După avertismentul CE, Dăncilă doreşte «relansarea dimensiunii europene a guvernării»

E.b. | 26.01.2018

După avertismenetul Comisiei Europene legat de modificarea legilor Justiţiei în Parlament, dar şi după cel venit, în noiembreie 2017, de la Washington, pe aceeași temă, Viorica Dăncilă, premierul desemnat, spune că pentru ea, ca prim-ministru, este importantă relansarea dimensiunii europene a guvernării.

Pe aceeași temă

 

 

Totodată, Dăncilă a vorbit şi despre implementarea parteneriatelor strategice ale României, în special cu SUA, motivând astfel înfiinţarea unui nou post de vicepremier şi transformarea în minister de sine stătător a portofoliului Fondurilor Europene.


"Au fost mai multe propuneri, pe anumite portofolii, unii dintre colegi şi colege au renunţat, a fost un singur portofoliu unde am avut două propuneri, iar votul a fost cel care a decis. Având în vedere faptul că pentru mine este importantă relansarea dimensiunii europene a guvernării, dar şi implementarea parteneriatelor strategice ale României, am considerat oportun să modificăm structura guvernamentală astfel încât Ministerul Fondurilor Europene devine minister de sine stătător şi am înfiinţat un post de vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, în special Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii", a precizat Viorica Dăncilă, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, citată de Agerpres

 

Prim-ministrul desemnat a spus că "atributele Ministerului Consultării Publice şi Dialogului Social vor fi preluate de alte structuri guvernamentale".  

 

Context

 

Preşedintele şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker şi Frans Timmermans, au dat publicităţii, miercuri, o declaraţie comună în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de evoluţiile recente din România şi subliniază că CE avertizează din nou cu privire la pericolul regresării şi va analiza în detaliu modificările finale aduse legilor justiţiei.

 

Urmărim cu îngrijorare evoluţiile recente din România. Independenţa sistemului judiciar românesc şi capacitatea sa de a combate în mod eficace corupţia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene”, se arată în declaraţie.


Juncker şi Timmermans amintesc că o condiţie esenţială pentru a putea renunţa treptat la mecanismul de cooperare şi de verificare (MCV) este ca progresele realizate până acum în cadrul acestuia să fie ireversibile.

 

În noiembrei, anul trecut, Departamentul de Stat al SUA transmite Parlamentului de la Bucureşti să nu adopte modificările Legilor Justiției. Anunțul a fost făcut de Heather Nauert, purtătorul de cuvânt al instituției.

 

"Statele Unite constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere o legislație care ar putea submina lupta împotriva corupției și ar putea slăbi independența judiciară în România. Această legislație, propusă inițial de Ministerul Justiției, amenință progresul pe care România l-a făcut în ultimii ani în construirea unor instituții judiciare puternice, protejate de intervenția politică.

 

Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției", se precizează în comunicatul Departamentului de Stat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22