Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Fost președinte al CCR: noțiunea de stat paralel, reminiscență din vremea comunismului
Dora Vulcan - - - -
2018-02-20
Actualitate Interna
0

Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean a desființat marți, într-un interviu acordat Mediafax, noțiunea de stat paralel, lansată de Călin Popescu Tăriceanu și asumată prin document programatic de PSD, prin rezoluția de la Herculane.

 

 

 

"Asta este reminiscenta din vremurile vechi, pe vremea comunismului, toti credeam si stiam ca traim in doua lumi diferite. Pe deoparte erau comunistii, activistii de partid, nu comunistii de rand, care-si rezolvau problemele prin tot felul de metode, prin gospodaria de Partid, prin alte locuri... si eram noi, ceilalti, care incercam sa supravietuim, sa ne strecuram prin viata facand abstractie de ei.

 

Acum sigur ca s-a schimbat statul paralel, nu mai este partidul deoparte si poporul de cealalta parte. Acum vad ca s-a restrans la a se spune ca serviciile, ca procuratura ar fi un stat paralel cu puterea actuala, cu institutiile statului. Nu cred in asta. Nu cred deloc in asta! Institutiile statului, din fericire are institutii bine organizate, cel putin din punct de vedere legal, lucrurile sunt bine puse la punct.

 

Avem institutii pe sistemul european si care pot functiona in acelasi timp cu institutiile europene. De altfel, si institutiile din Romania si institutiile din cadrul Uniunii Europene sunt foarte bine puse la punct si functioneaza.

 

Asta ne ajuta, pentru ca altfel ar fi vai si amar de capul nostru. Institutiile exista, au parghii sa isi desfasoare activitatea. Totul depinde de oamenii care ocupa functii in institutii. Esti atat de independent, cata independenta vrei sa iti iei, dar foarte multi nu inteleg lucrul acesta si se plang, altii se tem", a spus Augustin Zegrean, intr-un interviu pentru Mediafax.

 

 

Background

 

 

Statul ”paralel și ilegitim” a devenit o noțiune și nu doar o sintagmă întâlnită adesea în discursul liderilor puterii, după Comitetul Executiv National al PSD, de la inceputul lunii noiembrie, intrunit la Baile Herculane care a adoptat și o rezoluție în acest sens, citită ca un veritabil document programatic de partid. Totuși, noțiunea a fost lansată pe piața publică de celălalt lider al coaliției, Călin Popescu Tăriceanu, cu puțin timp înainte de rezoluția de la Herculane.  Rezoluția aduce aminte de documentele programatice comuniste, care perpetuau starea de ”revoluție permanentă”, timp în care țara se prăbușea în sărăcie cruntă iar aparatul de partid prospera, protejat de organul de represiune care a avea scopul de a anihila din fașă orice formă de protest.

 

"PSD a analizat situatia tensionata prezenta in spatiul public din cauza numeroaselor informatii despre abuzurile grave ale unor persoane care activeaza, au condus sau inca mai conduc institutii publice de forta si care indica in mod clar existenta unui asa-numit Stat Paralel si Ilegitim, care incearca sa preia controlul asupra puterii politice, legitim constituita prin alegeri libere si corecte, reprezentand un pericol de natura sa ingrijoreze opinia publica", se arata in rezolutia adoptata in sedinta CEx.

 

Ulterior, atât Dragnea cât și Tăriceanu dar și gurile de tun ale PSD în special au adus în discuție noțiunea în special în situații în care era pusă în discuție răspunderea lor penală pentru faptele comise și care fac obiectul dosarelor de corupție în care sunt ori cercetați ori trimiși în judecată, dacă nu cumva deja condamnați, cum este cazul liderului PSD.   

TAGS : ccr augustin zegrean fost presedinte statul paralel notiune comunista
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1990
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22