Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFTrump dă consistență principiului „America first”
2018-02-01
7
Trump poate fi acuzat că este mercantil, meschin și lipsit de anvergură „geopolitică”, dar poziția sa este un avertisment adresat celor care încă mai cred că americanii pot fi păcăliți cu ușurință.

 

 

 

A utiliza cuvintele „Trump” și „consistență” în aceeași frază pare un exercițiu în metafizica absurdului, să vorbești inutil despre un lucru care este din principiu imposibil. Omul ne-a oferit în acest an o mulțime incalculabilă de inconsistență adoptând poziții fundamental contradictorii uneori de pe o zi pe alta. De exemplu, Europa a fost străbătută de fiori când Trump a declarat că apărarea Europei nu este de la sine înțeleasă și că țări care s-au îmbarcat într-o călătorie gratuită în cuirasatul garanțiilor de securitate americane precum Germania trebuie să înceapă să-și plătească biletul. Toată lumea a început să se întrebe dacă administrația Trump mai este atașată obligațiilor asumate prin articolul 5 din tratatul NATO și n-a trecut mult până când, în conferința de presă comună cu președintele Iohannis a anunțat că America rămâne ferm atașată articolului 5, un angajament reluat ulterior chiar în Germania. Aceasta nu este decât una din celebrele inconsistențe ale lui Trump, un președinte al cărui prim an de mandat a fost caracterizat prin improvizație și impulsivitate. De acee, un comentator New York Times a calificat drept factice, artificial și prefăcut tot spectacolul legat de discursul despre Starea Uniunii, pe măsura lui Trump însuși iar Politico a scris despre faptul că Trump a vorbit despre o „Americă fantastică” care ar fi fost normală și în formă bună dacă Trump însuși ar fi fost normal. Și totuși…

 

Trump a anunțat în discurs în stilul pompos care îl caracterizează că nu va face nici o excepție de la angajamentul inflexibil că nu va semna nici o lege care nu pune America pe primul plan. Dacă facem abstracție de sutele de comentarii partizane de o parte sau de alta și analizăm cu adevărat conținutul, este limpede că firul roșu al acestui discurs foarte lung este tot „America first”. Oricât de discutabilă ar fi această opțiune și este discutabilă din multe puncte de vedere pentru că America are și o responsabilitate globală, care depășește interesul național strict, discursul de marți are cel puțin meritul că aduce niște clarificări importante. Începem în sfârșit să înțelegem ce înseamnă de fapt ”America first”.

 

 

Adio Loteria Vizelor

 

 

Pentru zeci de mii de români care depun aplicații în fiecare an, „America first” înseamnă sfârșitul programului Loteria Vizelor. Pentru NY Times este vorba despre „un program obscur”, dar pentru cei aproape 15 milioane de oameni din toată lumea care depun aplicații în fiecare an este primul și cel mai important contact pe care îl au cu America. Deși numărul de cărți verzi alocate emigrației în SUA este mic - 50.000 anual cu eventuale suplimentări de câteva mii - numărul mare de aplicanți a făcut din loteria vizelor un instrument puternic de diplomație publică.

 

Programul a fost gândit la începutul anilor 90 de senatorul democrat de New York, Chuck Schumer, care acum ocupă funcția de lider al minorității din Senat, deci pentru Trump a pune capăt Loteriei este și un mod de a-și regla conturile cu adversarii politici. Intenția președintelui de a opri Loteria a fost anunțată pe Twitter pe 31 octombrie când un emigrant uzbek câștigător al loteriei vizelor a intrat cu un camion în mulțime în Lower Manhattan.  Acum n-a făcut decât să oficializeze această intenție.

 

Cu toate acestea Trump nu a închis ușa în nas imigranților. Loteria vizelor de care poate beneficia oricine, în mod aleatoriu, va fi înlocuită din 2019 cu un sistem bazat pe abilități, competențe specifice și cunoștințe. Cu alte cuvinte, din 2019 nu vor mai fi admiși decât acei emigranți care pot aduce „valoare adăugată” pentru America în schimbul oportunităților care li se oferă. Este o opțiune care nu mai dă nici o șansă oamenilor săraci și simpli, care nu știu engleză și nu știu să facă mai nimic. Se poate dezbate dacă este drept sau nu dar este în mod limpede o măsură care pune „America first”.

