Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Grup de initiativa- Liiceanu, Şora, Dan Grigore şi USR: Fără penali în funcții publice
E.B. - - - -
2018-02-12
Actualitate Interna
6

Grupul de inițiativă al campaniei /Fără penali în funcții publice/ a fost autentificat azi la notariat. Este vorba despre o inițiativă cetățenească, susținută de USR, care își propune să stângă 500.000 de semnături în 6 luni pentru a modifica Constituția.

 


Grupul este format din: filosoful Mihai Șora; scriitorul Gabriel Liiceanu; pianistul Dan Grigore; juristul Eugen Vasiliu; activistul civic Valeriu Nicolae; președintele Asociației Colectiv GTG 3010 Eugen Iancu; Oana Negru și Mihai Tudorică, membri ai grupului “Rezistența”; Klaus Fabrițius reprezentând Forumului Democrat al Germanilor din România, cetățeni implicați în acțiuni civice și președintele comitetului, avocatul Mihai Badea.

 

Fără penali în funcții publice” este o inițiativă cetățenească susținută de USR care își propune să stângă 500.000 de semnături în 6 luni pentru a modifica Constituția. În acest sens, arată un comunicat USR, persoanele condamnate penal nu vor mai putea ocupa funcții publice alese în stat. Înainte de începerea efectivă de strângere a semnăturilor, vor mai fi necesari doi pași: avizul de la Consiliul Legislativ și publicarea proiectului în Monitorul Oficial.

 

În prezent, integritatea membrilor din Guvern este reglementată prin lege, dar nu și cea a reprezentanților autorităților publice locale, deputaților, senatorilor și Președintelui României. Noul alineat propus va fi introdus la Art.37 din Constituție și ar urma să reglementeze acest aspect :

 

„(3) Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.

 

Alineatul propus de USR respectă în totalitate Declarația Universală a Drepturilor Omului, pactele și tratatele internaționale la care România este parte, jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului, recomandările Comisiei de la Veneția și concordă cu prevederile similare care se regăsesc în constituțiile unor state europene cu îndelungate tradiții democratice.

 

În urmă cu un an eram în stradă și protestam împotriva ordonanței 13. Alături de sute de mii de oameni din toată țara. Cele mai mari proteste de stradă de la Revoluție încoace, mai mulți oameni decât la Revoluție. După un an lucrurile sunt cam în același punct. Două guverne au fost schimbate, dar asaltul împotriva legilor justiției continuă pentru că un grup de politicieni penali, strânși în jurul lui Liviu Dragnea, folosesc puterea pe care o au pentru a scăpa de pușcărie sau pentru a continua să fure, iar oamenii continuă și ei să iasă în stradă. Noi credem că astăzi sunt suficient de mulți oameni în societate care își doresc o curățare a clasei politice. Care s-au săturat să vadă în fruntea statului oameni condamnați penali. Care s-au săturat ca viitorul lor să fie decis de niște infractori. Inițiativa aceasta este pentru ei.”, a declarat Dan Barna, președintele USR .

 

Toți membrii Grupului de inițiativă respectă caracteristicile impuse de lege, respectiv de a nu fi persoane alese în funcții prin vot universal, nici membri ai Guvernului, ori persoane numite de primul-ministru și nici persoane care nu pot face parte, potrivit legii, din partide politice.

TAGS : liiceanu scriitor usr sora semnaturi penali functii publice
Comentarii
nidru 2018-02-14
Sper sa aiba un rezultat pozitiv aceasta initiativa nu precum Referendumul din 2009 referitor la reducerea numarului de parlamentari.
Vae victis! 2018-02-12
Stimabile intelectual, la ce-ti foloseste cazierul moral in functiile publice cand 75% din cetatenii patriei au savarsit sau aprobat tacit o ilegalitate pentru care nu au raspuns niciodata penal?
Camelian Propinatiu 2018-02-12
Pornind de la aceasta initiativa, cea mai asteptata a momentului politic si moral, se pot configura ca in 1990 noua Alianta Civica si noua Conventie Democrata.
lucid 2018-02-12
Voi semna indata ce va fi fixata data referendumului cerut de TREI MILIOANE de romani privind apararea FAMILIEI. Greseala mare a lui Liiceanu si Sora sa fie alaturati lobistilor pro-pederastie din usr.
Rottendame 2018-02-14
Esti dus rau de tot. Despre ce familie vorbesti? Despre "famiglia" care, de aproape trei decenii, isi bate joc de Romania, in timp ce tu si cei ca tine ii voteaza in continuare pe aceiasi corupti?
max 2018-02-13
Care familie?aici e vorba de coruptie in caz ca nu esti lucid sau doar vrei sa muti discutia
Total 6 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
11529
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22