Barna, despre avertismentul CE: Abuzul asupra Justiţiei destabilizează grav relaţia cu UE

E.b. | 24.01.2018

Deputatul Dan Barna, preşedintele USR, consideră poziţia venită miercuri, de la Comisia Europeană privind modificările legilor Justiţiei, drept un "mesaj de avertizare".

Pe aceeași temă

 

 

În opinia lui Barna  "abuzul asupra Justiţiei este un element care destabilizează şi afectează grav relaţia României cu UE şi cu valorile democratice ale acesteia".

 

"Mesajul venit astăzi de la Uniunea Europeană, de la Bruxelles, nu face decât să confirme mesajele pe care societatea din România le transmite actualei guvernări, de peste un an de zile. Sunt mesajele care spun că statul de drept nu este un element opţional al domnului Dragnea.

 

Este un mesaj care confirmă de fapt că, pentru rolul nostru în UE, menţinerea unei Justiţii funcţionale şi menţinerea principiilor fundamentale ale statului de drept, sunt condiţii care nu pot fi discutate şi ceea ce face actuala guvernare reprezintă din punct de vedere al relaţiei cu UE, extragerea, ruperea României din ceea ce înseamnă UE şi valorile acesteia.

 

Este încă un mesaj de avertizare, după cel venit de peste Ocean, după cel venit din partea partenerilor noştri strategici, Uniunea Europeană confirmă deja a treia oară, faptul că abuzul asupra Justiţiei este un element care destabilizează şi afectează grav relaţia României cu UE şi cu valorile democratice ale acesteia", a declarat Dan Barna, citat de Agerpres.

 

Comisia Europeană a transmis miercuri că este îngrijorată în legătură cu evoluţiile recente din România şi cere Parlamentului de la Bucureşti să reconsidere modificările din Justiţie.

 

"Urmărim cu îngrijorare evoluţiile recente din România. Independenţa sistemului judiciar românesc şi capacitatea sa de a combate în mod eficace corupţia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene", se arată într-o declaraţie comună a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi a prim-vicepreşedintelui Frans Timmermans, publicată pe site-ul Comisiei.

 

În aceeaşi declaraţie se mai atrage atenţia, că, "o condiţie esenţială pentru a putea renunţa treptat la Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) este ca progresele realizate până acum în cadrul acestuia să fie ireversibile".

 

Comisia Europeană "face apel la Parlamentul României să regândească acţiunile propuse, să lanseze dezbaterea conform recomandărilor Comisiei şi să construiască un consens la scară largă cu privire la calea de urmat. Comisia îşi reafirmă disponibilitatea de a coopera şi de a sprijini autorităţile române în acest proces", potrivit declaraţiei comune a lui Jean-Claude Juncker şi a lui Frans Timmermans.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22