Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFBalada politicienilor de altădată
2018-01-30
16
Măcar pesediștii, așa jalnici cum sunt, au puterea și se țin tare de ea. Dar voi, opoziția, ce faceți ca să le-o luați?

 

Încet-încet, devenim nostalgici. Nu după Ceau­șes­cu, slavă Domnului, poate nici după „zăpezile de altădată“, ci după „pesediștii de altădată“. Ceea ce e teribil, în fond. Unde ești tu, Ponta, „care min­țeai cum respirai“ și ți-ai trecut un doctorat plagiat, dar care azi pari o torță luminoasă pe lân­gă Dragnea? Măcar știai limbi străine și prima im­presie era favorabilă. Unde-i Geoană „pros­tă­na­cul“, care cel puțin era proamerican autentic și știa politică externă? (Desigur, și Dragnea știe po­litică externă, adică tot ce se întâmplă dincolo de Teleorman.) Dar unde-i Năstase Adrian, supra­nu­mit Însuși, care, pentru standardele de azi, era un geniu, ce-i drept dictatorial și corupt, dar mă­car competent și colecționar de artă? Duși sunt toți în limburile politicii. În general, n-am știut să apreciem la timpul potrivit mințile pesediste. Do­vadă că, dacă, totuși, Teodorovici, care a mai fost ministru, îl înlocuiește pe ineptul Mișa la Fi­nan­­țe, răsuflăm un pic mai lesne: poate, ne zi­cem, nu ne bagă în șanț în trei luni. În tot cazul, al treilea prim-ministru pesedist într-un an ne fa­ce să-i regretăm deja pe primii doi, deși, atunci când aceștia erau în funcție, eram stupefiați de in­competența și aberațiile lor. Până și vechiul pe­re­mist Codrin Ștefănescu a devenit un laudator tem­­poris acti, certându-l pe Dragnea că, pentru func­ția de ministru al Educației, l-a susținut pe Va­lentin Popa, rectorul unei universități de ligă C, contra Ecaterinei Andronescu. Măcar vechea doam­nă pesedistă, care a distrus școlile pro­fe­sio­nale, vorbește corect românește, deși nu o dată spune bazaconii – ceea ce nu-i cazul lui Valentin Popa, care deocamdată scoate numai „pamblici“ pe gură.

 

Dar, dacă ne pregătim să cântăm o asemenea ba­ladă, ar trebui să-i includem în ea și pe onorabilii din opoziție. Căci, niciodată după 1989, opoziția „de dreapta“ nu s-a aflat într-o formă mai la­mentabilă, ceea ce, prin comparație, ne trezește nos­talgii. Unde-s certurile de odinioară din CDR, care ne păreau ridicole pe atunci, dar mai aveau un dram de ideologie și doctrină? Totuși, CDR a schimbat doar trei prim-miniștri în patru ani, și nu într-un singur an, a făcut câteva reforme esențiale și a obținut începerea negocierilor pen­tru aderarea la UE. Dar unde-i Alianța D.A.? Unde-s, mai ales, conducătorii ei de atunci? Tra­ian Băsescu, Valeriu Stoica – oameni dispuși să facă alianțe și compromisuri pentru a obține vic­toria și care au și obținut-o? Unde-i Stolojan, în care ne puneam cândva atâtea speranțe (în ge­ne­ral risipite), unde-s energicii lideri din PD, Ber­ceanu, Blaga & Co.? Dar unde-i, de la PNL, Crin Antonescu, mitoman, demagog, adesea fără bu­so­lă politică, dar măcar excelent orator? Peneliștii de azi sunt pigmei în comparație cu el, s-o re­cu­noaștem. Dar unde ești tu, Băsescule din primul mandat, care ai citit cu curaj raportul Comisiei Tismăneanu în parlament, în huiduielile peremiste, care ai declanșat lupta an­ti­co­rupție, care ai predat dosarele Securității la CNSAS? Te-am acuzat la vremea res­pec­tivă de superactivism (când interveneai în emisiunile TV), dar te regretăm acum, când constatăm mutismul lui Iohannis, pe ca­re-l vedem mai des la schi decât la o con­ferință de presă. Știu, și Cato cel Bă­trân își începea toate discursurile cu celebrul „Carthago delenda est“ („Car­ta­gi­na trebuie să fie distrusă“), dar mai adău­ga și ceva după asta. Te-ai dus, Bă­sescule, nu mai exiști, deși trăiești, con­duci un partid și ai un scaun în parlament! Ai ajuns postum propriei tale personalități politice, un lamentabil dătător de sfaturi pe care nu le ascultă nimeni, o umbră mai ridicolă chiar decât cea a vechiului tău ina­mic, eternul oportunist Tăriceanu.

