Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Vicepreşedinte polonez al PE, destituit pentru că şi-a calificat o colegă drept nazistă
E.B. - - - -
2018-02-07
International
1

Europarlamentarul polonez Ryszard Czarnecki a fost demis miercuri din funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European.

 


El a insultat o colegă, comparând-o cu o colaboraţionistă nazistă, relatează France Presse, preluată de Agerpres.


Cu 447 de voturi pentru şi 196 împotrivă, deputaţii europeni, reuniţi în sesiune plenară de la Strasbourg, au decis să-l demită pe Ryszard Czarnecki înainte de termen din funcţia de vicepreşedinte pentru o 'abatere gravă'.

 

Acest deputat al Partidului Lege şi Justiţie (PiS, conservator), la putere în Polonia, a comparat-o pe un blog pe compatrioata sa Roza Thun (PPE, de dreapta) cu polonezii care colaborau cu naziştii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care îi vindeau pe evrei pe bani. Ryszard Czarnecki (55 de ani) a refuzat apoi să-şi ceară scuze într-un interviu la un post de radio.

 

Patru preşedinţi ai grupurilor politice din Parlament (PPE, social-democraţi, liberali şi verzii) i-au scris în luna ianuarie preşedintelui PE, Antonio Tajani, pentru a 'denunţa o declaraţie inacceptabilă şi degradantă' şi cerând 'sancţiuni exemplare' pentru 'această atitudine deplorabilă'.

 

'Este bine că atât de mulţi oameni sunt şocaţi. Nu putem tolera aceasta', a reacţionat miercuri într-o declaraţie pentru AFP Roza Thun, care criticase anterior pe canalul Arte politica naţionalistă a actualului guvern polonez.

 

Mandatul de europarlamentar al lui Czarnecki nu a fost pus sub semnul întrebării şi un nou vicepreşedinte trebuie să fie acum ales de la grupul său politic (/ECR/, Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni). 

 

TAGS : PE europarlamentari sanctiune Ryszard Czarnecki abatere colega nazisti
Comentarii
Ion 2018-02-08
Padure fara uscaturi si polonezi fara talhari nu exista. Roman Polanski n-a fost extradat nici pana in ziua de azi.
Total 1 comments.
Mai multe din International
1986
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22