Mugur Isărescu: Ne batem cu inflaţia. Incertitudinile vin din conduita politicii fiscale

Dora Vulcan | 08.02.2018

Decizia BNR de a majora din nou dobânda-cheie până la 2,25%, într-o continuare a politicii de întărire monetară, se va reflecta în dobân­zile româ­nilor la credite. Guvernatorul BNR dă asigurări, însă, că creşterea nu va fi una de amploare, ci marginală.

Pe aceeași temă

 

 

”Cred că Robor la trei luni, cel care influenţează ratele dobânzilor la creditele în lei, va urma într-o anumită pe­rioa­dă de timp majorarea dobân­zii-cheie şi, în consecinţă, creditele în lei se vor scumpi mar­ginal. Spun marginal, pentru că ma­jorările nu sunt de amploare. Dacă ne gândim la nivelul istoric pe care l-a avut rata dobânzii la creditele în lei, aceasta s-a situat la 5-6%“, a declarat Isăres­cu la briefingul de miercuri după cea de-a doua şedinţă de politică monetară din acest an.

 

BNR a intrat în acest an în liga câtorva bănci centrale din lume aflate într-un ciclu de întărire a politicii monetare, luând decizia de a majora dobânda-cheie după o pauză de un de­ceniu, scrie Ziarul financiar. 

 

Miercuri, BNR a decis să ma­joreze din nou do­bânda-cheie, de la 2% până la 2,25%, după creş­te­rea ope­ra­tă în ianuarie.

 

„Trebuie să avem în vedere şi rata inflaţiei. Măsura pe care am dat-o astăzi urmăreşte să ju­gu­leze inflaţia. Ne batem cu inflaţia. Până spre Paşti vom avea creşteri de preţuri. Creşterile importante de preţuri sunt în spate, cam din septembrie, octombrie anul trecut, inclusiv ce s-a întâmplat deja în ianuarie. Pericolul este să se schimbe anticipaţiile, de aceea acţionăm. Noi urmărim să temperăm inflaţia şi majorările de dobânzi“.

 

 

 

 Incertitudinile si riscurile provin din conduita politicii fiscale si de venituri. Cursul este acolo unde trebuie sau unde spune piata

 

 

Rata anuală a inflaţiei a urcat în luna decembrie la 3,32%, plasându-se în interiorul intervalului de variaţie al ţintei staţionare, dar peste nivelul prognozat.

 

"Fata de raportul precedent, traiectoria inflatiei a fost revizuita ascendent. Incertitudinile si riscurile provin in principal din conduita politicii fiscale si de venituri, dar si din conditiile de pe piata muncii. Dinamica anuala a importurilor a continut sa se plaseze peste cea a e exporturilor", a spus miercuri Guvernatorul BNR in briefingul de presa care a urmat sedintei Comitetului de politica monetara”, a mai spus Isărescu, citat de Hotnews.ro.

 

 „Nu ştim ce se va întâmpla în Europa. Cei care spun că dobânda ar trebui să fie mai sus, că trebuia să începem mai devreme cu majo­ra­rea dobânzii, ar trebui să se uite la realitate. În zona euro dobânda este zero şi inflaţia de circa 2%. Polonia, Ungaria au declarat că nu majo­rea­ză dobânda, cu toate că au inflaţie ridicată. Poate dau dânşii un semnal mai bun şi consideră că inflaţia în Europa - de care vom depinde şi noi - este scăzută, şi ne va influenţa pozitiv”, a spus Mugur Isărescu.

 

Cât privește raportul monedei naționale cu euro, Isărescu a avertizat că "nu putem sa tinem un curs artificial daca piata nu este in echilibru pentru ca am pierde rezervele. Si ele nu au scazut. Am dat inapoi bancilor o parte din rezerva minima obligatorie, care nu era a noastra, ci era imprumutata de la banci. Ceea ce este un lucru absolut firesc, nu asa cum a fost prezentat. Si rezerva nu a scazut. Deci am gasit alte resurse cu care am pus rezerva. Daca mai si pierdeam bani intervenind impotriva fortelor pietei va dati seama unde eram! Poate ne ajutati sa spunem un lucru evident pentru orice specialist: piata valutara functioneaza cum trebuie, cursul este acolo unde trebuie sau unde spune piata. Unii spun ca ar fi bine sa fie 4,40. Nu? Si altii 5,40. Mai nene, pai de la 5,40 la 4,40 e un leu. Pai asta inseamna cat de, cuvantul nu e potrivit, diversificata e societatea romaneasca. Nu se poate. Avem un singur curs, el trebuie sa multumeasca pe toata lumea. Nu mai putem reveni la cursuri multiple cum erau in perioada planificata. Fiecare exportator avea un curs. Nu merge. Cursul are alte functii, ca si dobanda. Acum fiecare ar vrea sa faca ordine in ograda lui cu cursul. Un curs care ii convine lui. Fiecare trebuie sa ia faptul ca acesta este un curs de piata si sa caute, uitandu-se la nivelul cursului, daca este exportator serios, sa-si faca ordine in ograda lui. Altminteri, o spun cu toata responsabilitatea, noi ne uitam la toate semnalele din piata. Nu am desconsiderat deloc acest semnal, reprezinta un punct de vedere."

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22