s-au mai facut achizitii in IT. Am gandit un centru national de informatii fiscale. Cei de la Banca  Mondiala s-au aratat foarte incantati de acest proiect.

 

Lorand Turos, UDMR: Spuneati ca veti modifica aceasta Declaratie. Nu trebuiau aceste analize facute inainte? Am intalnit foarte multi romani revoltati. Plata contributiilor la sanatate e total inutile pentru cei care sunt si salariati. Nu mai spun ca investitiile pe piata de capital sunt investitii incerte. ..

 

Ministrul Ionut Misa:  Asa cum v-am spus, luam in calcul sa nu se mai plateasca contributiile pentru satate pentru veniturile- altele decat salariile.

Noi am instruit personalul nostru prin sistemul de conferinte, dar poate ca au existat si erori de comunicare.

 

Admit ca noi trebuia sa facem mult mai mult pentru a ajuta contribuabilii sa inteleaga ce e cu D600!

 

Chiar daca prelungim termenul de depunere, daca va mai fi vreo depunere, important e ca oamenii sa nu-si piarda calitatea de asigurat.

 

Adrian Vascu, Uniunea Profesiilor Liberale:  Salutam discutiile despre mecanismul de regularizrae, care nu exista pana acum

 

Dan Manolescu, Uniunea Profesiilor Liberale: Salutam prorogarea termenului, dar sa nu uitam ca februarie e o luna scurta. Eu nu cred ca in 2 saptamani se poate modifica D600 pentru a mai lasa inca doua saptamani contribuabililor ca sa inteleaga forma radical modificata, asa cum am inteles.

 

Ruxandra Jianu, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei: Am dori sa fie foarte clar ca D600 e un efect. Cumva suntem intr-o situatie in care pana in februarie ar mai trebui sa mai apara o OUG care sa modifice OUG 79. Problema D600 este ca toate informatiile din ea exista deja la nivelul ANAF.  De ce ar trebui sa mi le mai declar inca o data?

Pe de alta parte, daca am vandut anul trecut niste actiuni la o firma, nu inseamna ca si anul acesta voi mai avea ce vinde.

Ar trebui sa ne gandim daca ne trebuie aceasta Declaratie si daca nu cumva organul fiscal are deja aceste informatii?

 

Daniel Zamfir, PNL:  D-le ministru, e clar ca acele decizii luate pe picior ne bulverseaza pe toti. Va amintiti cum incercati sa ne convingeti cat de buna era TVA split. O alta masura luata si ea pe picior. Aproape in fiecare zi in Romania se schimba cate ceva in fiscalitate. Ati innebunit oamenii. Orice masura la care va ganditi, mai ales ca toate nebuniile astea fiscale nu erau in programul de guvernare, anuntati-le cu 6 luni inainte pentru a fi bine intelese!

 

 

***

 

Ministerul Finantelor a publicat luni seara pe site-ul propriu proiectul de OUG prin intermediul caruia doreste sa amane termenul de depunere al Declaratiei 600 pana la 1 martie. Premierul desemnat Viorica Dancila a precizat luni ca va adopta "fara niciun fel de ezitare" proiectul, in prima sedinta de Guvern de la finele acestei luni.

 

Ministrul de Finante a stat si luni la discutii cu seful PSD, inainte ca acesta din urma sa anunte ca a realizat ca masura afecteaza un numar mare de romani si ca termenul de depunere va fi amanat pana la 1 martie. Dragnea le-a cerut social-democratilor sa nu mai faca nicio declaratie pe acest subiect pana nu inteleg despre ce e vorba, in aceasta nota fiind privita și discutia pe care a avut-o cu Misa înainte ca ministrul să se ducă pentru a da explicații în comsiia din Senat. Înainte, Ionuț Mișa a raspuns pe fuga intrebarilor jurnalistilor. Întrebat cine deconteaza erorile de comunicare, Misa a raspuns:

 

"Erorile de comunicare noi le decontam” , a spus Mișa cu jumătate de gură, fără să spună explicit și care sunt ”deconturile” asumate.

 

”Eu sunt unul dintre ei. Ati observat ca de fiecare data cand a fost cazul ati mentionat aceste lucruri. Va multumesc pentru ca intelegeti sa ne oprim aici si sa continuam dupa", a spus Mișa, citat de ziare.com. 

 

Potrivit legii, li se va retine CAS persoanelor fizice care in anul fiscal precedent au obtinut venituri peste nivelul salariului minim brut pe tara (1.900 lei - n.r.) din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din asocieri cu persoane juridice, din investitii sau venituri din alte surse.

 

Daca veniturile obtinute in conditiile deja enuntate ajung sa echivaleze cu 12 salarii de baza minime brute pe tara (22.800 lei - n.r.), persoanei i se va retine si CASS.

 

"(...) indiferent de numarul activitatilor desfasurate si de nivelul venitului realizat, cand acesta este cel putin egal cu plafonul minim, CAS (25%) se datoreaza la un venit ales cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara (1.900 lei in anul 2018), iar CASS (10%) se datoreaza la salariul de baza minim brut pe tara", au informat oficialii ANAF.

 

Obligatia de a depune Formularul 600 o au doar persoanele care realizeaza venituri cel putin egale cu plafoanele minime mentionate. Daca obtin mai putini bani din activitatile independente, persoanele au totusi dreptul de a depune declaratia in vederea asigurarii in sistemele sociale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22