Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Mihai Șora inițiază programul ”Adoptă un pesedist” - pentru eliberarea lor din gândirea captivă
Dora Vulcan - - - -
2018-02-24
Actualitate Interna
4

Filosoful Mihai Șora propune inițierea și asumarea, de către toți cei cu mintea limpede, a unui demers civic menit a-i elibera pe cei apropiați nouă din gândirea captivă, tributară direcțiilor pe care se înscriu mesajele televiziunilor manipulatoare.

 

 

 

”Dacă fiecare om cu mintea limpede le explică altora ce înseamnă gândirea c a p t i v ă, cum poți fi prins în mrejele unor televiziuni manipulatoare, atunci cercul oamenilor liberi s-ar lărgi, fără îndoială, iar fisurile dintre generații s-ar umple cu un alt conținut decât cel al refuzului, al detestării sau invectivelor reciproce. Uneori, nici nu trebuie să mergi prea departe: ajunge să stai de vorbă cu părinții sau cu bunicii… ”, spune filosoful într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook. 

 

 

”Firește, „Adoptă un pesedist!“ este un program laborios, care solicită nu doar abilități intelectuale, dar și o anumită deschidere, un fel de înțelegere generoasă, binevoitoare, a celui din fața ta, deși – în mod evident – nu-i împărtășești opiniile. Recunosc: ia mult timp să ajungi la acest echilibru al înțelegerii celuilalt, iar unii dintre noi (poate chiar majoritatea) suntem grăbiți și agitați (ori nu mai avem multe zile de trăit). Dar nu mi se pare nerealist, nici imposibil”, mai spune filosoful. 

 

 

Mesajul integral al filosofului Mihai Șora:

 

 Dragi prieteni,

 

într-o vreme, mă gândeam că ar fi bine să deschidem programul „Adoptă un pesedist!“

 

Dacă fiecare om cu mintea limpede le explică altora ce înseamnă gândirea c a p t i v ă, cum poți fi prins în mrejele unor televiziuni manipulatoare, atunci cercul oamenilor liberi s-ar lărgi, fără îndoială, iar fisurile dintre generații s-ar umple cu un alt conținut decât cel al refuzului, al detestării sau invectivelor reciproce. Uneori, nici nu trebuie să mergi prea departe: ajunge să stai de vorbă cu părinții sau cu bunicii… Am întâlnit mulți tineri care trăiesc aceeași dramă; îmi povestesc cum, atunci când părinții locuiesc la ei pentru câteva zile, făcând o pauză de televizor și jucându-se cu nepoții, având, așadar, dispoziția mentală de a asculta și argumentele rațiunii, viziunea lor (de oameni trecuți prin toate greutățile vieții, marcați de comunism precum sclavii, odinioară, de fierul încins), ei bine, viziunea acesta se schimbă, modelul lor existențial (și de politician) suferă „restructurări“ (câteodată de-a dreptul radicale).

 

Firește, „Adoptă un pesedist!“ este un program laborios, care solicită nu doar abilități intelectuale, dar și o anumită deschidere, un fel de înțelegere generoasă, binevoitoare, a celui din fața ta, deși – în mod evident – nu-i împărtășești opiniile. Recunosc: ia mult timp să ajungi la acest echilibru al înțelegerii celuilalt, iar unii dintre noi (poate chiar majoritatea) suntem grăbiți și agitați (ori nu mai avem multe zile de trăit). Dar nu mi se pare nerealist, nici imposibil.

 

În fotografia alăturată puteți vedea părinți însoțiți de copiii dumnealor la protestul mut și clarvăzător din Sibiu. S-au strâns nenumărate imagini frumoase de-a lungul ultimelor luni. Despre acești tineri extraordinari s-au spus vorbe la fel de frumoase. Au fost, însă, și cuvinte grele, nedrepte și urâte. Nu doresc să insist asupra lor, căci ele sunt, adeseori, sub demnitatea umană (ca această enormitate: „Mineriada din 1990 a devenit Tineriada, iar minerii de atunci sunt ONG’iștii de azi“ [sic!]).

 

Aș vrea, în schimb, să le spun celor care nu au obosit să iasă în stradă, care și-au păstrat încrederea în ei înșiși, în semenii lor: nicio vorbă rea, calomnioasă, nedreaptă nu poate atinge puritatea și claritatea protestului vostru!

 

Vor spune că sunteți „mercenari“, că sunteți „vânduți“, că „multinaționale“, că „Soros“ și „sexomarxiști“ (dacă sunteți tineri), că „Ana Pauker“ și „senili“ (dacă aveți 101 ani), că faceți jocurile lui „X“ sau lui „Y“ (de care poate nici n-ați auzit vreodată), că „SRI“, că „USA“, că „UE“, că marțienii și zoroastrienii…

Dar nimic, niciodată, nu poate atinge puritatea și claritatea protestului vostru. Al nostru.

 

 

 

TAGS : guvern dragnea psd mihai sora adopta pesedist program salvare eliberare captivitatea gandirii televiziuni manipulatoare
Comentarii
Isoscel 2018-02-25
Desi sunt si eu la varsta "senililor" , ii spun mai intai Domnului Sora "sarut mana" ! cu cel mai profund respect, pentru ca ne arata ca se poate ramane om mare si minte mare si caracter tare si dincolo de uzual acceptatele (acum) limite biologice.
Ideea Domniei sale este nu doar geniala ca inventie intelectuala, dar generoasa, biblica si, cu siguranta si aplicabila, cel putin la 0,0001 din populatia PSD-ista. Iar pentru ceilalti pana la intreg, i-as solicita Autorului permisiunea unui amendament. Inainte de-a trece la adoptie, cel putin in cazul unora periculosi si turbati ca Codrin Stefanescu, Liviu Plesoianu, Radulescu, Nicolae ...sa fie mai intai servicile pentru maidanezi, care s-ai vaccineze si sa-i sterilizeze spre pierderea samantei lor ! Dupa aceea, cu siguranta ca oamenii vor prinde curaj si vor incerca sa-i ajute sa-si revina si ei. Sa fie macar ca ceilalti tovarasi socialisti ai lor din UE, carora comportamentul lor imbecil se stramba si lor nasul. La multi ani , Domnule Sora, fiindca de oameni ca D-voastra romanii vor avea mereu nevoie !
MIHAI 2 2018-02-25
Ar fi cu totul nedreapta o acuzatie cum ca cineva a lucrat doar in subordinea Anei Pauker atat vreme cat omul are si merite mai recente, lucrand ca ministru al lui Ion Iliescu in guvernul marii uzurpari din decembrie 1989.
Vae victis 2018-02-24
Sunteti in eroare domnule. Partidul nu face doi bani pentru penali. Dragnea vine din PD, Tariceanu PNL, etc iar sustinerea lor vine din sistem, servicii, MI, CCR, Parchete, Primarii etc.
?????? 2018-02-24
Considerați că domnul Șora ar putea să îl "adopte" , cum zice dumnealui, pe domnul Dănileț ?
Total 4 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
16369
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22