Victor Alistar pus la punct de secția de procurori a CSM: fără presiuni pe instituțiile statului!

Dora Vulcan | 14.02.2018

Procurorii din CSM au reacționat după ce Victor Alistar, membru al societății civile în CSM, a cerut anchetarea de urgență și începerea urmării penale in personam pentru magistraţii despre care fostul deputat PSD Vlad Cosma, inculpat penal, spune că ar fi implicaţi în trucarea anchetelor penale.

Pe aceeași temă

 

 

 

 "Ca urmare a informaţiilor transmise succesiv în spaţiul public începând cu data de 11 februarie 2018 referitoare la activitatea unor procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia pentru procurori a luat act că aspectele semnalate fac obiectul verificărilor Inspecţiei Judiciare, precum şi obiectul unor cauze penale înregistrate pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

Secţia reafirmă că într-o societate democratică, respectarea competenţelor instituţionale este o valoare fundamentală.

 

În acest context, dezaprobăm poziţiile exprimate public care tind să emită concluzii înaintea finalizării procedurilor în curs. Astfel de poziţii sunt veritabile presiuni asupra organelor abilitate, singurele în măsură să desfăşoare verificări, într-un cadru legal, asupra tuturor imputaţiilor factuale şi să furnizeze concluzii motivate.

 

De asemenea, dezaprobăm poziţiile publice ale membrilor societăţii civile din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, referitoare la necesitatea îndeplinirii unor acte procesuale, apreciind că reprezintă forme de presiune şi imixtiune de neacceptat în activitatea magistraţilor învestiţi cu soluţionarea unor cauze penale aflate pe rol.

 

Secţia pentru procurori aşteaptă clarificarea cu celeritate, într-un cadru legal, a tuturor aspectelor apărute în spaţiul public" , transmite secția pentru procurori a CSM într-un comunicat remis miercuri presei. 

 

 

 Reprezentanţii societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Romeu Chelariu şi Victor Alistar, solicită începerea urmării penale in personam pentru magistraţii care ar fi implicaţi în posibila trucare a anchetelor penale în cazul DNA Ploieşti.

 

În direct la România TV, Victor Alistar a lansat acuzaţii extrem de grave. Acesta spune că simpla revocare a Laurei Codruţa Kovesi de la DNA nu este de ajuns. "Este poziţia a doi membri CSM care sunt reprezentanţii societăţii civile. Nu este poziţia CSM. Noi am solicitat urmărirea penală in personam. Doar aşa se poate desfăşura o anchetă în deplină corectitudine. Noi nu înlăturăm prezumţia de nevinovăţie a acelor persoane. Dacă se confirmă, fie şi în parte, e foarte grav. Şi alte persoane pot face aceste lucruri. Nu e de ajuns schimbarea unor persoane. Falsificatorii din DNA sunt penali", a spus Alistar.

 

Cei doi membri CSM au cerut, marți, Inspecţiei Judiciare să urgenteze definirea obiectivelor tematice pentru controalele de fond, care să abordeze respectarea obligaţiilor privind administrarea şi evaluarea probelor şi situaţia sesizărilor şi plângerilor privind abaterile din justiţie şi realizarea urgentă a unei analize privind vulnerablitatea e corupere a atribuţiilor judiciare.

 

„Pentru a evita posibilitatea de prejudiciere a probelor solicităm de urgenţă dispunerea măsurilor de continuare a urmăririi penale in personam pentru magistraţii implicaţi în trucarea anchetelor penale, conservarea probelor şi iniţierea măsurilor preventive cu privire la făptuitori. Cea mai grea lovitură dată independenţei justiţiei ar fi muşamalizarea acestui caz de gravă corupere a atribuţiilor judiciare, precum şi lipsa unor măsuri de corecţii de sistem, acest caz nefiind singular în justiţia română”, spun reprezentanţii societăţii civile din CSM, referitor la cazul DNA Ploieşti.

 

Romeu Chelariu şi Victor Alistar îi cer ministrului Justiţiei, în acest context, să „îşi ducă la îndeplinire atribuţiile din matca sa constituţională privind exercitarea autorităţii faţă de structura Ministerului public”.

 

Romeu Chelariu şi Victor Alistar atrag atenţia că problemele de sistem nu se rezolvă doar prin răspunderea unor persoane vinovate managerial direct, ci şi prin eliminarea surselor problemelor şi a complicităţilor profesionale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22