Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Luat pe sus de trupele speciale din Ucraina, Mihail Saakașvili a fost expulzat în Polonia
Dora Vulcan - - - -
2018-02-12
International
0

Fostul preşedinte georgian, Mihail Saakaşvili, devenit lider al Opoziției din Ucraina, a fost arestat luni la Kiev de forţele speciale în timp ce mânca la un restaurant din Kiev, de unde a fost dus la aeroport şi expulzat în Polonia.

 

 

 

 

'Această persoană se afla ilegal pe teritoriul Ucrainei şi, prin urmare, conform procedurilor legale, a fost returnat către ţara de unde a venit', a precizat purtătorul de cuvânt, citat de Reuters, transmite Agerpres. 

 

Anterior, asociatul lui Saakaşvili, David Sakvarelidze, a declarat că forţele de ordine l-au arestat pe Saakaşvili în timp ce acesta mânca la un restaurant din Kiev. Într-un prim anunţ, purtătorul de cuvânt al lui Saakaşvili a spus că indivizi neidentificaţi, care purtau costume de camuflaj verzi şi aveau feţele acoperite cu măşti, l-au luat cu forţa pe Saakaşvili şi au plecat cu trei dube albe, el pretinzând că este vorba despre o 'răpire'.

 

Mihail Saakaşvili a intrat în Ucraina în septembrie 2017, venind dinspre Polonia. Autorităţile ucrainene au încercat atunci să împiedice pătrunderea sa în ţară pe la frontiera terestră, dar acţiunea a fost zădărnicită de manifestanţii susţinători ai fostului preşedinte georgian.

 

El a fost acuzat ulterior de autorităţile ucrainene că a vrut ''să preia puterea prin forţă'' în cursul manifestaţiilor anticorupţie în fruntea cărora s-a plasat la Kiev şi a fost arestat pentru scurt timp în decembrie, apoi eliberat şi consemnat la domiciliu, consemnare pe care Parchetul ucrainean nu a mai prelungit-o săptămâna trecută.

 

Tot săptămâna trecută, avocatul său şi-a exprimat temerea că Saakaşvili ar putea fi extrădat către ţara sa, Georgia, unde în ianuarie a fost condamnat în contumacie la trei ani de închisoare pentru 'abuz de putere' în afacerea privind asasinarea tânărului bancher Sandro Girgvliani în anul 2006, proces pe care Saakaşvili îl consideră motivat politic.

 

 

 

TAGS : ucraina saakasvili arestare expulzare polonia
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din International
1809
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22