Protest al fundamentaliștilor creștini la MȚR: să fie interzise filmele cu homosexuali

Dora Vulcan | 08.02.2018

Grupul de fundamentalisti crestini care la sfarsitul saptamanii trecute a intrerupt proiectia de la Muzeul National al Taranului Roman a filmului premiat la Cannes "120 de batai pe minut/120 BPM", pentru ca trata teme precum educatia sexuala in scoli si homosexualitatea, anunta un nou protest pentru joi.

Pe aceeași temă

 

 

 De data aceasta, ei se declara scandalizati ca la MNTR va rula filmul "Soldatii. Poveste din Ferentari", in regia Ivanei Mladenovic, o poveste despre un antropolog de 40 de ani care, dupa ce a fost parasit de iubita, se muta in Ferentari pentru a face un studiu despre manele. Asa il intalneste pe Alberto, un fost puscarias de etnie rroma. Alberto ii promite sa-l ajute, iar intre cei doi se infiripa o poveste de dragoste.

 

 

Grupul de protestatari a trimis o scrisoare atat muzeului, cat si Ministerului Culturii, in care cere ca filmul sa nu fie difuzat si sa fie interzise orice alte pelicule care "fac publicitate deviatilor sexuale (homosexualitate etc.) ".

 

"Va solicitam sa dispuneti anularea difuzarii filmului 'Soldatii. Poveste din Ferentari' planificat (sic!) pentru joi 08 februarie 2018 ora 18:00, precum si sa respingeti orice alte cereri viitoare de difuzare a filmelor si a altor activitati care fac publicitate deviatiilor sexuale (homosexualitate etc.) in orice forma explicit sau implicit, precum si cele care profereaza limbaj vulgar si comportament antisocial intrucat acesta (sic!) sunt in contradictie si straine de valorile traditionale romanesti care constituie obiectul insasi (sic!) al fondarii si functionarii Muzeului Taranului Roman", se arata in scrisoarea trimisa celor doua institutii, citată de ziare. com. 

 

Pe Facebook a fost creata si o pagina pentru protestul de joi, denumit "Chemarea Taranului Roman", iar initiatorul spune ca va face si o plangere penala la Parchet.

 

Pe pagina respectiva a aparut si un sondaj unde oamenii sunt intrebati daca sunt de acord "cu propaganda homosexuala din Sala Horia Bernea din incinta Muzeului Taranului Roman?". Pe pagina au aparut si diverse mesaje ce indeamna pe cat mai multi "cu miile, cu zecile de mii" sa vina joi, 8 februarie, de la ora 17:00, in fata MTR, "pentru a opri propaganda sodomita, prin incercarea de a fi difuzat acel film scarbos, anormal si gretos".

 

 

Muzeul cere ajutor de la Politie

 

In replica, MNTR a anuntat, intr-un comunicat, ca nu va opri difuzarea filmului, deoarece a trecut deja de eventuala cenzura a organismelor insarcinate cu acest lucru, are toate avizele si respecta legile in vigoare.

 

Mai mult, institutia anunta ca a solicitat deja prezenta autoritatilor, astfel incat sa nu se repete episodul de la sfarsitul saptamanii trecute.

 

"Muzeul National al Taranului Roman (MNTR) nu are calitatea de a cenzura continutul unei proiectii cinematografice care in prealabil a obtinut de la autoritatile competente toate avizele si certificatele de rating impuse de lege. Cinema Muzeul Taranului face parte din reteaua cinematografica Europa Cinemas, respectand intru totul standardele de calitate in domeniu, difuzand filme europene non-nationale si nationale. In acelasi timp, continutul filmelor distribuite nu reprezinta in mod necesar punctul de vedere al MNTR, acestea avand acordul direct al Centrului National al Cinematografiei (CNC).

 

In aceste conditii, MNTR considera inacceptabila presiunea si impunerea cenzurii, dreptul la libera exprimare fiind una din libertatile fundamentale obtinute de societatea democratica romaneasca. MNTR isi mentine aceeasi opinie pe care a prezentat-o in data de 5 februarie in urma incidentelor care au avut loc in 4 februarie si mentioneaza ca, pentru a preveni noi manifestari nepotrivite, am solicitat autoritatilor legale sprijinul", se arata in comunicatul MTR.

 

 

 

Duminică seara, mai mulţi oameni cu icoane în mâini au început să cânte „Mântuieşte Doamne poporul tău!” şi Imnul României în timpul difuzării filmului „120 de bătăi pe minut” la MŢR. De asemenea, manifestanţii au urcat pe scena MŢR cu pancarte pe care scria „România nu e Sodoma şi Gomora” sau „Hey Soros, leave them kids alone”. Protestatarii au afirmat că nu reprezintă nicio asociaţie, fiind doar cetăţeni ai poporului român.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fostul director al muzeului, Vintilă Mihăilescu, a declarat, pentru „Adevărul”, că incidentul reprezintă un atentat la ordinea publică.

