Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Sesizările USR la modificările făcute legilor Justiției, discutate astăzi de CCR
Dora Vulcan - - - -
2018-02-21
Actualitate Interna
0

CCR judecă miercuri sesizările USR făcute la legile Justiției, care au la bază și alte motive de neconstituţionalitate decât cele sesizate de PNL şi de Curtea Supremă și judecate deja de CCR.

 

 

USR a sesizat luna trecută CCR cu privire la modificările făcute de coaliția PSD-ALDE și UDMR la cele trei legi ale Justiției, invocând faptul că a găsit și alte motive de neconstituţionalitate decât cele sesizate de PNL și judecătorii Curții Supreme.

 

 

Proiectele încălcă obligaţiile rezultate din aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene. spune liderul USR Dan Barna:

 

"Juriştii USR au găsit noi motive de neconstituţionalitate faţă de sesizările deja depuse la CCR de ICCJ şi PNL pe legile justiţiei. De exemplu, ICCJ nu a invocat în sesizare motive extrinseci, de procedură, ci s-a limitat la atacarea unor articole individuale, în timp ce USR a arătat în sesizare că cele trei proiecte de modificare a legilor justiţiei au fost adoptate cu încălcarea principiului bicameralismului şi principiului respectării legii, precum şi cu încălcarea ordinii de sesizare a Camerelor Parlamentului. De asemenea, juriştii USR au arătat în sesizare că proiectele încălcă obligaţiile rezultate din aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene. În ceea ce priveşte motivele intrinseci de neconstituţionalitate, USR a contestat în plus faţă de ÎCCJ separarea strictă a carierelor judecătorilor şi procurorilor şi diminuarea atribuţiilor plenului CSM în favoarea secţiilor separate.

 

Preşedintele USR mai spunea că sesizările au fost finalizate de către USR anul trecut, dar nu au fost depuse din cauza numărului insuficient de semnături.

 

Sesizările au fost semnate de toţi cei 27 de deputaţi ai partidului, de 16 deputaţi PMP, de patru independenţi şi de trei deputaţi PNL.

 

Modificările asupra celor trei legi ale Justiţiei adoptate la sfârşitul anului trecut de către Parlament - Legea 317 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi Legea 304/2004 privind organizarea judiciară - au fost constestate la CCR şi de către PNL şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar CCR a decis în cazul tuturor celor trei legi că modificările sunt parţial neconstituţionale, amintește News.ro. 

TAGS : ccr sesizare usr legile justitiei modificari
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
756
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22