Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Dan Barna își revizuiește discursul despre Kovesi: DNA nu depinde de o singură persoană
Dora Vulcan - - - -
2018-02-13
Actualitate Interna
4

„Eu sunt foarte convins că DNA nu depinde de o singură persoană. Sunt foarte convins de lucrul acesta”, a spus liderul USR Dan Barna, într-un interviu pentru Adevărul.ro, întrebat dacă DNA va funcționa cu aceeași intensitate dacă Laura Codruța Kovesi nu va mai fi la cârma instituției.

 

 

 

 

„Totuşi, observ că nu mai aveţi un discurs atât de pro-Kovesi”, a remarcat reporterul Adevărul.  „Nu vreau să discutăm despre oameni individuali, despre staruri. România trebuie să meargă în direcţia europeană, pentru că modelul star îl vedem la Erdogan, Orban şi Dragnea. Instituţiile trebuie să funcţioneze cu persoane care sunt la acel moment în conducere. Nu o să intru în retorica de a lăuda sau a discredita o persoană.”, a răspuns Barna.

 

 

"Reforma justiţiei în România a început undeva în 2005. Au intrat în DNA şi în instituţiile statului nişte tineri, la acel moment, care acum sunt în plină maturitate profesională, care au funcţionat în înţelegerea faptului că instituţiile trebuie să fie independente şi să funcţioneze. Şi din această perspectivă, eu am mare încredere că aceste instituţii vor continua să funcţioneze independent de un lider sau altul, pentru că până la urmă forţa unei instituţii stă în calitatea umană a majorităţii componenţilor ei. (...) Dacă 95% din angajaţii unei instituţii sunt persoane de bună credinţă şi profesioniste, eu cred că un lider nu ar putea să schimbe lucrul acesta. (...) Eu sunt foarte convins că DNA nu depinde de o singură persoană", a spus el.

 

 

 

DNA, o instituție care și-a dovedit utilitatea

 

 

"Dacă ne uităm la cifre, vedem că 95% din condamnările generate de activitatea DNA sunt condamnări care nu au fost contestate de nimeni şi care sunt bazate pe probatoriu foarte solid. Ceea ce se încearcă acum: că s-au găsit nereguli într-un caz sau două - habar n-am, aştept ca instituţiile să dovedească lucrul acesta - evident că trebuie luate măsuri pe acele unul sau două cazuri, dar încercarea asta de a spune societăţii că instituţiile de forţă trebuie desfiinţate, că DNA trebuie să dispară este un lucru care nu poate fi acceptat. În realitate, DNA e o instituţie care şi-a dovedit utilitatea în România", a precizat el.

 

 

Liderul USR spune că instituţiile responsabile să reacționeze la astfel de dezvăluiri sunt singurele îndreptățite să ofere răspunsuri:   

 

 

"Eu am sentimentul unui film 'Caracatiţa', în care condamnaţi penal apar la televizor şi îşi spun punctul lor de vedere, cu o credibilitate minimă - pentru că în momentul în care ştii că persoana care face acele dezvăluiri este în cadrul unui proces penal, într-o luptă cu procurorii respectivi, credibilitatea mesajului e una îndoielnică. Dar din punctul meu de vedere, ceea ce este important, sau direcţia în care eu văd soluţionarea, este ca Institutul Naţional al Magistraturii, Inspecţia Judiciară, instituţiile care au responsabilitatea să reacţioneze la astfel de dezvăluiri - aştept să ne dea nişte răspunsuri. În rest nu am ce să speculez pentru că am sentimentul unui montaj de film în care fiecare nou episod va arăta că de fapt ceea ce părea a fi era un scenariu dintr-un alt scenariu. (...) Am încredere în instituţiile responsabile şi cu atribuţii în acest domeniu", a spus el. 

TAGS : usr dan barna interviu dna kovesi
Comentarii
FLORIAN D. MIREA 2018-02-14
Teoria SUR-ista a domnului Barnea nu are nimic de-a face cu practica functionarii institutiilor in Romania, unde nu legile, regulamentele etc. conteaza, ci persoanele. Cu un manechin gen Valer Dorneanu s-a dus dracului si bruma asta de DNA. Si inca ceva, ca sa bage bine la cap domnul Barna, care este inca un copil in materie de politica damboviteana, din cate se pare. De cand ii schimba infractorii pe procurori si pe seful DNA?!?
Filbert 2018-02-14
Bine, Barna, stai jos. In teorie ai dreptate, necazul ca teoria europeana nu merge deloc la pesedisti. Sa vezi cu ce spor si voiosie vor munci procurorii aia maturi sub conducerea unui Ciordache sau Nikolskitchea.
?????? 2018-02-13
Considerați că se poate zice că viteazul Barna și-a dovedit "utilitatea" la conducerea USR ? Considerați că dumnealui nu se percepe ca un "star" la conducerea USR, ceea ce ar fi o "chestiune" firească pentru un președinte de partid politic ?
Lider 2018-02-13
Sunteti convins prost daca nu observati diferente intre Amariei, Morar si Kovesi.
Total 4 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1499
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22