Guvernul drege busuiocul: OUG drept soluţie şi pentru angajaţii part-time din mediul privat

E.b. | 08.02.2018

Guvernul aprobă, prin OUG, o serie de măsuri pentru menţinerea venitului lunar net cel puţin la nivelul lunii decembrie 2017 în cazul angajaţilor din IT, cercetare-dezvoltare, dar şi a celor angajaţi part-time.

Pe aceeași temă

 

Dar şi a  sezonierilor, salariaţii cu dizabilităţi încadraţi cu handicap grav, a afirmat prim-ministrul Viorica Dăncilă.

 

"În urma dezbaterilor din ultimele zile pe tema efectelor Legii salarizării, dar şi a mutării contribuţiilor de la angajator la angajat au reieşit unele probleme. Acolo unde au fost identificate probleme am cerut imediat măsuri de echilibrare, astfel încât nicio categorie socio-profesională să nu aibă de pierdut. Astăzi, vom adopta o serie de măsuri pentru menţinerea venitului lunar net cel puţin la nivelul lunii decembrie 2017 pentru angajaţii din sectorul privat care beneficiază de scutiri de impozit pe venitul realizat. 

 

Avem patru categorii şi anume angajaţii din IT, angajaţii pe cercetare-dezvoltare şi inovare, persoanele care desfăşoară activităţi sezoniere şi salariaţii cu dizabilităţi încadraţi cu handicap grav sau accentuat. Pentru aceste categorii statul îşi va asuma plata unei părţi din contribuţia de asigurări sociale de sănătate printr-un mecanism simplificat. De această facilitate vor beneficia angajaţii ai căror angajatori nu au reuşit din resurse proprii să menţină nivelul salarial la nivelul lunii decembrie 2017 şi care, totodată, nu şi-au diminuat totalul cheltuielilor de personal faţă de luna precedentă", a precizat Dăncilă, în deschiderea şedinţei de Guvern, citată de Agerpres.

 

Potrivit premierului, o altă prevedere a ordonanţei de urgenţă supusă aprobării în şedinţa de joi a Executivului asigură "cel puţin menţinerea venitului net pentru angajaţii din sistemul public, dar şi privat care lucrează part-time".

 

"Mai exact, începând cu luna ianuarie 2018, personalului angajat în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial i se va reţine CAS-ul şi CASS-ul doar la salariul realizat, chiar dacă acesta va fi mai mic decât salariul minim pe economie, iar diferenţa va fi suportată în numele angajatului de instituţia bugetară angajatoare sau de către angajatorul privat", a declarat Dăncilă.

 

Ea a adăugat că o altă măsură a OUG vizează "şomerii şi celelalte categorii de salariaţi care se află în perioada de concediu medical şi beneficiază de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate pentru care baza de calcul a contribuţiilor sociale va fi redusă de la valoarea reprezentând 35% din salariul mediu brut, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical la venitul efectiv realizat".

 

Premierul a subliniat că Guvernul se va asigura, în perioada imediat următoare, că "Legea salarizării unitare îşi va atinge obiectivul, acela de a face ordine şi echitate în sistemul de salarizare".

 

"Pe de altă parte, aş vrea să fac un apel public atât la membrii Guvernului, cât şi la reprezentanţii mass-media, sindicate, patronate şi toate celelalte categorii implicate în aceste dezbateri să dăm dovadă de deschidere şi de responsabilitate în comunicarea publică. Cred că, cu toţii, urmărim acelaşi lucru", a mai spus Dăncilă.  
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22