LIVE TEXT Guvernul Dragnea - Dăncilă, al treilea într-un an, primeşte votul Parlamentului

E.b. | 29.01.2018

Al treilea guvern PSD/ALDE de la alegerile parlamentare din 2016 urmează să fie învestit astăzi de parlamentari, dupa audiera ministrilor.

Pe aceeași temă

 

 

 LIVE TEXT: Miniştrii propuşi pentru Cabinetul Viorica Dăncilă sunt audiaţi, luni, în comisiile parlamentare de specialitate, iar plenul se va întruni, în sesiune extraordinară, pentru votul de învestitură a noului Guvern, transmite Agerpres

 

UPDATE / Natalia Intotero - aviz favorabil în funcţia de ministru pentru Românii de Pretutindeni

 

Petre Daea - aviz favorabil pentru portofoliul Agriculturii

 

Paul Stănescu - aviz favorabil ca vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice

 

Petru Bogdan Cojocaru - aviz favorabil pentru portofoliul Ministerului Comunicaţiilor

 

Ioan Deneş - aviz favorabil pentru Ministerul Apelor şi Pădurilor

 

Valentin Popa - aviz favorabil pentru portofoliul Educaţiei

 

Lucian Şova - aviz favorabil pentru portofoliul Transporturilor

 

George Ivaşcu - aviz favorabil pentru portofoliul Culturii

 

Graţiela Gavrilescu - aviz favorabil pentru Ministerul Mediului

 

Viorel Ştefan - aviz favorabil pentru funcţia de vicepremier

 

Mihai Fifor - aviz favorabil pentru portofoliul Apărării

 

Victor Negrescu - aviz favorabil pentru funcţia de ministru delegat pentru Afaceri Europene

 

Carmen Dan - aviz favorabil pentru portofoliul Afacerilor Interne. Ea a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. S-au înregistrat 20 de voturi "pentru" şi nouă "împotrivă".

 

Bogdan Gheorghe Trif, portofoliului Turismului,a primit  aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

 

Ştefan Radu Oprea - aviz favorabil pentru portofoliul Ministerului Mediului de Afaceri

 

Ana Birchall - aviz favorabil în funcţia de vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice
 

Teodor Meleşcanu - aviz favorabil pentru portofoliul Afacerilor Externe

 

Anton Anton - aviz favorabil pentru portofoliul Energiei

 

Rovana Plumb - aviz favorabil pentru Ministerul Fondurilor Europene

 

Dănuţ Andruşcă - aviz favorabil pentru portofoliul Economiei

 

***************



12:59 - Paul Stanescu a fost laudat de colegii social-democrati pentru prestatia "impecabila". Stanescu a fost avizat pozitiv cu 35 de voturi pentru si 8 impotriva sa fie ministru al Dezvoltarii.
 

De remarcat pozitia lui Stanescu, ce va fi si vicepremier in Guvernul Dancila, referitor la functionarii publici acuzati de fapte de coruptie.
 

"Sustin lucrul asta cu functionarul public, indiferent de ce e acuzat, pentru ca e vorba de viata unui om. Daca e acuzat de coruptie, poate fi transferat la alt loc de munca, dar un proces poate dura cativa ani si daca la final se decide ca e nevinovat? El are familie, copii, cu ce ii intretine?

Din punct de vedere uman, cum sa spui de un om care e doar acuzat sa-i spui pleci acasa, nu mai ai servicu, salariu, nimic? El nu mai are familie? Eu sustin ca se poate, ai posibilitatea, ca ordonator de credite, sa-l duci la alta directie, alt loc de munca, nu sa-l lasi fara loc de munca", a adaugat Stanescu, conform ziare.com.

La precizarea senatorului USR Florina Presada, ca prin aceasta pozitie contrazice o decizie a CCR, Stanescu a raspuns: "E punctul meu de vedere".

Stanescu, el insusi implicat intr-un dosar de coruptie, a spus, la iesirea de la audieri, ca daca va fi inculpat, atunci va demisiona.

"Exista pe rol deschiderea unui dosar. Deocamdata nu cred ca am nicio calitate juridica. Eu sunt inginer, nu sunt jurist. Vedem daca se redeschide sau nu se redeschide. Sigur ca in momentul in care voi fi inculpat, demisionez", a spus Stanescu.

