Încă o ordonanță de corectare a ”revoluției fiscale”: pentru mame și concedii medicale

Dora Vulcan | 19.02.2018

De când a preluat guvernarea, cabinetul Dăncilă nu face decât să corecteze efectele ”revoluției fiscale” , gândite de specialistul Vâlcov, o ”valoare economică rară” astfel definit de Dragnea și pe care premierul Dăncilă a spus că nu-l demite din postul de consilier de stat la guvern, în ciuda condamnării sale în primă instanță.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că în următoarea şedinţă de Guvern va fi adoptată o nouă ordonanţă care să corecteze "defecţiunile" din legea salarizării legate de indemnizaţiile pentru mame şi concediile medicale. Cu toate acestea, Dăncilă a spus că principalele elemente ale legii salarizării au fost îndeplinite, în ciuda evidenței și a rezultatelor dezastruoase ale așa-zisei ”revoluții fiscale” marca Vâlcov:

 

 

"Eu consider că cele patru elemente care au stat la baza legii salarizării au fost îndeplinite. Aici mă refer la munca egală, plata egală - şi cred că ministrul Muncii a dat exemplul unor consilieri care la un minister aveau 18.000 de lei ;i acelaşi consilier cu aceeaşi muncă avea 4.000 de lei la alt minister. Deci este, prin urmare, un principiu european ca la muncă egală să avem plată egală”, a  declarat luni Dăncilă, citată de News.ro. 

 

 

Premierul a recunoscut că au existat unele probleme, care au fost, însă, reglate de ordonanţe.

 

 

Dăncilă a mai anunţat că în următoarea şedinţă de guvern va fi adoptată o nouă ordonanţă, care să regleze indemnizaţiile mamelor şi "defecţiunile" din legea privind concediile medicale.

 

 

"În următoarea şedinţă vom avea încă o ordonanţă să reglăm pentru mămici, pentru concediile medicale, acolo unde avem deficienţe”, a declarat Dăncilă.

 

 

Zeci de persoane au participat, duminică, la un protest în faţa Guvernului, nemulţumite de scăderea indemnizaţiilor de concediu medical, inclusiv prenatal. Oamenii au arătat cartonaşe roşii guvernanţilor. Protestul a debutat la prânz, iar mobilizarea s-a făcut pe reţelele de socializare.

 

 

Indemnizaţiile au fost reduse întrucât s-a modificat baza de calcul, ca urmare a majorării salariului minim. Astfel, în decembrie 2017, contribuţia CAS era plafonată la suma de 115 lei (calculata ca 10,5% x 35% x salariu mediu brut pe tara). În decembrie, salariul mediu brut pe ţară  era de 3.131 de lei.

 

 

Însă, în ianuarie, 2018, a crescut atât salariul mediu brut pe ţară (la 4.162 de lei), cât si procentul care se aplică, suma CAS fiind de 364 lei (25% x 35% x salariu mediu brut pe ţară).

 

 

După OUG 3/2018, pentru calculul CAS se elimina plafonul de 35%, iar CAS se calculează ca 25% din indemnizaţia de concediu efectiv primită de fiecare.

 

 

Background

 

 

Profesorii bolnavi de cancer, plătiți mai puțin în medical după transferul contribuțiilor

 

 

Noua formulă de calcul a salariului acordat în timpul concediului medical afectează mii de salariaţi din educaţie, veniturile acestora diminuându-se cu aproximativ 20%, se arată într-un comunicat al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

 

 

Mii de angajaţi din educaţie sunt afectaţi de prevederile Codului Fiscal, prin care a fost stabilită noua formulă de calcul a salariului acordat în timpul concediului medical. Astfel, potrivit calculelor făcute de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, angajaţii din educaţie, aflaţi în concediu medical, pierd aproximativ 20% din venit, din cauza noii formule de calcul. Cerem Guvernului României să intervină de urgenţă pentru modificarea acestor prevederi, care lovesc inclusiv în bolnavii de cancer sau în femeile care tocmai au născut ori urmează să aducă pe lume un copil", se specifică în comunicatul FSLI.

 

 

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ spun că în urma aplicării OUG 3/2018, privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea îi afectează şi pe bolnavii de cancer.

