Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFLupta PSD cu şi pentru serviciile secrete
2018-02-06
2
Deviza PSD-ALDE pare să fie că drumul spre libertate trece prin acapararea controlului asupra tuturor instituțiilor statului și golirea de conținut a tuturor funcțiilor pe care nu le controlează, cum ar fi cea de președinte. Totul, în numele iluziei că pot obține puterea absolută.

 

După ce s-a bătut cu succes pentru subordonarea justiției controlului po­litic, coaliția PSD-ALDE a decis să în­deplinească și partea nespusă, dar im­plicită, din directiva lui Dan Voiculescu pri­vind luarea în stăpânire a justiției pentru a de­ți­ne puterea, și anume preluarea controlului asupra serviciilor de in­formații și a oricăror alte instituții care sus­țin activitatea DNA și/sau le scapă de sub con­trol. Recentul atac asupra SPP trebuie deci privit ca o nouă etapă din războiul dus de mafia transpartinică a penalilor pentru de­structurarea sistemului care le-a schim­bat viața și trecerea acestuia sub controlul propriu, pentru a evita viitoare neplăceri. O scurtă reme­mo­rare a istoriei ultimilor patru ani de­monstrează acest lucru.

 

Prima salvă în atacul asupra ser­vi­ciilor a fost dată nu de PSD, ci de Tra­ian Băsescu, în 2014, când a acuzat ser­viciile că s-ar fi implicat în cam­pa­nia prezidențială încercând s-o com­promită pe candidata PMP Elena Udrea. Era vorba de celebrele fo­to­grafii apă­rute pe un blog anonim, în care fa­vo­rita președintelui apărea în compania procurorului șef al DIICOT, Alina Bi­ca, într-o escapadă la Pa­ris. Deși fostul pre­șe­dinte s-a legat de efec­tele electorale ale fo­to­grafiilor, ele i-au creat mai multe probleme șe­­fei DIICOT, care a în­călcat deontologia pro­fesională afișând relații amicale cu oameni po­litici, după cum a con­statat atunci Inspecția Judiciară. În scandalul care a urmat, Elena Udrea a recunoscut de altfel că ea a re­co­man­dat-o pe doamna Bica pen­tru șefia DIICOT, ce­ea ce a devoa­lat o rețea de com­plicități între oa­meni politici implicați în afaceri și acu­zați de corupție și unii magistrați. Alina Bica a fost ares­tată de DNA în no­iembrie 2014 și ul­terior con­dam­na­tă pentru abuz în ser­viciu. Înainte de verdictul final în pro­cesul său, fosta șefă a DIICOT a reușit să fugă în Costa Ri­ca spre finalul lui 2017.

 

https://revista22.ro/files/news/manset/default/foto-dosar-1-1454.jpg

Directorul Serviciului  Român de Informaţii, Eduard Hellvig

 

Să revenim însă la anul de grație 2015, în care Elena Udrea a luat con­tactul cu sistemul judiciar și pe­ni­tenciar în dosarul Gala Bute, soldat ulterior cu o condamnare de șase ani în primă instanță. A contraatacat prin interviuri și declarații din care a reieșit o frumoasă prietenie cu Se­bas­tian Ghiță, om de afaceri cu nu­me­roase dosare penale la DNA, dar pro­tejat de SRI. Ulterior, Ghiță însuși a ieșit la atac împotriva Laurei Codruța Kövesi, fără succes, și împotriva șefu­lui operativilor din SRI, generalul Flo­rian Coldea, a cărui demisie a reușit s-o obțină în final în urma publicării fotografiilor din care rezulta că cei doi erau prieteni de familie. Pentru cam­pania anticorupție, îndepărtarea lui Florian Coldea, care susținea ac­tivitatea DNA în limitele legii, a fost o lovitură, agravată de faptul că suc­cesorul său nu mai furnizează in­for­mații relevante procurorilor antico­rupție, deși are cadrul legal pentru a o face. Să nu știe oare președintele Io­hannis de această schimbare de ati­tudine a SRI? Ne îndoim.