 

11:17 -  A inceput mult asteptata audiere a lui Valentin Popa, propus ministru al Educatiei. Popa e sustinut de liderii coalitiei si 45 de rectori, desi in presa au aparut clipuri video in care face grave greseli de gramatica. De remarcat ca in prezentarea pe care si-o face in fata comisiilor, Popa citeste foarte lent, fiind atent la fiecare cuvant pe care-l rosteste.

 

10.42 Ministrul propus al Energiei, Anton Anton, le-a declarat jurnaliştilor, la finalul audierilor din Parlament, că el a fost o viaţă întreagă profesor de fluide şi a subliniat importanţa domeniului pe care îl va gestiona ca ministru, arătând că fără energie nu funcţionează nimic.pus pentru preluarea portofoliului Afacerilor Interne,

 

Carmen Dan, aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.  "În perioada în care am fost ministru, am urmărit să exercit cât de bine mandatul şi să gestionez cât s-a putut de bine multitudinea de competenţe ale Ministerului de Interne", a spus Carmen Dan, la audierile din comisiile parlamentare.

 

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Turismului, Bogdan Gheorghe Trif, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

 

11.57. Ana Birchall, propusă viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

 

10.27. Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan Radu Oprea, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate a Parlamentului. Oprea, care are probleme de integritate, a fost validat cu 32 voturi pentru, 13 împotrivă şi nicio abţinere.

 

09:48: Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, a primit luni aviz favorabil, cu 14 voturi "pentru" si 8 "impotriva" - Agerpres

 

09:28 - Victor Negrescu, propus ministru delegat pentru Afaceri Europene, a primit avizul favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. A primit 18 voturi pentru si 10 voturi impotriva, conform ziare.com.


09:27 - Anton e nemultumit ca au fost oprite investitiile la microcentralele de pe Jiu: "Sigur, e o zona delicata in care nu putem sa intram cu picioarele si nu putem sa facem microcentrale dupa ureche ca vreau sa scot un kilowatt..."

 

09:21 - Anton incepe sa raspunda cu o gluma: "Va rog sa-mi permiteti sa trag aer in piept pentru ca au fost foarte multe intrebari". Despre Strategia energetica spune ca va lucra impreuna cu Ministerul Mediului si ca el nu este multumit de ce s-a construit pana acum pe acest subiect: "Noi astia cu energia suntem unul dintre poluantii majori din tara".

 

09:18 - Paramentarii PNL incearca sa puna intrebari capcana, dar sunt corectati de presedintele comisiei, astfel ca nu le este data oportunitatea de a afla daca Anton stie despre ce este vorba.

 

09:10 - Incep intrebarile. E intrebat ce va face sa ii oblige pe operatorii de pe piata de energie sa faca investitii.

 

O alta intrebare e legata de masurile pentru consolidarea energiei nucleare.

 

Un senator vrea sa afle de ce nu a spus nimic despre extragerea de gaze din Marea Neagra, de procedura de infringement pentru blocarea livrarii de gaze in UE si daca se ia in calcul reindustrializarea Romaniei prin utilizarea gazelor naturale, astfel incat sa nu se duca toate la export.

 

09:00 - A trecut fara emotii de comisii si Rovana Plumb, care este noul ministru al Fondurilor Europene. Ea a primit 18 voturi pentru, 11 impotriva si nicio abtinere.

 

08:57 - Fata de colegul sau de la Economie, Anton vorbeste liber. A luat fiecare tip de energie in parte si spune cum sta Romania la capitolele respective. Despre carbune, el promite ca in niciun caz nu se vor inchide centralele care folosesc acest combustibil, desi tendinta globala aceasta este. Anton recunoaste insa ca este nevoie de retehnologizarea lor, pentru a reduce poluarea.

 

08:49 - In fata comisiei a venit Anton Anton, propunerea ALDE pentru Ministerul Energiei. Incepe prezentarea spunand cat de emotionat e si cat apreciaza ca si Calin Popescu Tariceanu a venit in sala sa-l sustina.

