Masacrul din Siria: 200 civili, dintre care 60 copii, uciși în 3 zile de regimul Al-Assad

Dora Vulcan | 21.02.2018

Şase spitale din enclava rebelă asediată Ghouta Orientală, situată la est de Damasc, au fost bombardate în ultimele 48 de ore. Opoziția siriană, UNICEF, ONU, OSDO și UE denunță masacrul regimului împotriva populației civile, în majoritate formată din copii și femei.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Şase spitale din enclava rebelă asediată Ghouta Orientală, situată la est de Damasc, au fost bombardate în ultimele 48 de ore, dintre care trei sunt în prezent scoase din funcţiune, iar două operează parţial, a informat marţi coordonatorul regional al biroului ONU pentru afaceri umanitare în Siria, Panos Moumtzis, relatează AFP, preluată de Agerpres.

 

Peste 200 de civili, dintre care circa 60 de copii au fost ucişi de duminică în violente bombardamente ale regimului sirian asupra regiunii Ghouta, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) care dispune de o vastă reţea de surse în întreaga ţară.

 

"Luni, cinci spitale: spitalul Al-Marj, spitalul Saqba, maternitatea din Saqba şi spitalul Al-Hayat, precum şi un alt spital din Douma, au fost ţinta atacurilor care au scos din funcţiune trei din cele cinci spitale, iar două funcţionează parţial", a declarat Panos Moumtzis într-un comunicat. "Astăzi (marţi), în localitatea Zamalka fost lovit al şaselea spital", a adăugat el.

 

 

 

 

 „Acesta nu este un război. Este un masacru”, a declarat un medic din provincia Ghouta de Est, citat de The Guardian.

 

 

În aceste spitale se înregistrau lunar în medie 10.000 de consultaţii, 1.200 de intervenţii chirurgicale majore, 160 de naşteri şi 550 de tratamente pentru traumatisme.

 

Panos Moumtzis a afirmat că este "consternat şi întristat de informaţiile în legătură cu atacurile oribile împotriva a şase spitale din Ghouta Orientală în cursul ultimelor 48 de ore, provocând morţi şi răniţi şi lipsind mai multe mii de bărbaţi, femei şi copii de servicii sanitare de bază în enclava asediată".

 

"Aceste atacuri sunt absolut inacceptabile. Reamintesc tuturor părţilor că atacurile împotriva structurilor medicale sunt interzise în numele dreptului umanitar internaţional. Astfel de atacuri deliberate ar putea constitui crime de război", a mai spus reprezentantul Naţiunilor Unite.

 

"Ce se întâmplă în prezent în Ghouta Orientală depăşeşte imaginaţia. Suferinţele de nedescris nu pot fi tolerate, iar locuitorii nu ştiu dacă vor rămâne în viaţă sau vor muri. Coşmarul din Ghouta Orientală trebuie să înceteze şi să înceteze imediat", a mai spus Panos Moumtzis.

 

După şapte ani de război în Siria, "aproape jumătate din structurile medicale din ţară sunt în prezent închise sau funcţionează parţial, lipsind milioane de sirieni de îngrijirile ce le-ar putea salva viaţa", a subliniat el.

 

 

 

Opoziția siriană denunță ”baia de sânge” de la Ghouta și amenință cu retragerea de la negocieri

 

 

Principalul grup al opoziţiei siriene a condamnat marţi la Bruxelles ''baia de sânge'' comisă de forţele siriene în cursul ofensivei lor împotriva bastionului rebelilor din Ghouta, în apropiere de Damasc, şi ameninţă să se retragă de la negocierile de pace susţinute de ONU, relatează France Presse.

 

Trei zile de atacuri aeriene, de tiruri cu rachete şi de artilerie au făcut aproximativ 200 de morţi în rândul civililor - dintre care 60 de copii ucişi duminică - în enclava controlată de rebeli în apropiere de Damasc, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

 

''Este clar că guvernul nu are niciun interes să se angajeze'' în negocieri, a declarat Nasr al-Hariri, preşedintele Comitetului de negocieri sirian (CNS, de opoziţie), în cadrul unei conferinţe de presă, după o întâlnire cu şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini.

 

''Regimul sirian, cu sprijinul direct al Rusiei şi Iranului, a transformat Ghouta într-o baie de sânge a femeilor şi copiilor nevinovaţi'', a acuzat el.

 

''Ceea ce se întâmplă în Ghouta este o crimă de război. Dreptul internaţional este foarte clar în această privinţă, dar în Siria dreptul internaţional nu este respectat'', a denunţat Hariri.

 

Uniunea Europeană, care va găzdui o conferinţă pe tema Siriei la Bruxelles luna viitoare, consideră că războiul de aproape şapte ani nu poate fi rezolvat decât pe calea negocierilor.

 

ONU a avertizat că situaţia din Ghouta este ''pe punctul de a scăpa de sub control'' şi a cerut în mod repetat o încetare a focului timp de o lună pe linia frontului sirian, de la Ghouta orientală până la enclava kurdă Afrin, în nord-vest.

