Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Bloomberg: România urcă vertiginos în topul celor mai bolnave economii din lume
Dora Vulcan - - - -
2018-02-16
Actualitate Interna
2

Romania a urcat vertiginos in clasamentul celor mai bolnave economii, unde ocupă locul 34, în creștere cu 16 poziții.

 

 

 Topul realizat de Bloomberg insumeaza previziunile privind inflatia si somajul pentru 66 de economii ale lumii. Bloomberg Misery Index noteaza ca preturile in crestere (problema semnalata de autori in cazul Romaniei) sunt mai mult o amenintare la adresa economiei globale in acest an decat somajul, scrie ziare.com.

 

 

Venezuela ramane pentru al patrulea an consecutiv cea mai bolnava economie a lumii, unde dezastrul economic a dus inflația la un nivel-record de 13.000% și a făcut ca moneda națională să nu mai aibă absolut nicio valoare, inregistrand un scor de trei ori mai prost decat in 2017. Venezuela este urmata in acest clasament de Argentina, Egipt și Grecia, la egalitate cu Turcia, scrie Digi 24. 

 

 

Economistii prevad pentru tara noastra o rata a inflatiei mai mare in 2018 decat in 2017. Banca Nationala a Romaniei urmareste inflatia cu majorari de dobanda, incercand sa evite supraincalzirea economiei determinata de cheltuielile guvernamentale excesive, arata sursa citata.

 

 

 „Și România se îndreaptă în direcția greșită. Economiștii estimează o rată a inflației de 3,3% pentru 2018, după creșterea prețurilor anul trecut. Banca Națională a României încearcă să țină ritmul inflației prin creșterea dobânzilor, încercând să fie cu un pas înainte și să evite supraîncălzirea economiei prin cheltuielile guvernamentale excesive”, scrie Bloomberg.

 

 

 

 

Bloomberg Misery Index se calculeaza pe baza prognozelor nationale privind inflatia si piata muncii, iar daca inflatia si somajul sunt scazute, atunci si locuitorii tarii respective se simt bine.

 

 

La polul opus, țara cu cea mai „fericită” economie din lume este Thailanda, care ocupă același loc ca anul trecut, urmată de Singapore, Japonia, la egalitate cu Elveția, Taiwan și Israel. Topul 10 este completat de Islanda, Norvegia, Coreea de Sud, Danemarca și Hong Kong.

 

 

Bloomberg remarcă și că Mexicul a avut cel mai mare progres, reușind să urce 16 locuri spre cele mai fericite economii. Guvernul mexican a reușit să controleze foarte bine rata inflației și să o scadă la 4,1%, după ce în 2017 ajunsese la 6%. Analiștii estimează, de asemenea, că rata șomajului va rămâne în jur de 3,4%.

 

 

BNR a publicat saptamana trecuta raportul pe inflatie, care prevede ca aceasta va inregistra o crestere in 2018, atingand valori apropiate de 5% in prima parte a anului si va incheia anul la 3,5%. Valorile sunt mai ridicate decat cele prognozate in noiembrie. BNR afirmase atunci ca inflatia va atinge 3,2% la finalul lui 2018. Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a urcat in luna decembrie la 3,32%, cel mai inalt nivel din august 2013.

 

 

Mugur Isarescu a avertizat ca motorul cresterii economice a ramas consumul, ceea ce afecteaza echilibrul extern al economiei. In plus, exista o scadere persistenta a investitiilor publice, iar deficitul comercial continua sa creasca.

TAGS : bnr bloomberg top economii bolnavre romania
Comentarii
Micki 2018-02-17
Este o consecință directă a ascensiunii, cățărării PSD-ului și clanului de bandiți analfabeți teleormăneni la putere în România. Prin tot ceea ce fac acești indivizi, acest grup infracțional extrem de vorace și însetați de bani i putere îndepărtează țara de orice șansă de evoluție economică pozitivă. Îndepărtează România de la structurile euro-atlantice tocmai pentru a putea fura în voie, fără să mai fie nevoiți să asculte de criticile provenite de la Bruxelles sau SUA. Dragnea visează ca odată ce va prelua puterea totală în România (nu este departe de asta) să se înstăpânească aici „pentru vecie” (așa cred toți dictatorii, că sunt nemuritori) și să cârmească România spre Rusia și CSI, poate și făcând temenele către Erdogan, că tot îi plac lui Kanal D și Înalta Poartă de la Ankara. În subsidiar, ce mai contează că vom asista la prăbușirea totală a României, politic, economic, financiar. La 100 de ani de la Marea Unire, pe care nici măcar nu știm și nici nu avem chef să o mai sărbătorim. Cred că o să li se facă milă ungurilor și ne organizează ei ceva la Budapesta, vreo ceremonie, ceva. Cu marș funebru, oricum, dacă lucrurile vor evolua ca în prezent. De fiecare dată când vine PSD-ul la putere, scade puternic și natalitatea. Nu vom mai trăi în România, ci în Dragnistan. Cu nivelul de trai corespunzător.
Topul demeritelor 2018-02-17
Cum sa nu urce cand mafia italiana face practica in Romania. Na mandrim cu cea mai mare crestere economica in regres.
Total 2 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
2313
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22