 

Totusi emotiile nu par autentice, de vreme ce a inceput direct sa spuna desper "guvernul din care fac parte", ca si cum ar fi primit deja votul sa fie ministru. Desi fiecare are aloata jumatate de ora, Anton si-a folosit primele minute vorbind despre Centenar, chiar daca el da interviul pentru postul de ministru al Energiei. "Gestionam si investim inteligent" e sloganul lui pentru noul job.

 

08:46 - S-a trecut la vot. 42 pentru, 18 voturi impotriva, nicio abtinere. Andrusca a trecut testul sa fie ministru al Economiei.

 

08:45 - Transgaz si Transelectrica nu vor intra in Fondul Suveran de Dezvoltare, mai spune Andrusca la insistentele parlamentarilor.

 

08:44 - Intre timp au intrat la audieri Anton Anton, propunerea ALDE pentru Ministerul Energiei, si Victor Negrescu, cel propus sa fie ministru delegat pentru Afaceri Europene.

 

08:43 - Despre redevenete citeste de asemenea ce s-a intamplat in 2017. Parlamentarii se revolta ii cer sa lase foaia si sa spuna clar cand va fi adoptata. In februarie va fi adoptata spune el, apoi se corecteaza ca va fi trimisa in Parlament.

 

08:38 - Dupa ce cauta putin prin foi gaseste fituica despre Oltchim si incepe sa citeasca organigrama institutiei si ce s-a intamplat in trecut la companie.

 

08:35 - Andrusca raspunde citind din programul de guvernare mai departe. Printre fraze am remarcat ca noul model de industrie include digitalizare si stoparea "scurgerii de materie cenusie".

 

08:33 - In sala a venit sa asiste si secretarul general al PSD Marian Neacsu.

 

08:32 - Deja timpul a fost depasit. A mai fost intrebat ce va face pentru revitalizarea industriei de aparare, legea minelor sau recuperarea resurselor din apele acide provenite din haldele de steril. Totodata, a fost intrebat si de ce ar fi nevoie sa fie infiintata o companie pentru apele minerale.

 

08:21 - In sfarsit a fost intrerupt Andrusca. Pentru intrebari mai sunt 9 minute. Primul care pune intrebari este Traian Basescu, acesta il intreaba pe Andrusca cum va arata "modelul industrial nou" care e prevazut in programul de guvernare.

 

O alta intrebare se refera la ce va prevede noua lege a redeventelor.

 

Senatorul PNL Daniel Zamfir recunoaste ca nu a inteles foarte multe din prezentarea lui Andrusca: "ati cam flusterit foile alea din fata dvs...". Totusi, Zamfir il intreaba pe Andrusca ce treaba are Ministerul Economiei cu Codul Fiscal, care va fi, conform prezentarii, inclus in acel Cod Economic.

 

Deputatul PSD Laurentiu Nistor il intreaba ce face cu Oltchim, iar deputatul PSD Florinel Stancu ce masuri va lua pentru a sustine Ford.

 

08:19 - In paralel, la comisiile pentru Afaceri Europene, Rovana Plumb promite ca va atrage 30 de miliarde de euro, fonduri europene, pana in 2020.

 

08:16 - Andrusca citeste din programul de guvernare punctul privind adoptarea unui Cod econonomic al Romaniei: "Va cuprinde Codul Fiscal, Codul de Procedura Fiscala, Legea evaziunii fiscale si toate celelalte legi economice", spune el fara sa respire, adaugand ca, "odata aprobat de Parlamentul Romaniei, nicio forta politica sa nu mai initieze modificari la Cod pentru cel putin 5 ani".

 

Andrusca promite ca de data aceasta modificarile fiscale operate in acest Cod Economic vor fi facute cu cel putin 6 luni inainte de intrarea lor in vigoare, va simplifica birocratia si va fi construit in jurul respectului fata de cei care contribuie la economia Romaniei.

 

08:10 - Deja au trecut 10 minute din jumatatea de ora alocata si Andrusca inca nu a terminat maratonul de citit planul sau pentru economia romaneasca. El continua neperturbat, a ajuns acum la partea in care prezinta programul de guvernare.

 

08:03 - Danut Andrusca citeste cat de rapid poate ce are el de gand sa faca la Ministerul Economiei. Din cand in cand face o pauza si ofteaza prelung.