 

 

 

America nu se retrage din lume dar lumea trebuie să accepte regulile Americii

 

 

Retragerea Statelor Unite din tratatul de liber schimb transpacific (TPP) și amenințarea lui Trump că se va retrage și din tratatul nord-american NAFTA, a dat naștere la numeroase acuzații de izolaționism economic și politic, naționalism și anti-globalism. În discursul său, Trump a anunțat că „epoca capitulării economice” s-a încheiat și a promis să renegocieze tratatele comerciale astfel încât acestea să fie „corecte” și „reciproc avantajoase” și să protejeze interesele muncitorilor americani și proprietatea intelectuală americană.  Ideea e simplă și spune în esență că era în care toată lumea exporta în America la preț de dumping s-a încheiat și că dacă mari exportatori precum China și Germania vor acces pe piața americană trebuie să accepte un sistem de reciprocitate. Dacă nu, guvernul american urmează să impună taxe vamale. Ultimele victime sunt mașinile de spălat provenite din Asia.

 

Această poziție de forță a fost criticată pentru că crește serios riscul unor războaie comerciale dar o analiză onestă ne spune că mai degrabă va exista un acord. America rămâne cea mai mare piață de desfacere din lume pe care nimeni nu vrea să o piardă așa că există mai degrabă șanse bune ca Trump să obțină acorduri mai bune. Poate nu e chiar exact ceea ce dorește dar e suficent încât să proclame victoria. De aceea nu a intrat în detalii, dar șansele sunt de partea lui mai ales că în paralel cu reafirmarea intereselor comerciale ale SUA administrația a introdus un set de reduceri de taxe și impozite care au adus într-adevăr câteva companii auto acasă, au determinat alte companii precum Toyota să construiască noi linii de producție și au creat locuri de muncă. Trump nu a pierdut prilejul să se laude cu aceste succese și nici ocazia - pe care n-ar fi pierdut-o nici un președinte - să anunțe că Apple vrea să facă investiții de 350 miliarde de dolari în Statele Unite. În același stil hiperbolic a anunțat că a introdus cele mai mari reduceri de taxe și impozite din istorie, dar nu este adevărat. Ronald Reagan rămâne în continuare Number One.

 

 

Reafirmarea hegemoniei

 

 

În perioada următoare trebuie să ne așteptăm la o mulțime de lamentări pe tema reluării cursei înarmării după ce Trump a anunțat creșterea bugetului apărării și modernizarea arsenalului nuclear astfel încât Statele Unite să rămână cea mai mare putere militară. A investi masiv în mașinăria militară este incompatibil cu izolaționismul. Ultima oară când americanii au experimentat o politică izolaționistă, în perioada interbelică, cheltuielile militare au fost reduse la minimum astfel încât războiul i-a prins complet nepregătiți să facă față Japoniei și Germaniei.

 

Trump nu își dorește așa ceva, dimpotrivă vrea să rămână principala putere mondială și de aceea a identificat explicit Rusia și China drept rivali strategici. Față de anul trecut când aproape că ajunsese să proclame Rusia drept „prieten al Americii”, anul care a trecut și probele clare că Putin urmărește o strategie anti-americană par să-l fi lecuit de această iluzie. Ceea ce nu s-a schimbat este pretenția lui Trump ca aliații să „merite” cumva umbrela de protecție americană, fie prin contribuții financiare, fie prin alte mijloace politice sau economice.

 

Trump poate fi acuzat că este mercantil, meschin și lipsit de anvergură „geopolitică”, dar poziția sa este un avertisment adresat celor care încă mai cred că americanii pot fi păcăliți cu ușurință.

