Dacian Cioloș: Kovesi e hărțuită de politicienii care se simt cu musca pe căciulă

Dora Vulcan | 16.02.2018

Fostul premier tehnocrat Dacian Cioloș a reacționat vineri față de asaltul dat asupra DNA de politicienii cu probleme penale.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Postarea integrală a fostului premier tehnocrat Dacian Cioloș:

 

 

De un an de zile, șefa DNA, Codruța Kovesi e hărțuită de unii politicieni care se simt cu musca pe căciulă. Ceea ce ei numesc ”reformă a justiției” e doar o încercare de discreditare și timorare a sistemului judiciar care, chiar dacă mai are lucruri de îmbunătățit, s-a reformat și a evoluat mai mult decât a făcut-o clasa politică. Iar lucrurile de îmbunătățit trebuie făcute prin dezbateri reale, pe teme concrete, cu argumente, nu la repezeală și susținute de politicieni în curs de urmărire penală sau deja condamnați.

 

Acum se încearcă discreditarea și timorarea DNA, extrapolând greșeli individuale la o instituție întreagă.

 

În episodul la care asistăm, cei cărora le-a ajuns cuțitul la os vin cu montaje audio pentru a încerca un asalt la doamna Kovesi sub deviza “Tudorele fă ceva!”. Nu mai au răbdare cu mazilirea legilor justiției, trec peste orice mimare a bunului simț și încearcă revocarea directă a procurorului șef DNA. Intervin brutal, prin ordin de partid, în mazilirea procurorilor care deranjează fără să mai aștepte probe, fără ca inspecția judiciară să vină cu un raport.

 

Domnul Tudorel Toader a scăpat o dată de compromiterea totală a credibilității sale profesionale trimițând proiectele de modificare a legilor justiției la partid, pentru a fi asumate de acesta în parlament.

 

Acum, cu acest raport privind evaluarea Ministerului Public, adică mai pe românește a șefilor din Procuratură, domnul ministru e din nou în fața unui examen de conștiință. Care, odată pătată, nu mai iese cu niciun detergent.

 

P.S. Cunosc perfect metoda. În 2016 am trecut prin acest gen de abordări când aceiași politicieni ne făceau trădători de țară criticând lucruri care azi sunt folosite de ei drept argumente salvatoare.”

 

 

 

 

 

Scandalul a fost declanșat după ce, duminica trecută două posturi de televiziune, conduse de un fost pușcăriaș și de un urmărit penal fugit din țară, au difuzat o înregistrare cu un fost deputat PSD care a arătat cum a disimulat, ca denunțător, transmiterea unor probe la DNA, susținând că DNA ”falsifică” probe. Din acel moment, toți liderii coaliției s-au întrecut într-o sarabandă a acuzațiilor la adresa DNA, cerând demisia șefei DNA. Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut ministrului de Justiție să revină urgent în țară din Japonia, pentru a rezolva ”situația astfel creată”: Joi seară, Laura Codruța Kovesi a susținut o conferință de presă la sediul DNA unde a răspuns tuturor acuzațiilor care au fost aduse instituției anticorupție în spațiul public. Vineri seară, ministrul de Justiție Tudorel Toader, revenit în țară, a anunțat că-și va face publică opinia joia viitoare, odată cu prezentarea în Parlament a raportului Ministerului Public (DNA, DIICOT, Parchetul General). Tot vineri seara, președintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă în care și-a reafirmat susținerea față de activitatea DNA și a actualei sale șefe, spunând că atacurile ”penalilor” la adresa DNA arată că instituția își face datoria și că nu crede că ar avea motive, nici el, nici ministrul de Justiție, să treacă la demiterea actualei șefe a DNA. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22