 

Măcar pesediștii, așa jalnici cum sunt, au puterea și se țin tare de ea. Dar voi, opo­zi­ția, ce faceți ca să le-o luați? Nimic aproa­pe și mai ales nu faceți acel lucru pe care experiența l-a dovedit a fi indispensabil: unitatea între voi. Cum a fost posibil să nu-i propuneți președintelui Iohannis un candidat comun, fie și un independent, la căderea Guvernului Tudose? Probabil că nu avea șanse să treacă un guvern prin parlament, dar ar fi fost un gest simbolic im­portant, care ar fi semnalat că vă pre­gătiți în mod autentic pentru o preluare a puterii mai târziu. Vechea opoziție din vre­mea Convenției și a Alianței o fi avut ea multe defecte, dar măcar voia să debarce PSD de la putere, convinsă fiind că ăsta îi era scopul. Voi, însă, în cea mai mare par­te, mi se pare că fie v-ați consolat cu un PSD eternizat la guvernare, sperând să mai obțineți niște firimituri (PNL), fie vă com­placeți în rolul de partid „antisistem“, jucând în parlament rolul scandalagiului de profesie (USL). Nu jucați rău, dar mă tem că începeți să vă gândiți rolul ca pe un scop, și nu ca pe o efemeră etapă. Și atunci, când unii se văd etern la putere, iar alții se consolează cu o eternă opoziție, mai întreb: unde-i alternanța de altădată?

 

Anul e fără zăpadă, viața politică fadă ca un lunch la fast-food, iar în ea doamnele, vorba lui Villon, dar și domnii de altădată, puțini câți erau, nu mai există. Anul ăsta, cel puțin, nu mai vezi aproape deloc nici domni și doamne, nici zăpadă. Cam vezi nu­mai o zloată murdară.

TAGS : Dragnea ponta nastase Geoana dancila PSD Valentin Popa andronescu pamblici CDR basescu blaga justitie
Comentarii
CHARLIE 2018-02-04
Mais ou sont les idiots d'antan! Nostalgie!
Clio 2018-02-03
Dupa paerea mea ,solutia exista.Atata vreme cat PNL nu are un lider capabil sa traga partidul dupa sine,ar trebui sa accepte alianta cu partidul lui Basescu si sa-l sustina pe acesta ca lider al opozitiei.Donmul Basescu a dovedit ,fara tagada,ca are calittile unei veritabile locomotive politice:e combativ,are argumente si forta in a le sustine.Dar ce sa faci cu arogantele si fricile atator penelisti fara substanta?Macar de-ar avea ideologie,Dar
Polilogu 2018-02-02
Numai pe jumatate bine ,domnule Andrei CORNEA. Inteleg foarte bine "strigatul "dv.intemeiat...Nu de cenzura avem nevoie, nici de auto cenzura , ci de cu totul altceva. Acasa , in famile, eventual cu cei mai apropiati prieteni, putem sa ne descarcam de tot naduful launtric, in "public "insa ,nu ! Nimeni nu va va putea incrimina pentru nesinceritate pentru asa ceva! Nici de cinism ! Interpretati celebrul adagiu " CARTHAGO DELENDA EST" in felul dv. Eu ( oare numai eu?)nu-l interpretez astfel. Cato cel Batran stia el foarte bine ce scotea PE GURA. Altfel nu vorbeam astazi despre Roma , ci despre Cartagina. Nu a fost,in toate timpurile, politica o arta a puterii binelui sau raului ?
In rest, imi cer toate scuzele de rigoare pentru indrazneala de a ma afla in treaba.
Alexandru Viorica 2018-02-01

De ce plangeti?

Basescu este singurul care a ramas la fel...luptator si bun politician...

Dvs l-ati izolat din nestiinta luptei politice si a succesului imposturii.... ati reusit o golire 100% de continut a acesteia... PNL oricum nu avea nimic de spus... USR s-a subtiat cum era de asteptat... Iohannis - OMUL DVS - dezamageste in fiecare zi...

Daca nu sunteti doar demagog cand amintiti de vechii politicieni, luati-le interviuri. Nu lui Constantinescu ca l-ati bagat nemeritat in seama ...si nici lui Iohannis ca il vedem in fiecare zi... lui Basescu caruia viata ii da dreptate in fiecare zi sa-i luati interviuri ...ca sa intelegeti si dvs si romanii ceva despre societatea romaneasca.


