Cine e vinovat de prabusirea dosarului Microsoft II.Doar procurorul de caz Iorga-Moraru?

Andreea Pora | 02.02.2018

Prabusirea unuia dintre cele mai mari dosare instrumentate de DNA, Microsoft II, in care fusesera inculpati sapte fosti ministri, cu un prejudiciu estimat la 67 milioane de dolari, este o lovitura grea pentru parchetul condus de Laura Codruta Kovesi. Acarul Paun a fost identificat in persoana procuroarei Mihaela Iorga-Moraru, cea data afara din DNA in 2017. Este insa ea singura responsabila?

Pe aceeași temă

 

 

Dupa 4 ani de la izbucnirea scandalului Microsoft, au fost condamnati la 2,4 ani inchisoare oamenii de afaceri Dorin Cocos si Dumitru Nicolae, fostul ministru al comunicatiilor la 3 ani, iar fostul primar de Piatra Neamt la 6 ani de inchisoare. In megadosarul Microsoft II  doi inculpati importanti au fost  trimisi in judecata, Claudiu  Florica si Dinu Pescariu, in timp ce pentru cei 7 ministri inculpati DNA a retras acuzatiile deoarece faptele s-au prescris.

 

 

Din comunicatul DNA reiese ca este vorba de  ”neglijenta” sau ”greseala” procurorului care a instrumentat initial dosarul, adica Mihaela Moraru-Iorga,  si ca a fost sesizata Inspectia judiciara inca din iulie 2017, dar ca pina acum cazul nu a fost inca discutat.

 

Ce s-a intimplat cu dosarul de s-a ajuns in aceasta situatie?

 

In 2013, Corpul de control al premierului Victor Ponta  sesizeaza DNA cu privire la tunul numit Microsoft si implicarea unor fosti ministri.

 

Dosarul ajunge la procuroarea Moraru-Iorga care incepe urmarirea penala in rem, iar in septembrie 2014 se cer avize de la parlament sau presedinte ( in functie de caz) pentru declansarea urmaririi penale a  celor sapte fosti ministri. Sunt obtinute in aceeasi luna.

 

Este vorba de Ecaterina Andronescu, Alexandru Athanasiu - foști miniștri ai educației și Mihai Tănăsescu, fost ministru al Finanțelor, Șerban Mihăilescu, ministru coordonator al SGG, Dan Nica și Adriana Țicău, foști miniștri ai Comunicațiilor. Acuzațiile la adresa acestora au fost clasate.

 

De aici incolo incep semnele de intrebare. Potrivit comunicatului DNA faptele penale fusesera comise pina in octombrie 2004, data de la care incepe sa  curga termenul de prescriere care este de 10 ani. Adica, cel tirziu in octombrie 2014 ministrii ar fi trebuit  pusi oficial sub urmarire penala. 

 

Doar ca procuroarea  Moraru-Iorga  nu face asta, lasa faptele sa se prescrie si declanseaza urmarirea penala in 2015. Adica la aproximativ un an de la prescrierea faptelor. Dosarul era mort inca de atunci.

 

Interesant este  ca ”eroarea” a  fost descoperita in 2017, de abia dupa ce procuroarea  Moaru-Iorga a fost data afara din DNA in contextul scandalului interceptarilor din sedintele de lucru conduse de  Kovesi.  Descoperirea ar fi fost  facuta de procurorul care a preluat  dosarul Microsoft, iar in iulie 2017 este sesizata Inspectia  judiciara din CSM in legatura cu aceste nereguli. Aceasta nu a dat  insa niciun raspuns de 7 luni de zile,  spre deosebire  de  alte cazuri ”judecate” in  maximum o saptamina.

 

"În legătură cu împrejurarea că față de unele fapte s-a dispus efectuarea urmăririi penale in personam după împlinirea termenului de prescripție, dar și cu privire la alte aspecte legate de modul de efectuare/neefectuare a unor acte, la data de 17 iulie 2017, procurorul șef al DNA a solicitat Inspecției Judiciare să facă verificări sub aspectul respectării normelor de procedură penală de către procurorul de caz care a instrumentat inițial această cauză (mediatizată prin comunicatul nr 1342/VIII/3 din 26 septembrie 2014), pentru a se stabili dacă au fost sau nu săvârșite abateri disciplinare din cele prevăzute de Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor", scrie DNA in comunicat.

 

Trebuie mentionat ca procuroarea Iorga lucra la dosarul  Microsoft – EADS inca din 2012, cind au fost pusi sub urmarire penala Claudiu Florica si alti 5 inculpati, dupa cum reiese din Rezolutia din 5 iulie 2012, semnata chiar de ea.

 

 

Ce au pazit seful de  sectie si procurorul sef DNA?

 

 

Desi reiese ca Moraru- Iorga a  fost procurorul specializat in dosarul Microsoft inca de la inceput, ea nu a lucrat  totusi singura.

 

In 2016, conducerea Sectiei a II-a din DNA  a dispus ca in dosar (care trena nepermis demult), sa mai lucreze procurorul procurorul Adrian George Matei, anchetatorul din cazurile Adamescu şi Hexipharma.

 

La data de 1 august 2016 a fost delegat sef al Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie ( sectia a II-a) Marius  Bulancea, fost consilier al Laurei Codruta Kovesi. Pina atunci sectia a fost condusa de procurorul Claudiu Dumitrescu. 

 

Procurorii ierarhici superiori nu  au dreptul sa  intervina in dosarele procurorilor  din subordine, dar ei avizeaza totusi dosarele din punct de vedere al legalitatii.

 

Pare putin probabil ca seful de sectie sau procurorul sef sa nu fi stiut in 2014, cind au cerut avizul parlamentului si al presedintelui pentru inceperea  urmaririi penale, ca faptele se prescriu peste o luna. La fel, este de neinteles cum sefii ierarhici superiori nu au urmarit acest dosar cu implicatii si  prejudicii uriase in asa fel incit sa nu se ajunga la prescrierea faptelor incazul celor sapte ministri.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22