TAGS : trump america first loteria vizelor tratate comerciale china rusia inarmare nuclear europa germania
Comentarii
FLORIAN D. MIREA 2018-02-02
Trump este presedintele de care are nevoie acum Romania. Ca Iohannis nu mai valoreaza nici cat cei doi metri de stamba pentru costumul prezidential.
Traian Lăzescu 2018-02-02
Sunteți un specimen curios - băsist de rit vechi dar și trumpist, chit că Trump nu dă o ceapă degerată pe Băsescu și administrația lui îl va schimba cu prima ocazie pe Klemm cel sărăcuț cu duhul.
aka 2018-02-01
Domnule Cristian Campeanu, sa va luati informatiile de la Politico si NYT e ca si cum v-ati informa deespre situatia justitiei din Romania de la Antena 3 si Romania TV. Pacat, va apreciam, dar se pare ca va duceti pe acelasi trend al propagandei si manipularii de sorginta progresista de care sunt imbolnaviti toti liderii de mucava ai europei. Revista 22 a devenit o cloaca din ce in ce mai urat mirositoare. O sa incep sa va citesc mai rar. De altfel, tonul tipic de antena 3 pe care il folositi in acest articol m-a facut sa-l citesc pe sarite.
profesoru 2018-02-01
"probele clare că Putin urmărește o strategie anti-americană" - well, aici d. Câmpeanu ar fi trebuit să fie mai clar.
Care ar fi aceste "probe"? În ce fel urmăreşte Putin o strategia anti-americană? Prin faptul că Rusia îşi apără securitatea (blocând prin forţă intrarea Ucrainei în NATO, decisă la summitul de la Bucureşti) şi aliaţii (Assad)?
Ar fi posibil ca o mare putere (Rusia) să stea în poziţie de drepţi şi să accepte orice decide Washingtonul?

Sau "probele clare" se referă la făcătura propagandistică cu "amestecul Rusiei în alegerile americane", pe care n-o cred nici copiii?
De fapt Putin vrea relaţii bune cu America. E vorba de investiţii, comerţ, securitate internaţională. E dificil şi costisitor pentru Rusia un nou Război Rece cu America, una din cauze fiind că Rusia devine prea dependentă de China.
De-aia Putin s-a bucurat când a fost ales Trump, care dădea semne că doreşte reconcilierea cu Rusia.
Din păcate, establishmentul american l-a luat ostatic pe Trump în această chestiune, l-a legat de mâini.
Gheorghe Popescu 2018-02-01
Ma astept la o avalansa de comentarii si insulte stupide la adresa Americii si desteptaciunii americanilor, in frunte cu rusofilii (nu stiu daca nu cumva e un pleonasm, poti fi rusofil daca esti rus?) "profesorul" si Liviu. Dati-i inainte baieti, tot ce obtineti e sa tocati banii sefului pentru batalia vitejeasca pe blog. Si da-i si lupta! Romanii nu se uita la voi. Despre articol, cred ca ce va reusi Trump in final e sa filtreze lista prietenilor Americii. Acum se va vedea citi dintre fripturistii care navigau in siajul barcii americane le erau si parteneri. Apara-ma Doamne de prieteni, ca de dusmani ma apar si singur.
emil 2018-02-01
Cei care dau consistenta devizei '' traieste-ti clipa '' n-au trecut, n-au viitor.
Lady Gaga 2018-02-01
Donald Trump ar putea fi acuzat cel mult de inconsistență declarativă (lucru caracteristic oricărui politician sau diplomat, de altfel). Când e vorba de lucruri serioase însă, Trump se ține de cuvânt. La 40 de minute după ce Trump a declarat că vor fi consecințe în urma uciderii populației civile, baza militară siriană a fost bombardată și rasă de pe fața pământului. Nu s-ar fi întâmplat niciodată așa ceva în timpul administrației Obama. Trump a promis în campanie că va face zid la granița cu Mexicul, iar acum îl face. Orice miorlăială obamistă legată de drepturile omului de a emigra pentru o viață mai bună este caducă atunci când e vorba de emigranți ilegali care nu vorbesc engleza și care oferă mână de lucru ieftină în dauna populației autohtone. Filierele țigănești de cerșetorie care intrau ilegal în State trecând granița cu Mexicul sunt astfel și ele crunt lovite. Însuși spiritul american de inițiativă a fost zdruncinat de măsurile socialiste ale lui Obama, prin care oamenii muncitori trebuiau să ducă în cârcă puturoșii, ca-n Europa, dar Trump se opune acestor pseudoreforme de tot râsul inițiate de administrația Obama. A promis și o face. Vreți inconsecvență? Uitați-vă la fostul președinte Băsescu. Tot parcursul său politic a fost un șir lung de promisiuni pe care nu le-a respectat. În Statele Unite un astfel de președinte nu ar fi fost niciodată reales, dar românului îi place să fie mințit frumos.
Total 7 comments.
Recomandari
2882
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22