Costin Sandu 2018-02-01
Constat siderat existența unor personaje precum Dv., încremenite în proiect, pentru care Băsescu rămâne semizeu, prooroc, obiect de totem indiferent de ce a făcut sau va face. Sunteți, doamnă, hipnotizată de un aventurier șarlatan al maselor,specialist în a avea di tăti pentru toți. Anticomunist dar antimonarhist, prieten al țiganilor, dar rasist, atoatecrescător al salariilor pe care tot el le-a scăzut, intransigent cu independența justiției pe care și-a aservit-o ca pe o armă, ca mai apoi să se autocontrazică atunci când n-a mai avut control absolut. Un personaj de coșmar, care a făcut mult rău României și a scăpat nepedepsit. Și Ceaușescu mai are încă adepți, așa că vă înțeleg și vă tolerez neputința desprinderii de acest fals profet pe care și eu l-am votat în 2004.
MIHAI 2 2018-02-01
In 1996 ILIESCU a pierdut alegerile in fata lui Constantinescu si a CDR aliata cu PD Roman si basescu si cu UDMR, Apoi dupa 4 ani in care Basescu s-a straduit din greu sa faca praf CDR ul si pe taranisti in special , tot ILIESCU a castigat in 2000. In 2004 PSD ul inca condus de ILIESCU a pierdut guvernarea. Alternanta la guvernare a aplicat-o ILIESCU cel omis in articol. Asta de acum nu mai e arena politica construita de ILIESCU ci doar ruina lasata in urma lui de tzunami ul superdestuctiv BASESCU. Deci intrebarea corecta era UNDE ESTE ILIESCU ?
mrs 2018-02-01
Să nu ajungem să îl regretăm și pe Dragnea. Ar fi prea de tot
Mircea M. Cociu 2018-01-31
"Unde-i Geoană „pros­tă­na­cul“, care cel puțin era proamerican autentic și știa politică externă?" Chiar credeti sincer asta, domnule Cornea?! Ori este o ironie si eu nu am perceput-o ca atare? Va stimez, ca si pe tatal dumneavoastra, ca sa cred ca imberbul si imprevizibilul fost ambasador si ministru de externe era detinatorul si cunoscatorul avizat al dosarului de politica externa al acestei Romanii, care datoreaza, inexplicabil si ingrijorator, mult politicii externe promovate in ultimii ani ai comunismului romanesc!
Carmen Pușcă 2018-01-31
Haideți, domnule, trebuia să nuanțeze și domnul Cornea-fiul, ca să-i iasă comparația. Păi dacă-l distrugea și pe prostănac, cu cine-l mai compara pe Dragnea, conform titlului? Puteți explica legătura cauză-efect dintre stima Dv față de familia Cornea și credința Dv că Geoană este imberb sau deținător al dosarelor? Că-mi pare c-ați cam dat cu bâta-n baltă, semantic, mă refer...
BASCA 2018-01-31
Suntem mult prea educati de televizoare,indopati chiar,toata lumea e puternic informata,nimic nu scapa analizei.Ma uit la fetele vesele ale coplesitor de multor cumparatori de de toate de prin super si hipermareketuri,o frenezie a cheltuirii,o bucurie a regasirii celor mai bune oferte,cos dupa cos asemenea cartuselor intr-o pusca,poc salariul,poc tichetele,vin altele,au grija aia de sus,asa a zis la televizor.Zaharelul si televizorul,narcoticele care ne fac sa vedem totul in ceata,o placuta alienare;ai dom-le ca nu-i dracu chiar atat de negru!
Șapca 2018-01-31
Vă place să scrieți dovedind un mimetism de primat - coerență nulă, mesaj inexistent, infatuare maximă. #Rezistați în continuare!
Liviu 2018-01-30
Pamblica e periculos pentru ca, desi "Pamblica" e data intotdeauna ca exemplu, e clasica, uite ca lectia asta nu i-a intrat in creierul lui de rector.
Daca individul, nici dupa ce a invatat de pamblica, nu a retinut ce e corect, e clar ca e o nulitate.

Sint sigur ca si-a facut cariera ducind tucalul PSD-istilor, nu e decit a sluga.
Rectorul 2018-01-31
Dom Liviu, dar nici matale nu stăpânești prea bine limba română! Ai scris, bunăoară, că rectorul-minune ”nu e decit a sluga”, or corect ar fi fost ”nu e decât o slugă”. Așa că râde-un hârb de-o oală spartă....
Costin Sandu 2018-01-30
Articolele Dv. trăiesc din comparații. Cei buni vs cei răi. Cei buni sunt de obicei ceva abstract - de exemplu tinerii din stradă -
iar răii erau luați la puricat în amănunt, individual, cu nume și prenume. Acum, secreția Dv. bilioasă și-a găsit posibilitatea eliminării mai facile comparând răii cu mai răii. Îi bălăcăriți cu nesaț pe răi, iar apoi îi decretați îngerași față de mai răi. Un singur bun suprem rămâne nespus, plutind în aer (gaze?) : Traian Băsescu.
Liviu din Timisoara 2018-01-30
Domnu Cornea, aceste constatari profunde... cu variante poate mai putin valoroase stilistic, pe care le auzim de niste ani, nu pot urni tara. Din pacate, fostii politicieni si-au pus sacii in caruta , au disparut , lasand in urma deprinderi mizerabile. Cine i-a impiedicat sa ocupe locul normal in istorie, dupa ce, in fine, socialismul a fost trimis la plimbare ? Caracterul lor. Astia de azi sunt produsul lor, al tuturor. Pe de alta parte, elite ale societatii civile - adica acelea care l-au facut presedinte pe Constantinescu - nu se mai prea vad. Rolul lor de formatori de opinie s-a dizolvat in confruntari de orgolii. Cand v-am putea vedea la aceeasi masa, indiferent de optiunea politica ? Fiindca azi nu ne mai permitem certuri ... singura optiune autentica poate fi Romania. Mare grija, ca ne pierdem in mediocritate. Ceea ce vedem acum este semnul dat de realitatea romaneasca. " D-ale lu Mitica " nu-s doar glume !
Mircea M. Cociu 2018-01-31
OK! Subscriu!
Total 16 comments.
Recomandari
3540
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22