BNR, despre Bitcoin: Descurajăm orice fel de implicare în legatură cu monedele virtuale

Dora Vulcan | 06.02.2018

"BNR descurajeaza orice fel de implicare in legatura cu monedele virtuale, inclusiv din perspectiva furnizarii de servicii pentru entitatile care ofera servicii de investitii sau de tranzactionare a acestor monede", anunță banca națională într-un comunicat dat publicității marți.

Pe aceeași temă

 

 

Avertismentul emis marți de BNR: 

 

 In contextul evolutiei schemelor de monede virtuale, inclusiv a riscurilor asociate acestora, Banca Nationala a Romaniei isi intareste pozitia exprimata prin comunicatul emis in martie 2015, cand atragea atentia asupra riscului ridicat de pierdere a sumelor investite in astfel de monede.

 

Banca Nationala a Romaniei semnaleaza o crestere a interesului populatiei fata de monedele virtuale, in special Bitcoin, atat din perspectiva detinerii si tranzactionarii acestora, cat si ca afacere. Pe fondul lipsei reglementarilor si a lipsei supravegherii schemelor de monede virtuale, la nivel global, precum si a diversificarii acestora, s-au amplificat riscurile financiare si reputationale la nivelul detinatorilor.

 

Totodata, avand in vedere cresterea exponentiala din ultima perioada a pretului majoritatii monedelor virtuale, si a fluctuatiilor foarte mari inregistrate de acestea pe perioade foarte scurte, Banca Nationala a Romaniei clasifica monedele virtuale, cum ar fi Bitcon, drept active speculative, extrem de volatile si riscante.

 

In scopul evitarii manifestarii riscului reputational la nivelul institutiilor de credit, Banca Nationala a Romaniei, in calitatea sa de autoritate de supraveghere a acestora, descurajeaza orice fel de implicare in legatura cu monedele virtuale, inclusiv din perspectiva furnizarii de servicii pentru entitatile care ofera servicii de investitii sau de tranzactionare a acestor monede.

 

Banca Nationala a Romaniei va continua sa monitorizeze evolutia schemelor de monede virtuale din perspectiva manifestarii unor potentiale riscuri asupra sistemului financiar, cu mentiunea ca, in prezent, datorita volumelor foarte mici, aceste scheme nu reprezinta o amenintare la adresa stabilitatii financiare din Romania.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22