 

Asaltul asupra generalului Coldea a fost însoțit de o campanie furibundă de propagandă împotriva „aco­pe­ri­ți­lor“ din justiție și din presă, care s-ar fi aflat la originea „abuzurilor“ co­mi­se asupra oamenilor politici. Ne amin­tim de agitația Danei Gârbovan, care cerea anchete asupra implicării SRI în activitatea magistraților, fără a da însă nici un nume sau alte elemente con­crete, de „autodenunțul“ lui Ro­bert Turcescu, răsplătit cu un mandat de deputat PMP, și, mai recent, de declarațiile acuzatoare, dar ne­sus­ți­nute cu probe ale fostului colonel SRI Daniel Dragomir, codamnat în primă instanță pentru corupție, care a jucat un rol și în afacerea Black Cube, care ur­mărea compromiterea doamnei Kö­vesi și ale cărei detalii nu au fost încă lămurite. În tot cazul, aici își are ori­ginea teoria „statului paralel și ile­gi­tim“, prin care PSD și ALDE încearcă să-și justifice atacul asupra justiției și a instituțiilor controlate de CSAT.

 

Dar lovitura de grație dată pro­cu­ro­ri­lor de la DNA și DIICOT abia urma să vi­nă: la începutul lui 2016, Curtea Cons­tituțională a declarat ne­cons­ti­tuțional un articol din Codul de Pro­cedură Pe­nală care permitea SRI să facă in­ter­cep­tări în dosarele instr­u­mentate de DNA și alte parchete, iar motivarea re­dactată de fostul șef al DNA, Daniel Morar, nu a lăsat nicio posibilitate de continuare a acestei colaborări. Sute de probe au fost de­clarate nule, dar, ce­ea ce a fost mai grav, DNA și DIICOT au rămas fără po­sibilitatea realizării unor operațiuni de filaj sau a în­re­gis­trărilor ambi­en­ta­le, pe care nu le poa­te realiza Di­recția de Operațiuni Spe­ciale (DOS) din MAI, singura cu care parchetele mai pot colabora.

 

În sfârșit, să amintim și lupta pentru controlul Direcției Generale de In­for­mație și Protecție, succesoarea UM 0215 și a 0962, pe care Victor Ponta, pe când era premier, a trecut-o în subordinea sa, dar pe care, după o ten­­tativă de reorganizare din partea Gu­vernului Cioloș, majoritatea par­la­mentară a PSD-ALDE a reușit s-o re­aducă sub autoritatea ministrului de Interne, fidela Carmen Dan, și aceasta pentru că Liviu Dragnea nu are în­cre­dere în premierii propriului partid.

 

PSD și ALDE s-au constituit deci în vârf de lance al penalilor, preluând toate elementele de strategie puse în operă de Traian Băsescu, Elena Udrea și Victor Ponta în guvernele an­te­ri­oare. Deviza lor pare să fie că drumul spre libertate trece prin acapararea controlului asupra tuturor instituțiilor statului și golirea de conținut a tu­tu­ror funcțiilor pe care nu le con­trolează, cum ar fi cea de președinte. Totul, în numele iluziei că pot obține puterea absolută.

TAGS : SRI DIICOT SPP Dragnea PSD Tra­ian Băsescu servicii secrete DNA justitie udrea SPP alina bica coldea kovesi
Comentarii
Isabela Badescu 2018-02-06
Sunt siderată de minimalizarea inimaginabilă dpdv moral la care recurgeți. Întreb direct: nu vă este jenă? pe vremuri se făcea o legătură între sentimentul de jenă și vârstă, se presupunea că vârsta aduce cu sine și decență.
Ne spuneți de Bica și Udrea, într-un weekend pe bani proprii ca de o crimă, dar nu și de Kovesi si Dragnea pârlind porcul :))) Acolo era „eveniment instituțional”?
Ne spuneți că motivul pplecării eroului dvs și al LCK, zisul Coldea, a fost prietenia de familie cu Ghiță.
Ghiță este marele infractor al vremii, de ce vă sfiiți să amintiți, ca să pară propoziția benignă?
Și omiteți să spuneți că nu doar că Coldea era prieten cu Infractorul, dar își petrecea vacanțele pe banii lui, ăia pe care tot de la Coldea îi avea și Coldea îi sifona de la stat. Contractele lui Ghiță erau cu SRI, nu cu statul așa, în general.
Deci revin: nu vă e jenă de atâtea omisiuni?
Marius Nicolescu 2018-02-06
Niște codoși ordinari, niște derbedei și niște hoți de o perversitate rară, niște delatori. Au încercat cu strada și cu palida opoziție și le-a reușit. Avem în fibra nației un sâmbure de trădător, trebuie să recunoaștem. Totul, însă, până la Servicii. Și DNA ce tot așteaptă cu dosarele ilicitului-vlăguit Dragnea? Așteaptă o noua prescriere? Sau așteaptă să ne îngroape Securitatea pe toți de vii?
Total 2 comments.
Recomandari
2515
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22