Memorandum: Fără investiţii; 90% din profitul companiilor de stat va fi acordat ca dividende

E.b. | 08.02.2018

În şedinţa guvernului de azi s-ar putea discuta un memorandum prin care companiile de stat vor acorda acţionarilor dividende în valoare de cel puţin 90% din profitul pe anul trecut.

Pe aceeași temă

 

Astfel, pe lista proiectelor de acte normative care ar putea fi incluse pe ordinea de zi a şedinţei se află memorandumul cu tema: "Mandatarea reprezentanţilor statului în Adunarea generală a acţionarilor/Consiliul de administraţie, după caz, la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, în vederea luării măsurilor ce se impun pentru repartizarea unei cote de minim 90% din profitul net realizat al anului 2017 sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat", arată un comunicat de presă al Executivului.

 

Măsura este luată pentru al doilea an consecutiv, după ce, la începutul anului trecut, Guvernul a aprobat un memorandum similar, prin care cel puţin 90% din profitul net al companiilor va fi distribuit către acţionari.

 

Întrebat cum îşi vor asigura companiile necesarul de investiţii, dacă statul le cere dividende suplimentare, Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei, a declarat în luna septembrie, potrivit Agerpres, că societăţile de stat nu au investit sumele de bani pe care le-au strâns până acum "la saltea", astfel că distribuirea acestora sub formă de dividende le va da societăţilor un impuls să investească mai mult din capitalurile proprii.

 

"Cred că este momentul să privim în mod diferit lucrurile şi chiar să mergem până acolo încât să schimbăm cultura organizaţională în companiile româneşti. Cred că principiul acela cu ţinutul banilor la saltea nu mai este de actualitate, atât în România, cât mai ales în domeniul energetic. Nu văd nimic rău ca, din dividendele nerepartizate şi acumulate şi, cum spuneam mai devreme, cu permisiunea dumneavoastră, ţinute la saltea pe dobânzi foarte mici, chiar negative uneori, nu văd cu ce au ajutat companiile în investiţiile pe care le-au făcut până acum", a spus secretarul de stat într-o conferinţă de presă.

 

Tudorache a subliniat că nici până acum companiile nu au făcut investiţii, deşi au avut aceste rezerve de bani.

 

"Este în mod evident că nu acesta (lipsa banilor - n.r.) a fost motivul pentru care nu s-au făcut investiţii şi nu s-au dezvoltat. Acum s-a luat pe bună dreptate această decizie de a se distribui o parte din rezervele speciale. Nu sunt decapitalizate aceste companii, nu au rămas fără bani. Cred că şi pentru a-i impulsiona să pună capitalurile să investească şi să producă în continuare. Cred că această siguranţă că stau pe o saltea de bani nu a fost benefică şi nu cred că ne-a dus într-acolo încât să avem acel ritm de dezvoltare dorit de toţi. Cred că este momentul în care conducerile companiilor din domeniul energetic să pedaleze foarte tare pe creşterea investiţiilor", a adăugat oficialul ministerial.

 

******************

 

Guvernul va obliga si in acest an companiile de stat sa repartizeze o cota de minim 90% din profitul pe 2017 sub forma de dividende sau varsaminte la bugetul de stat, scrie si HotNews.

 

 Astfel, pentru al doilea an consecutiv, companiile de stat raman fara fonduri pentru investitii. Cele mai afectate sunt companiile care au in desfasurare proiecte mari de investitii, cum sunt Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica sau Transelectrica. Guvernul incearca astfel sa rezolve problema incasarilor mici la bugetul de stat.

 

Aceste masuri afecteaza companiile de stat, mai arata HotNews. Anul trecut, Transelectrica a anuntat ca in 2018 va fi nevoita contracteze finantari noi pe termen mediu si lung pentru a putea realiza proiecte de investitii majore in reteaua de transport al energiei electrice. Si alte companii au investitii majore de facut. De exemplu, Transgaz trebuie sa investeasca in conducta BRUA, iar Romgaz in centrala de la Iernut.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22