 


07:50 - Primii care intra la audieri la ora 08:00 sunt Danut Andrusca, ministrul propus pentru Economie si Rovana Plumb, cea care ar urma sa revina in Guvern la portofoliul Fondurolor Europene.

 

*******************

 

Miniştrii Cabinetului condus de Viorica Dăncilă, prima femeie prim-ministru în România, sunt audiaţi dimineaţă în comisiile Parlamentului, iar după-amiază, de la ora 15:00, este convocat plenul reunit pentru învestirea Guvernului.

 

Noul Cabinet condus de Viorica Dăncilă este format din 28 de membri, având în componenţă - o noutate - patru vicepremieri, faţă de trei câţi erau în precedentul guvern. Astfel, ministrul Dezvoltării Regionale, Paul Stănescu, şi ministrul Mediului, Rovana Plumb, vor fi şi vicepremieri. De asemenea, vor fi doi vicepremieri fără portofoliu ministerial: Ana Birchall (vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României) şi Viorel Ştefan.

 

Guvernul Dăncilă

 

Viorica Dăncilă - prim-ministru (PSD)

Paul Stănescu - viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene (PSD)

Graţiela Leocadia Gavrilescu - ministrul mediului (ALDE ), vicepremier

Viorel Ștefan   – viceprim-ministru (PSD) 

Ana Birchall – viceprim-ministru  pentru implementarea parteneriatelor strategice

Rovana Plumb - ministrul pentru fonduri europene (PSD) 

Carmen Daniela Dan  - ministrul afacerilor interne (PSD)

Teodor - Viorel Meleşcanu - ministrul afacerilor externe (ALDE)

Mihai - Viorel Fifor - ministrul apărării naționale (PSD)

Eugen Teodorovici - ministrul finanţelor publice (PSD)

Tudorel Toader- ministrul justiţiei (independent, susţinut de ALDE)

Petre Daea - ministrul agriculturii și dezvoltării rurale (PSD)

Valentin Popa - ministrul educaţiei naționale (PSD)

Lia - Olguța Vasilescu - ministrul muncii și justiției sociale (PSD)

Dănuţ Andruşcă - ministrul economiei (PSD)

Anton Anton  - ministrul energiei (ALDE)

Lucian Şova - ministrul transporturilor (PSD)

Radu Oprea  - ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat (PSD)

Sorina Pintea - ministrul sănătății (PSD)

George Ivaşcu - ministrul culturii și identității naționale (PSD)

Ioan Deneş - ministrul apelor şi pădurilor (PSD)

Nicolae Burnete - ministrul cercetării și inovării (PSD)

Bogdan Cojocaru - ministrul comunicațiilor și societății informaționale (PSD)

Ioana Bran  - ministrul tineretului și sportului (PSD)

Bogdan Trif - ministrul turismului (PSD)

Natalia Intotero- ministrul pentru românii de pretutindeni (PSD)

Viorel Ilie - ministrul pentru relaţia cu Parlamentul (ALDE)

Victor Negrescu - ministrul delegat pentru afaceri europene (PSD)

 

Cei controversați

 

 

Toţi cei 27 de miniştri şi vicepremieri urmează să fie audiaţi în comisiile parlamentare, începând de la ora 8:00, pentru fiecare fiind alocate doar 30 de minute. Oricum, avizele comisiilor sunt consultative, însă, de-a lungul timpului, atunci când o persoană nominalizată a fost respinsă, aceasta a fost înlocuită, fiind făcută o nouă propunere.

 

Până acum, desemnarea senatorului Radu Oprea la Mediul de Afaceri, trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, şi a rectorului Valentin Popa la Educaţie, care a făcut o serie de greşeli de limbă de-a lungul timpului, au fost cele mai criticate, însă PSD nu renunţă la nominalizarea acestora.

 

Şi revenirea în Guvern a Rovanei Plumb, pentru care Camera Deputaţilor a respins cererea DNA de începere a cercetării penale în dosarul Belina, a stârnit reacţii critice.

 

 

Deocamdată, PSD şi ALDE se pot baza pe voturile propriilor parlamentari şi aşteaptă şi decizia UDMR, a cărei conducere se va întruni luni dimineaţă.