 

Turcia a efectuat marţi la ''tiruri de avertisment'' împotriva forţelor proregim siriene care au intrat în Afrin, unde Ankara desfăşoară de o lună o ofensivă împotriva unei miliţii kurde, Unităţile pentru Apărarea Poporului (YPG), pe care o consideră ''teroristă'', dar care a fost până acum sprijinită de SUA în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

 

 

Un oficial ONU cere încetarea bombardamentelor în Siria care au ucis numai luni 100 de civili

 

 Coordonatorul ONU pentru ajutoarele umanitare în Siria, Panos Moumtzis, a difuzat luni la Beirut un comunicat în care arată că "situaţia umanitară a civililor din Ghouta de Est este complet scăpată de sub control" şi a apreciat că "este obligatoriu să se pună capăt imediat acestor suferinţe umane lipsite de sens", informează AFP. Bombardamentele asupra "civililor nevinovaţi şi a infrastructurii trebuie să înceteze imediat", a insistat el.

 

Aviaţia siriană a continuat luni să bombardeze enclava rebelă Ghouta de Est, enclavă de lângă Damasc controlată de rebeli. Bilanţurile victimelor, anunţate de organizaţia neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), au crescut pe tot parcursul zilei. Ultimele cifre indicau 94 de morţi, dintre care 18 erau copii, şi 325 de răniţi, arată Reuters. Guvernul de la Damasc nu a comentat informaţiile.

 

Potrivit şefului OSDO, Rami Abdel Rahman, citat DPA, bombardamentele par să constituie pregătirea pentru o ofensivă terestră.

 

 

UNICEF denunță uciderea a 200 de civili în trei zile

 

Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) a denunţat marţi într-un comunicat laconic bombardamentele violente ale regimului sirian împotriva unui fief al rebelilor în Ghouta orientală (aproape de Damasc), atacuri în care şi-au pierdut viaţa a aproape 200 de civili, începând de duminică, în pofida apelurilor ONU de a se pune capăt acestei ''suferinţe fără sens'', relatează France Presse.

 

''Niciun cuvânt nu va face dreptate copiilor ucişi, mamelor şi taţilor lor, celor cărora le-au fost dragi'', scrie directorul regional al UNICEF pentru Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, Geert Cappelaere, într-un comunicat compus din această singură propoziţie.

 

Întitulat ''Pierderi umane masive'', comunicatul a mizat pe simbolul hârtiei albe pentru a descrie ceea ce instituţia simte în faţa tragediei din Ghouta orientală, unde cel puţin 194 de civili, între care aproximativ 60 de copii, au fost ucişi începând de duminică, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

 

Naţiunile Unite au cerut luni oprirea imediată a bombardamentelor armatei siriene.

 

''Situaţia umanitară a civililor în Ghouta orientală a scăpat complet de sub control. Este imperativ să punem capăt imediat acestei suferinţe umane fără sens'', a cerut Panos Moumtzis, coordonator al ONU pentru ajutorul umanitar în Siria, trăgând un semnal de alarmă faţă de situaţia celor 400.000 de locuitori prinşi în capcana luptelor la Ghouta.

 

Bilanţul acestei campanii sângeroase, ce precede un atac terestru împotriva acestui ultim fief al opoziţiei faţă de preşedintele Bashar al-Assad în apropiere de capitala siriană, este de 17 morţi duminică, 127 de morţi luni şi de 50 de morţi marţi, a indicat OSDO.

 

Opoziţia siriană din exil a denunţat un ''război de exterminare'' şi ''tăcerea internaţională'' faţă de ''crimele'' puterii lui Al-Assad în conflictul ce face ravagii în Siria de aproape şapte ani.

 

Bombardamentele au continuat şi marţi, iar multe familii terorizate s-au ascuns în subsoluri şi în pivniţe.

 

Cotidianul sirian Al-Watan, apropiat de regimul Al-Assad, a indicat marţi că loviturile aeriene ce vizează Ghouta ''sunt preludiul unei operaţiuni de anvergură (terestre), care poate începe în orice moment''.

 

La 5 februarie, armata a declanşat o campanie aeriană de cinci zile de o intensitate fără precedent împotriva Ghoutei orientale, soldată cu aproximativ 250 de morţi în rândul civililor şi sute de răniţi. De atunci, trupele siriene au masat întăriri în jurul acestei foste zone agricole, asediată din 2013.

 

Regimul vrea să cucerească Ghouta pentru a pune capăt tirurilor cu rachete, uneori soldate cu victime, venite din partea rebelilor asupra Damascului. Marţi, patru civili şi-au pierdut viaţa în bombardamentele declanşate de rebeli asupra capitalei siriene, conform media oficiale.

 

Într-un comunicat, coaliţia forţelor siriene de opoziţie acuză Rusia, aliata regimului, că încearcă ''să îngroape procesul politic'' pentru soluţionarea conflictului care a făcut din 15 martie 2011 şi până acum peste 340.000 de morţi.

 

Din vara trecută, Ghouta ar trebui să fie una dintre ''zonele de dezescaladare'', create în baza unui acord între Rusia şi Iran, principalii susţinători ai regimului, şi Turcia, care sprijină opoziţia. Se aştepta ca aceste zone să ducă la o reducere a luptelor, dar violenţa s-a intensificat împotriva acestui fief al insurgenţei.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22