Dublu concert de Mărţişor la ARCUB

Fara Autor | 22.02.2018

2018 / 03 / 01

Pe aceeași temă

Joi, 1 martie, de la ora 20:00, la ARCUB, muzica Bucureştiului şi a Berlinului interbelic, dar şi Bach interpretat la trompetă şi ţambal vor răsuna live într-un dublu eveniment de Mărţişor din seria concertelor de jazz Artist in Residence.

 

Astfel, doi reprezentanţi remarcabili ai jazzului, Emil Bîzgă (trompetă) şi Marius Preda (ţambal, pian, contrabas), prezintă în premieră, la ARCUB, proiectul The Baroque Jazz Duo, un concept unic de spectacol în lumea muzicală românească şi o provocare atât pentru publicul de jazz, cât şi pentru fanii muzicii clasice. Combinând elemente desprinse din două perioade importante ale istoriei muzicii, The Baroque Jazz Duo se foloseşte de trompetă şi ţambal pentru a purta ascultătorii din lumea lui Bach în sonorităţile World Music şi a rămâne apoi într-un univers complet nou, imprevizibil şi ireal.

 

De asemenea, tot joi, 1 martie, la Sala Mare ARCUB, Oana Chiţu Jazz Quartet va susţine un concert menit să readucă în prim plan tangouri româneşti din perioada interbelică, într-o combinaţie originală cu elemente de folclor şi jazz: Berlin-Bucureşti eterna poveste. Inspirându-se din perioada interbelică şi din amintirile părinţilor ei, a înregistrat în 2007 albumul Bucharest Tango cu melodii din Micul Paris, album apărut în Berlin la binecunoscutul Label internaţional Asphalt Tango, care impresariază printre alţii şi Fanfara Ciocârlia. Oana Chiţu şi ansamblul ei extind de această dată programul din Bucharest Tango cu cântecele Berlinului anilor ’20 – ’30, creând o punte de dragoste între cele două oraşe.

 

Născut la Iaşi, într-o familie de muzicieni, Emil Bîzgă îşi desăvârşeşte studiile muzicale începute în Bucureşti cu un master în trompetă clasică la Malmö University din Suedia şi un master în trompetă de jazz la Conservatorul din Hanovra, în Germania. În Statele Unite obţine Artist Diploma la Rutgers University, din New Jersey, unde studiază cu Hakan Hardenberger, Wynton Marsalis şi William Fielder, artişti care îi definitivează stilul şi tehnica instrumentală. Influenţat de experienţe diverse alături de orchestre de muzică clasică şi de jazz, amprenta sa muzicală este o mixtură de sunete contrastante, unică în jazzul modern, ce a ajuns să fie recunoscută la nivel international. De-a lungul carierei urcă pe aceeaşi scenă cu nume mari precum Jimmy Cobb, Benito Gonzales, Marius Preda, Jon Davis sau Vladimir Cosma.

 

La vârsta de patru ani, Marius Preda primeşte un ţambal cadou de la bunicul lui, instrument de care se îndrăgosteşte iremediabil. După ce studiază vibrafonul la Conservatorul Regal din Haga, artistul îşi dezvoltă un mod inedit de a cânta la ţambal, devenind astfel primul ţambalist din istoria jazzului mondial. Pe parcursul anilor, Marius Preda a cântat alături de Arturo Sandoval, Mike Stern, Dennis Chambers, Tom Kennedy, Teymur Phell, Sanah Kadoura, John Patitucci, Andreas Oberg, Lewis Nesh, Leonid Ptashka, Dave Kikoski, Didier Lockwood, André Rieu. După ce maestrului muzicii de film din Franţa, Vladimir Cosma îl invită să cânte în turneul său din 2016 – 2017, în Franţa şi Elveţia, acesta declară că „Marius e unul dintre cei mai buni muzicieni cu care am lucrat pe parcursul întregii mele cariere”, iar Arturo Sandoval îl descria „Marius este un dar de la Dumnezeu…”.

 

Oana Cătălina Chiţu este influenţată puternic de interpretările care au rămas înregistrate cu vocea Mariei Tănase. Stabilită la Berlin după 1990, artista de etnie ţigănească a înfiinţat trupa de ritmuri tradiţionale balcanice Romenca alături de acordeonistul sârb Dejan Jovanovic. Oana Cătălina Chiţu interpretează tangourile româneşti într-un timbru vocal original, cu influenţe de jazz, swing şi flamenco. Solista a studiat pianul, jazzul şi canto la Berlin, unde s-a  stabilit în anii 1990. Pe scena muzicală internaţională, Oana Cătălina Chiţu impresionează prin vocea inconfundabilă şi prin prezenţa plină de expresivitate. Pentru artistă, locul natal, Humuleştiul, este o continuă sursă de inspiraţie.

 

Inaugurat în 2016, programul Artist in Residence invită muzicienii de jazz din România să curatorieze un sezon de concerte cu o temă propusă de ei înşişi. Modelat după programe similare din San Francisco, New York şi Amsterdam, Artist in Residence prezintă în premieră publicului bucureştean proiecte originale ce ilustrează tema stagiunii. Programul se remarcă printr-o selecţie spectaculoasă de muzicieni români şi internaţionali. Curatorul artist al celei de-a doua stagiuni Artist in Residence este pianistul şi compozitorul Mircea Tiberian, iar tema propusă este Jazz – un limbaj muzical al viitorului.  

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22