 

Liderii UDMR au avut săptămâna trecută o întâlnire cu premierul desemnat, Viorica Dăncilă, şi cu liderii PSD, la finalul căreia Kelemen Hunor a declarat că i-a plăcut că Dăncilă a răspuns la toate întrebările, inclusiv la cele tehnice, legate de agricultură, puse de membrii formaţiunii, fără să se uite la preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Liderul UDMR a mai declarat că „tot ceea ce s-a vehiculat în presă despre Viorica Dăncilă nu s-a dovedit".

 

Sâmbătă seara, la Târgu Mureş, la Conferinţa Tineretului Maghiar (MIERT), Kelemen Hunor a afirmat însă că programul de guvernare pare a fi scris „la Ministerul Agriculturii, între două beri”. În replică, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că speră ca UDMR să susţină învestirea Guvernului şi că programul de guvernare este, în linii mari, acelaşi cu cel votat anterior. Şi ministrul Agriculturii, Petre Daea, i-a replicat lui Kelemen Hunor: „Acolo (la Ministerul Agriculturii - n.r.)  e sediul materiei. Acolo e orzoaica pentru bere, acolo este industria alimentară. În 1968 m-am îmbătat şi, dacă mă gândesc, şi acum mi-e rău”.

 

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat că liberalii vor vota împotriva învestirii noului Guvern, iar miniştrilor propuşi să facă parte din Cabinetul Dăncilă „le vor face viaţa grea” la audierile din comisiile parlamentare de specialitate, cu întrebări pe subiecte extrase din promisiunile electorale.

 

„Deci vom vota împotriva învestirii acestui Guvern. Că vom continua comunicarea, dialogul şi încercarea de a convinge oricare parlamentar din actuala majoritate. Facem apel către parlamentarii minorităţilor UDMR, şi de asemenea către parlamentarii care mai au capul pe umeri şi mai au un pic de sensibilitate faţă de soarta României să voteze împotriva investirii acestui Guvern”, a declarat duminică seară liderul liberal Ludovic Orban.

 

De asemenea, Orban a spus că le-a solicitat parlamentarilor PNL să nu accepte limitarea termenului de audiere în comisii a miniştrilor.

 

Este inadmisibil să reduci la 30 de minute audierea unui ministru. Este o bătaie de joc,  în care 20 de minute reprezintă prezentarea ministrului. Eu cred ca miniştrii aceştia sunt atât de habarnişti , atât de paraleli cu domeniul pe care urmează să îl conducă, încât le este frică să nu se facă de râs în cazul în care parlamentarii opoziţiei sunt lăsaţi să pună întrebări de substanţă, întrebări serioase, întrebări care să releve cunoaşterea domeniului de activitate şi mai ales gradul de înţelegere al obiectivelor asumate în acest program de guvernare”, a declarat Orban. 

 

USR a anunţat, de asemenea, că parlamentarii săi vor vota împotriva învestirii Guvernului Dăncilă, argumentând că acesta este compus din oameni slab pregătiţi şi cu probleme de integritate.

 

Şi liderii PMP au criticat programul de guvernare şi lista miniştrilor propuşi.

 

Votul pentru Guvern şi programul de guvernare va fi secret, exprimat cu bile, iar pentru învestirea Cabinetului sunt necesare 233 de voturi favorabile. PSD şi ALDE au 243 de senatori, iar la astfel de voturi, deşi sunt considerate secrete, de fiecare dată social-democraţii au parlamentari care stau lângă urne, iar colegii le arată bilele când le introduc în urne, pentru a fi siguri că decizia partidului este respectată şi că nimeni nu trădează.

 

 

Total parlamentari: 464

Pentru învestirea Guvernului: 233 parlamentari

 

Puterea

 

PSD: 219 aleşi
ALDE: 24 de aleşi
Total: 243 deputaţi şi senatori

 

Opoziţia 


PNL: 97 de aleşi
USR: 41 de aleşi
PMP: 24 de aleşi
Total: 162 deputaţi şi senatori

 

Alte grupuri

 

UDMR: 30 de aleşi
Minorităţi: 17 aleşi
Neafiliaţi: 12 aleşi
Total: 59 deputaţi si senatori.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22