Dăncilă îi face pe plac lui Dragnea, ignorând că legea nu o lasă să renunţe la SPP

E.b. | 31.01.2018

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat azi, la începutul şedinţei de Guvern, că a transmis Serviciului de Protecţie şi Pază faptul că renunţă la protecţie. Demnitarii care sunt protejaţi de SPP, prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), nu pot fi protejaţi de alte instituţii, însă premierul Dăncilă nu pare a ţine cont de acest fapt.

Pe aceeași temă

 
 

UPDATE :​Azi, premierul Viorica Dăncilă a anunţat, la începutul şedinţei de Guvern, că a transmis SPP că renunţă la protecţie.

 

Ieri, Serviciul de Pază şi Protecţie (SPP) nu era încă notificat oficial în legătură cu faptul că premierul Viorica Dăncilă şi miniştrii Cabinetului său ar dori să renunţe la serviciile SPP.  

   

Nu am nicio problemă cu ofiţerii SPP şi nici cu instituţia, însă aceasta este decizia mea”, a afirmat  azi Viorica Dăncilă, conform News.ro.
 

 

Demnitarii aflaţi în competenţa Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), nu pot face obiectul protecţiei altor instituţii, au declarat surse oficiale citate de Agerpres.

 

Potrivit surselor citate, atribuţiile SPP în domeniul protecţiei demnitarilor nu pot fi preluate de nicio altă instituţie, chiar dacă aceasta face parte din sistemul naţional de apărare şi ordine publică.

 

Referitor la articolul 19 din Legea 550/2004, care prevede că "la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în situaţii care nu suferă amânare, la propunerea inspectorului general, ministrul administraţiei şi internelor poate aproba asigurarea temporară a protecţiei unor persoane, obiective, bunuri, valori şi transporturi speciale", sursele au precizat că acesta nu se referă la demnitari români, ci la protecţia temporară a unor persoane fizice sau juridice. În condiţiile în care, conform legii, prim-ministrul nu este o persoană fizică, ci are calitatea de demnitar al statului român încă de la instalarea în funcţie, protecţia sa este atributul exclusiv al SPP, transmite Agerpres.

 

În ceea ce priveşte protecţia demnitarilor nu există nicio suprapunere de atribuţii între SPP şi alte instituţii din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

 

Deocamdată, SPP este singura instituţie abilitată prin lege să asigure protecţia şi paza demnitarilor români şi a celor străini atunci când vin în România.


"Legea este clară şi trebuie respectată de toţi românii, indiferent de funcţie", au adăugat sursele oficiale, conform Agerpres, arătând că SPP este singura instituţie recunoscută de serviciile similare externe şi cu care colaborează pentru asigurarea protecţiei demnitarilor români când merg în deplasări externe şi când vin cei străini în România.

 

****************

Premierul Viorica Dăncilă şi membrii Cabinetului au anuţat ieri căvor renunţa la SPP, iar paza va fi asigurată de Jandarmerie,

 

Premierul Dăncilă pare că vrea să  solidară cu Liviu Dragnea, liderul PSD, care i-a dacelarat război lui Lucian Pahonţu, directoru SPP.


Liviu Dragnea a afirmat luni, la Antena3, preşedintele PSD că vicepremierul Paul Stănescu este cel care a denunţat faptul că Lucian Pahonţu, şef al SPP, ar fi transmis faptul că liderul PSd va fi "executat în martie".

 

"Mai mulţi colegi mi-au zis că şeful SPP-ului a fost implicat mai mult decât e cazul. Şeful SPP-ului n-are de ce să interacţioneze cu premierul sau cu membri ai Cabinetului. (...) Este un coleg de-al nostru - de mine s-a ascuns - Paul Stănescu, probabil că de aia are şi probleme acum sau poate că este o simplă coincidenţă.

 

El a spus în mai multe întâlniri publice în ţară, la întâlniri ale CExN, că un bun prieten de-al lui a fost trimis de domnul Pahonţu, care a spus că nu vorbeşte în numele dumnealui - eu cred că vorbea doar în numele dumnealui - şi a spus că undeva prin martie eu o să fiu executat şi că dumnealui să stea deoparte că o să fie protejat şi chiar o să ajungă preşedintele partidului", a afirmat preşedintele Dragnea, la  Antena3

 

Ulterior, Codrin Ștefănescu, secretarul general-adjunct al PSD, a declarat, tot la Antena3

.

„Am vorbit în ultimul an de implicarea SPP-ului și a domnului Pahonțu în chestiuni de politică. Demnitari care sunt monitorizați, o bază de date care se strânge la acest domn. Decizia este firească. În momentul în care acest SPP, în loc să asigure siguranța demnitarilor, se ocupă de monitorizarea și spionarea demnitarilor și trimite informații unui singur om care face analiză pe ele, nu e în regulă”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22