Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


World Justice Project: În ceea ce priveşte statul de drept, România pe locul 29 din 113 ţări
E.B. - - - -
2018-02-01
Actualitate Interna
1

România ocupă locul 29 în Indexul Statului de Drept 2018, care măsoară nivelul la care 113 de tări aderă la principiile statului de drep.

 

 

Raportul a fost întocmit de World Justice Project, o organizaţie independentă multidisciplinară, având drept obiectiv progresul în ceea ce priveşte statul de drept în întreaga lume şi este bazat pe un sondaj care a vizat 1.000 de repondenţi din fiecare ţară şi un chestionar care a implicat experţi calificaţi şi activişti pentru drepturile omului se doreşte un instrument cantitativ pentru măsurarea respectării statului de drept, transmite News.ro.

 

Clasamentul are în vedere opt factori: constrângeri asupra puterii guvernului, absenţa corupţiei, un guvern deschis/transparent, drepturi fundamentale, ordine şi securitate, aplicarea corectă a legii, justiţia civilă şi penală.

 

Dintre ţările balcanice, România, aflată pe locul 29, este printre statele situate pe o poziţie foarte bună, fiind surclasată doar de Slovenia, care se află pe locul 26. Croaţia ocupă locul 35, iar Bulgaria, Bosnia şi Macedonia sunt vecine de clasament pe locurile 55, 56 şi 57. Pe locul 76 se află Serbia, ţara balcanică cel mai slab clasată.

În clasamentul mondial, Danemarca ocupă primul loc fiind urmată de Suedia, Norvegia şi Finlanda, iar Venezuela se află pe ultima poziţie.

 

Marea Britanie a ieşit din top 10, ocupând locul 11 iar Polonia ocupă poziţia 25.

 

Rusia se află pe locul 89, cu un loc în faţa Turciei, iar Filipine este ţara care a căzut cele mai multe locuri, 18, până pe locul 88.

 

Raportul relevă, de asemenea, că respectarea drepturilor fundamentale ale omului a scăzut în aproape două treimi dintre cele 113 ţări analizate, în contextul creşterii la nivel global a naţionalismului autoritar.

 

Samuel Moyn, profesorul la Yale, a declarat că „toate semnele sunt pentru o criză nu numai a drepturilor omului, dar şi pentru mişcările care susţin aceste drepturi". "În multe ţări, aceste drepturi fundamentale sunt victime ale unei economi aflate în plină globalizare în care numai cei bogaţi au de câştigat", a adăugat el.

 

În 71 dintre cele 113 ţări, încrederea oamenilor că le sunt protejate drepturile fundamentale a scăzut faţă de ultimul sondaj efectuat.

TAGS : romania coruptie justitie clasament stat de drept world justice project
Comentarii
Isoscel 2018-02-01
Eu cred ca cele patru tari nordice ar trebui scoase din orice clasamente ! In legatura cu acestea exista o mitologie olimpiana fiindca cetatenii de acolo fie au creierele serios spalate fie sunt migarnti pentru care acolo pare sa fie cu adevarat raiul !
Total 1 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
837
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22