Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Zegrean despre atacul la șefa DNA: O congregație luptă împotriva unei singure femei
Dora Vulcan - - - -
2018-02-20
Actualitate Interna
1

Fostul judecator CCR spune că exista un intreg mecanism democratic de control asupra instituției, în cazul în care ar exista suspiciuni că aceasta ar fi nefuncțională, iar acest mecanism democratic nu poate fi substituit de veritabilul război declanșat împotriva unui singur om: șefa DNA.

 

 

 

 "Cand vezi ca un partid, o coalitie, o congregatie lupta cu totii impotriva unei singure femei, si femeia aceasta trebuie sa tina piept la toata lumea, va spun sincer cand am vazut-o la conferinta de presa, mi-a fost mila de ea.

 

Adica nu trebuie sa vii sa dai socoteala de tot ce-ai facut in fata poporului. Erau niste lucruri care tin de secretul meseriei, de dosarele de urmarire penala. S-a mers prea departe... Cum poti sa spui, ca o persoana importanta cu functii inalte intr-un partid, ca trebuie sa o dam afara pe asta? Cum poti sa spui asa ceva?! Traim in Europa, totusi, suntem in Uniunea Europeana. Ne pretindem tara civilizata, ne pretindem stat de drept. Ce stat de drept este acela in care se pune in discutie, la o sedinta de partid excluderea unui procuror?", a spus Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale într-un interviu acordat marți Mediafax.  

 

 

"Nu se poate, vorbim de stat de drept, intr-un stat de drept nu dai decizii de partid prin care sa schimbi un procuror din functie. Este o institutie a statului, este o institutie care functioneaza, daca nu le mai convine, daca se constata ca aceasta institutie este daunatoare pentru stat, exista alta metoda de a rezolva aceasta problema: se poate desfiinta, se poate modifica legea de organizare si functionare, dar nu sa faci presiuni", a completat sursa citată. 

 

 

 Totodata, Augustin Zegrean apara independenta magistratilor, asupra carora este de parere ca trebuie exercitat un control, dar tot în limite democratice, fără ingerințe care să pună instituțile statului în conflict constituțional:

 

 

"Dupa ce am adoptat Constitutia in 1991 am fost criticati vreo 10 ani de zile, ca nu am scris acolo negru pe alb, separatia puterilor in stat. Ei, acuma este scrisa! De ce se mai amesteca unii in treburile altora?! Trebuie sa existe, cum zic englezii, checks and balances, adica fiecare sa-si faca treaba lui, sa nu se interfereze in problemele altora, pentru ca intra in conflict constitutional. Trebuie sa existe si un control, dar controlul sa se exercite in limita legii si in conditiile legii. Procurorii sunt probabil cea mai controlata institutie din tara asta pentru ca la ei principiul de functionare este principiul ierarhiei, principiul subordonarii ierarhice. Orice sef din Procuratura poate sa ia dosarele de la un procuror care ii este subaltern, fie sa-i spuna cum sa faca si cum sa-si organizeze munca in dosarul respectiv, fie sa-l ia sa-l dea la alt procuror, fie sa-l ia si sa-l faca el pentru ca la procuratura actele sunt semnate in final de procurorul sef, nu de procurorul care exercita urmarirea penala. Este foarte bine, dar sa nu se exagereze".

 

 

 

 

TAGS : ccr augustin zegrean fost presedinte interviu atac dna congregatie kovesi
Comentarii
Razboi total.. 2018-02-20
Sefa DNA nu e o simpla femeie ci steagul anticoruptiei romanesti.
Total 1 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
7702
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22