 

 

"Avem, astfel, cazul unui profesor diagnosticat cu cancer, care se află în concediu medical şi care a primit în luna ianuarie 2018 un venit de 1.572 de lei, în condiţiile în care în ianuarie 2017 avea un venit de 1.835 de lei. În această situaţie se află inclusiv femeile aflate în concediu medical, după ce au dat naştere copiilor. Ele sunt lovite de două ori de Guvern. O dată, la plata concediului medical pre şi post natal, apoi la calculul indemnizaţiei de creştere a copilului. De exemplu, un cadru didactic care se află în concediu medical, după naştere, a primit în luna ianuarie 2018, suma de 2.165 de lei, în condiţiile în care în luna decembrie a anului trecut avea un venit de 2.587 de lei", spun reprezentanţii FSLI.

 

 

“Este cutremurător să vezi negru pe alb, pe fluturaşul de salariu, cum veniturile unui coleg, cadru didactic, care a fost diagnosticat cu o boală deosebit de gravă, scad. El primește bani mai puţini, în condiţiile în care are nevoie de fiecare leu dintr-un salariu destul de mic, din care trebuie să își cumpere și medicamente. Dacă Guvernul României şi-a propus să facă revoluţia fiscală cu aceşti oameni: bolnavi sau mame, atunci spunem un singur lucru: scepticismul din Palatul Victoria e o condamnare pentru oamenii aflaţi în această situaţie. Premierul Viorica Dăncilă trebuie să ia măsuri de urgenţă, altfel ar trebui să fie conştientă că va purta pe umeri povara dramelor pe care o ordonanţă făcută într-un birou le provoacă”, a declarat preşedintele FSLI Simion Hancescu.   

 

 

Potrivit reprezentanţilor companiei de consultanţă EY România, indemnizaţia aferentă concediului medical pre şi post natal de 126 de zile ar putea scădea prin majorarea contribuţiilor sociale, de la 10,5% în decembrie la 25% în ianuarie.

 

 

"Dintr-un calcul aritmetic reiese că indemnizaţia aferentă concediului medical pre şi post natal scade sau ar putea să scadă din următoarele considerente: în primul rând cota de contribuţie de asigurări sociale în cuantum de 10,5% până în decembrie anul trecut, din ianuarie 2018 a crescut la 25%. Deci este un procent mai mare care se datorează. Acesta ca urmare a transferului contribuţiei de asigurări sociale de la angajator la angajat. În al doilea rând, baza de calcul la care se aplică această cotă de contribuţie este crescută pentru că salariul mediu brut pe economie a crescut ajungând de la 3.131 de lei la 4.162 de lei", a explicat, la începutul acestei săptămâni, Claudia Sofianu, partener, liderul Diviziei de impozit pe venit şi contribuţii sociale, EY România.

 

 

În replică, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a precizat că autorităţile vor analiza situaţia generată de eventualele scăderi ale indemnizaţiilor de creştere a copilului, ca urmare a transferului contribuţiilor sociale.

 

 

"Astăzi şi mâine (marţi şi miercuri, n.r.) la Ministerul de Finanţe, Ministerul Muncii, se discută ca eventuale astfel de situaţii să fie acoperite legal, apoi şi material. Nu spun care ar fi soluţia. Ideea e să identificăm astfel de posibile situaţii, după care să vedem care e cea mai bună abordare astfel încât oamenii să nu piardă. Contează interesul omului", a spus Teodorovici, citat de Agerpres.

 

 

Contribuţiile sociale au trecut de la angajatori la angajaţi începând cu 1 ianuarie 2018, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, adoptată în noiembrie 2017 iar nivelul contribuţiilor a scăzut cu două puncte procentuale, astfel că, din totalul de 39,25% contribuţii plătite la un salariu brut, se vor plăti 37,25%.

 

 

Din totalul de 22,75% contribuţii datorate de către angajator, 20 de puncte se transferă către salariat.

 

 

Calculele de la Finanţe arată că, în total, din salariul brut, 35% vor fi contribuţii reţinute de angajator în numele salariatului, iar contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale.

 

 

În cazul veniturilor din activităţi independente, contribuţiile se plătesc dacă veniturile depăşesc 12 salarii minime brute pe economie.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22