Dodon a cerut investigarea consulului român din Bălți pentru corupere politică pro-unionism

Dora Vulcan | 23.02.2018

Igor Dodon a cerut guvernului și Serviciului de Informații și Securitate (SIS) să investigheze activitatea și legalitatea actiunilor consulului României la Bălți, Mihai Baciu.

Pe aceeași temă

 

 

 

Consulul este acuzat de corupere politică pro-unionism a aleșilor din nordul Republicii Moldova, pe care i-ar fi determinat să semneze declarația simbolică de unire cu România.

 

 

”În ultimele zile, în adresa instituției Prezidențiale, parvin multiple informații prin care se comunică că Consulul General al României de la Bălți, domnul Mihai Baciu ar fi întreprins mai multe acțiuni de corupere ă aleșilor locali din nordul Republicii Moldova în scopul determinării acestora de a semna declarațiile Unioniste. Totodată, a fost invocat și faptul că Consulul ar fi întreprins acțiuni de promovare a unui partid politic din țară.

În scopul excluderii manipulărilor de opinii, sau a unor interpretări eronate a acțiunilor domnului Mihai Baciu, la indicația Președintelui Republicii Moldova, instituția Prezidențială va solicita Guvernului și Serviciului de Informații și Securitate să investigheze activitatea și legalitatea actiunilor Consulului României domnului Mihai Baciu”, scrie consilierul juridic al președintelui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi, pe pagina sa de Facebook. 

 

 

 

 

 

Anunțul făcut de consilierul președintelui prorus de la Chișinău, Igor Dodon, vine în contextul în care în ultimele câteva săptămâni peste 40 de administrații locale din Republica Moldova, inclusiv un consiliu raional, au semnat declarații simbolice de unire cu România, marcând astfel centenarul Unirii.

 

 

Igor Dodon a criticat aceste decizii, iar în urma declarațiilor sale mai multe localități au adoptat declarați ide susținere a statalității moldovenești.

 

 

Cunoscut pentru retorica sa filo-rusă, Igor Dodon  a criticat și anterior România pentru că ar încerca să intervină în afacerile interne ale Republicii Moldova. El insistă și pentru interzicerea organizațiilor și manifestațiilor unioniste în Republica Moldova, în timp ce majoritatea parlamentară și Guvernul de la Cișinău se declară adepți ai integrării europeane a Republicii Moldova și au relații mai reci cu Moscova, transmite Radio Chișinău.

 

 

”Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de informațiile vehiculate în spațiul public referitoare la activitatea consulului general al României la Bălţi și va întreprinde demersuri pentru verificarea acestora. MAE atrage atenția că acestea se înscriu într-o logică specifică campaniei electorale locale pentru alegerea primarului localității și observă cu preocupare intensificarea în anumite cercuri politice din Republica Moldova a retoricii îndreptate împotriva României”, se arată într-un răspuns solicitat de Radio Chișinău Ambasadei României din Republica Moldova.”

 

 

foto ziarulnational.md

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22