 

„MŢR este o instituţie de stat în care, conform legilor în vigoare, ca să nu vorbim de bunul simţ, nu intră nimeni să facă scandal, aşa, pentru că vrea el - şi cu atât mai mult nu un grup organizat cu această intenţie! Mai mult, este un act anticultural: filmul cu pricina a fost premiat la Cannes nu pentru conţinutul său, ci pentru că este un film bun. Singurul lucru în care cred aceşti ultra-ortodocşi este ura, nu iubirea - ceea ce te pune pe gânduri dacă au înţeles cu adevărat ceva din mesajul christic sau din parabola cu aruncatul pietrei. Nu în ultimul rând, este vorba despre un grup care pare convins că MŢR este lăcaşul lor de cult, pe care au dreptul să-l apere de ceea ce consideră ei a fi profanare. Despre nivelul de educaţie, de civism, de toleranţă nu cred mai este cazul să vorbim“, a comentat antropologul.

 

 

 Problema fundamentală a cetățenilor revoltați e că “mizeriile astea de filme cu gay” nu au ce căuta la Muzeul Țăranului Roman. Acest spațiu sacru, cum ar veni, fost sediu al Muzeului Partidului sau Muzeul Lenin-Stalin (sic!) e pîngărit de varii filme care au o morală neconformă cu spiritualitatea noastra milenară, carpato-danubiano-pontică, “indisolubil legată de valorile noastre creștine”, cum am citit într-un comentariu pe FB. Am văzut aseară extremiști religioși (cică apăruți spontan) care văd peste tot conspirații oculte împotriva Marelui Popor roman. Noi, ăștia de am cumpărat bilet la film (cinefili de toate varstele) probabil că încurajăm “distrugerea purității creștine a substanței tradiționale milenare a romanilor”. Am dat 10 lei special ca să vedem la MȚR activități homosexuale extreme care jignesc Poporul Roman și Ortodoxia. Așa ne place nouă să ne petrecem duminica, pe desfrîu, cu filme premiate la Cannes… Aloooo, echipa de agitatori patrioți-cîntăreți! Bă, dar cum dracu’ nu v-a venit vouă să intrați în pămînt de rușine atunci cînd ați auzit sau ați citit despre masacrul de la Odessa sau pogromul de la Iași. Aaa, știu, precis sunt alte minciuni sfruntate ale propagandei sorosiste. Romanii voștri sunt frumoși și neprihăniți, precum dacii liberi imaginați de Sergiu Nicolaescu. O nație imaculată care, în fine, după ce l-a impușcat pe Ceaușescu ca un caine, are nevoie acum de o direcțieProbabil că lucrați deja la o listă cu ce trebuie să citim, ce filme nu trebuiesc văzute, unde anume și tot așa. Profu’ ala de religie de s-a masturbat in ora o fi fost si el corupt tot de Soros? E penibil că trăim într-un stat unde tipul ăsta de atitudini sunt încurajate la nivel înalt, fie ca vorbim de incremenirea in proiect a BOR pînă la susținerea demersurilor CpF de către politicieni influenți din toate partidele. Conducerea MȚR trebuie să explice clar patrioților cu iconițe că universul spiritual al țăranului roman, trecut prin filtrul personalității uriașe care a fost Horia Bernea, poate coexista în bună-pace cu un cinematograf de artă, unul din ultimele două care au mai rămas în București. Iar filmele astea din repertoriu nu pot fi ode pastorale închinate spiritului romanesc pentru ca distributia de filme are pur si simplu alte reguli. Primeaza valoarea artistica a filmului. Atit. În rest, anunț pe această cale gașca de aseara că „120BPM” a fost doar aperitivul. Vinerea asta se lansează Call Me By Your Name, unul dintre cele mai bune filme văzute de mine în 2017. Nu va fi pe gustul vostru, iară o să va dea Soros fatality cu o seducție între un american de 30 de ani și un puști de 17. Sper că MȚR îl va difuza în regim normal. Și, cireașa de pe tort, la vară vă așteaptă un film romanesc despre relația dintre două fete. Plus noul film al lui Radu Jude, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”. Have fun!”

 

 

 

 

Acţiunea este criticată şi de Biserica Ortodoxă Română, însă numai din cauza modului violent în care manifestanţii au ales să protesteze.

 

„Creştinii, ca şi membrii altor culte religioase recunoscute de stat, au dreptul să îşi exprime public dezacordul faţă de promovarea unor mesaje, inclusiv subversive, care lezează sensibilitatea morală personală şi publică. O formă elegantă de protest va ţine însă întotdeauna cont de respectarea legii şi ordinii. O stilistică agresivă a protestului, oricât de întemeiată din punct de vedere moral, nu e niciodată benefică“, a declarat, pentru „Adevărul”, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.

 

 

Ceva mai dur s-a pronunţat preotul Eugen Tănăsescu.

 

„Ortodoxia nu apelează la forme violente de exprimare. Prin urmare, eventualele diferenţe de opinii, chiar şi în privinţa homosexualilor, se rezolvă pe tărâmul disputelor de argumente, nu pe cel al forţei, violenţei, cenzurii, prin metode necreştineşti”, a explicat preotul.

 

Un film despre activismul LGBT Acţiunea filmului "120 BPM/bătăi pe minut", regizat de francezul Robin Campillo, care a câştigat Marele Premiu la Cannes 2017, are loc în Franţa la începtul anilor ’90. Pentru că SIDA face nenumărate victime de mai bine de 10 ani, activiştii de la Act Up-Paris îşi intensifică acţiunile în lupta contra indiferenţei generale. Viaţa lui Nathan, care s-a alăturat grupului de curând, este bulversată de întâlnirea cu Sean, un militant radical.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22