Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Merkel și Schulz au căzut de acord asupra viitorului guvern. Schulz va prelua Externele
Dora Vulcan - - - -
2018-02-07
International
0

Negocierile incepute marți pentru formarea unei coaliții de guvernare între conservatorii Angelei Merkel - câștigători ai alegerilor din toamnă, dar fără majoritate - și social-democrații lui Martin Schulz s-au incheiat miercuri, după 20 de ore de negocieri, pentru semnarea unui acord de colaborare politică.

 

 

UPDATE -  Liderul social-democraţilor germani, Martin Schulz, va prelua portofoliul afacerilor externe în viitorul guvern de la Berlin, potrivit acordului convenit de conservatori şi social-democraţi cu privire la distribuirea portofoliilor în noul executiv, a anunţat miercuri cotidianul german Bild, citat de Reuters. Uniunea Creştin-Democrată (CDU), aliatul său bavarez Uniunea Creştin-Socială (CSU) şi Partidul Social-Democrat (SPD) au ajuns, miercuri dimineaţă, la un acord asupra formării unui guvern de coaliţie la Berlin.

 

 

Cei 460.000 de membri ai SPD sunt chemati sa se exprime printr-un referendum asupra acestui acord, informeaza Financial Times, preluat de ziare.com. 

 

Desfasurarea acestui scrutin intern in partid va dura, iar daca majoritatea aproba acordul, Merkel ar putea sa isi inceapa cel de-al patrulea mandat de cancelar pana la Paste.

 

Potrivit presei germane, acest acord prevede ca social-democratii sa obtina ministerele-cheie ale Finantelor - ceea ce marcheaza o ruptura fata de mostenirea conservatorului foarte ortodox Wolfgang Schauble, titularul postului pana la sfarsitul lui 2017 - si Afacerilor Externe. SPD va putea sa conteze, de asemenea, pe portofoliul Afacerilor Sociale.

 

Duminica trecuta, Merkel anunta ca spera sa poata anunta pana marti formarea Guvernului impreuna cu social-democratii, insa ultimele discutii asupra reformei sanatatii, a contractelor de munca pe perioada determinta si impartirea ministerelor s-au intins pana miercuri dimineata.

 

Negocierile dintre conservatorii lui Angela Merkel si social-democratii lui Martin Schulz care au inceput in luna ianuarie a acestui an, iar cele doua tabere au avut ca obiectiv realizarea unui compromis in privinta piatei muncii si a reformei sanatatii.

 

Amintim ca alegerile parlamentare din Germania au avut loc in 24 septembrie, iar ulterior Merkel a negociat cu mai multe partide mici, insa nu a reusit sa ajunga la un acord pentru formarea unei coalitii si, de aceea, s-a vazut nevoita sa recurga la discutii cu rivalii social-democrati condusi de Martin Schulz.

TAGS : germania angela merkel martin schulz acord guvern paste
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din International
2116
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22