Judecătoarea coruptă din dosarul Transferurilor, 7 ani cu executare. Sentință definitivă

Dora Vulcan | 20.02.2018

Fostul judecător Geanina Teodorovici, acuzată că a luat mită pentru a da achitări în dosarul Transferurilor, a fost condamnată definitiv la 7 ani de închisoare cu executare. Instanţa i-a condamnat şi pe Ioan şi Victor Becali, pentru dare de mită, dar a decis să îl achite pe Cristi Borcea.

Pe aceeași temă

 

 

Fostul judecător Geanina Terceanu va sta 7 ani după gratii pentru că a luat mită (confiscată între timp) ca să-i achite pe inculpații din dosarul Tranferurilor. Ioan și Victor Becali au fost și ei condamnați pentru dare de mită, în schimb Cristi Borcea a fost achitat. Sentința finală este foarte dură pentru fostul judecător, care a fost și victima unui accident de circulație între timp. Terceanu luase la instanța de fond 5 ani și 6 luni și confiscarea mitei de 195 000 de euro. Suprinzătoare este decizia de marți a instanței în cazul lui Borcea care primise la instanța de fond pedeapsa cea mai mare, 7 ani și 10 luni, și care acum, iată, a fost achitat.

 

 

Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat în noiembrie 2016 joi pe Cristi Borcea si pe fratii Becali, Victor si Ioan, pentru ca au mituit-o pe judecatoarea Geanina Terceanu cu 200 000 de euro pentru o sentinta de achitare in ”dosarul transferurilor”. Judecatoarea spagara a primit 5,6 ani de inchisoare.  

 

 

 

Sentintele acordate în 2016 de Curtea de Apel Bucuresti, 

pentru ca au mituit-o pe judecătoarea Geanina Terceanu ca sa obtina achitare:

 

  • fostul impresar Ioan Becali -  3 ani cu executare, 7 ani și 4 luni prin contopire cu pedeapsa anterioară,
  • fratele său Victor Becali  - 3 ani cu executare, 5 ani și 8 luni prin contopire cu pedeapsa anterioara,  
  • Cristian Borcea, fost președinte executiv al clubului de fotbal Dinamo - 7 ani și 10 luni închisoare, prin contopire cu pedeapsa anterioara.

 

pentru ca a acceptat mita:

 

  • fostul judecator Geanina Terceanu - 5 ani și 6 luni si confiscarea sumei de 195.000 euro, reprezentând mita primită de la cei trei. 

 

 

În plus,

 

  • avocatul George-Antonie Iorgovan a fost condamnat la un an închisoare cu suspendare și efectuarea a 60 de zile muncă în folosul comunității
  • avocatul Daniel-Costel Petre a primit un an cu executare, ambii fiind acuzați de mărturie mincinoasă, transmite Agerpres.

 

 

Potrivit deciziei CAB, Ioan și Victor Becali au primit câte 3 ani închisoare pentru dare de mită, pedepse contopite cu cele din dosarul transferurilor, iar în final ei vor avea de executat 7 ani și 4 luni, respectiv 5 ani și 8 luni închisoare. În cazul lui Ioan Becali, judecătorii de la Curtea de Apel București au dispus și anularea deciziei prin care a fost eliberat condiționat. De asemenea, Cristian Borcea a fost condamnat la 3 ani și 6 luni pentru dare de mită, pedeapsă contopită cu cea din dosarul transferurilor, rezultând 7 ani și 10 luni.

 

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel

 

 

 

***

 

DNA a dispus, in luna februarie a acestui an, trimiterea în judecată a judecătoarei suspendate Geanina Terceanu. Alături de ea, merg în instanță frații Ioan și Victor Becali și Cristian Borcea.

 

Arestată la domiciliu, Geanina Terceanu e acuzată că a primit din postura de judecător la Tribunalul București spagă de la frații Becali și Cristian Borcea. Alături de cei patru, merg în fața unui judecător și Antonie Iorgovan și Daniel Petre, ambii avocați, pentru mărturie presupus mincinoasă.

 

În Februarie 2009, judecătoarei Terceanu i-a fost repartizat dosarul cunoscut drept “Dosarul transferurilor din fotbal”. În cauză, frații Becali și Cristian Borcea erau judecați pentru presupuse infracțiuni de înșelăciune și evaziune fiscală. La 3 Aprilie 2012, Geanina Terceanu a dat o hotărâre de achitare în dosar pentru toți inculpații, motivând că “fapta nu există”.

 

Procurorii anticorupție o acuză pe judecătoare că, în schimbul pronunțării soluției de achitare, Geanina Terceanu a primit 195.000 de euro, în tranșe, în perioada Aprilie 2009-Mai 2012. “Din acest total, suma de 185.000 de euro a fost dată inculpatei Terceanu Geanina de către inculpații Becali Ioan și Becali Victor (cei doi fiind frați), iar suma de 10.000 de euro a fost dată inculpatei Terceanu Geanina de către inculpatul Borcea Cristian”, potrivit rechizitoriului DNA.

 

Cu 56.000 de euro din presupusa spagă, judecătoarea ar fi dat un avans pentru achiziția unei locuințe. Ulterior, în Noiembrie 2012, Curtea de Apel București a desființat hotărârea de achitare pronunțată de judecătoarea Terceanu. CAB a dat, în schimb, condamnări privative de libertate.

 

În ce-i privește pe cei doi avocați – Antonie Iorgovan și Daniel Petre –, DNA îi acuză că au făcut afirmații mincinoase din postura de martori în cauza de față. Procurorii anticorupție au dispus sechestru asigurător pe bunurile mobile și imobile ale Geaninei Terceanu. Dosarul merge spre judecate la Curtea de Apel București, cu propunerea menținerii măsurilor asigurătorii.

 

În 23 Noiembrie 2015, Consiliul Superior al Magistraturii a decis suspendarea din funcție a Geaninei Terceanu, ca urmare a dispunerii măsurii arestului preventiv față de ea. Ulterior, ea a fost plasată în arest la domiciliu.

 

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22