Efectul revoluției fiscale: inflația și cursul de schimb al leului ating noi maxime

Redactia | 19.02.2018

Viteza cu care cresc prețurile de consum îngrijorează Guvernul. După ce Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat o rată anuală a inflației pentru luna ianuarie a.c. de 4,3%, ministrul Finanțelor Eugen Orlando Teodorovici precum și premierul Carmen Dăncilă au declarat că doresc să discute cu guvernatorul Băncii centrale, Mugur Isărescu, pe marginea acestui subiect.

Pe aceeași temă

 

 

Pentru a-și coordona politica fiscală cu cea monetară promovată de BNR, Teodorovici dorește să stabilească acțiunile comune „pe termen mediu și lung, astfel încât lucrurile să intre pe o logică normală”, a spus luni ministrul Finanțelor.

 

Independent de Teodorovici, și premierul a spus că va avea o întrevedere cu Isărescu pentru a discuta același subiect. Dna Dăncilă se arată și ea optimistă și spune că „crede că putem ține lucrurile sub control.”

 

Tot luni, BNR a anunțat stabilirea unui nou maxim istoric al cursului de referință al monedei naționale de 4,6609 lei/euro, în urcare cu 0,03% față de cotația stabilită vineri, de 4,6595 lei. Deprecierea leului este în contrast cu tendințele înregistrate pe piața valutară regională.

 

Și restul principalelor valute s-au apreciat în raport cu leul, dolarul american fiind cotat la 3,7606 lei iar francul elvețian la 4,0452 lei. De subliniat că și cursul de schimb reprezintă un factor important în dinamica ratei inflației, o depreciere a leului punând presiune suplimentară pe prețuri.

 

 

Banca Națională a pesimistă în privința inflației

 

 

Numai că optimismul nu-i prea caracterizează pe bancheri în această perioadă, spre deosebire de guvernanți. În minuta ședinței Consiliului de Administrație al BNR, ținută cu doar câteva zile în urmă, se arată îngrijorarea membrilor la evoluția recentă a inflației.

 

„S-a observat că pe parcursul trimestrului IV 2017 rata anuală a inflației a înregistrat aproape o dublare, ascensiunea ei fiind mult mai abruptă decât se anticipase. Ea a fost antrenată mai cu seamă de prețurile administrate - în contextul creșterii tarifului energiei electrice -, de inflația de bază, precum și de prețul combustibililor, influențat de mărirea cotațiilor internaționale ale petrolului și a accizei la carburanți; contribuții mai scăzute au avut componenta LFO  (legume, fructe, ouă, alimente în terminologia BNR n.r.) și cea a produselor din tutun”, se arată în minuta BNR.

 

Totodată, membrii Consiliului consideră că „traiectoria actualizată a ratei prognozate a inflației se ridică mult deasupra limitei superioare a intervalului țintei în primele trimestre din 2018. ... Astfel, după ce va crește probabil spre valori de 5% la mijlocul anului 2018, rata anuală a inflației este așteptată să coboare la 3,5% în decembrie 2018”, sunt observațiile membrilor Consiliului care nu pot fi considerate de bun augur pentru români.

 

De altfel, Banca Națională și-a modificat în ultimul timp politica monetară efectuând majorări succesive ale dobânzii de referință, tocmai pentru a preveni o accentuare a puseului inflaționist care poate genera efecte secundare importante pe termen mediu. Astfel ne putem la o continuare a procesului de creștere a dobânzilor, o scumpire a banilor așa cum îi place să se exprime guvernatorul BNR.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22