Bruxelles: încălcarea statului de drept poate duce chiar la sistarea acordării banilor UE

Dora Vulcan | 24.02.2018

Germania, Suedia, Olanda, Franța cer conditionarea accesarii fondurilor UE de respectarea normelor statului de drept, a standardelor fiscale si in domeniul muncii, spre nemultumirea tarilor din Europa de Est restante la aceste capitole.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

Germania, Suedia si Olanda vor criterii suplimentare pentru accesarea fondurilor de coeziune, preferand conditii de genul respectarii normelor statului de drept, o idee vehiculata deja de Comisia Europeana, relateaza Financial Times, preluat de ziare.com. 

 

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, ar vrea un sistem de conditionare a finantarii UE de respectarea standardelor fiscale si in domeniul muncii si sistarea finantarii daca se incalca principiile statului de drept.

 

Liderul de la Paris a cerut "vizibilitate si claritate" privind politicile asociate bugetului european. "Cred ca ar fi un lucru normal sa fie sistate fondurile daca sunt incalcate valorile comune. Daca fondurile europene sunt utilizate pentru indepartarea de principiile statului de drept, atunci este vorba de incalcarea conditiilor initiale pentru admiterea in Uniunea Europeana", a explicat Macron.

 

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a propus recompense bugetare pentru statele care au acceptat imigranti extracomunitari in cadrul sistemului de cote instituit de Comisia Europeana. Ideea a fost respinsa.

 

Sebastian Kurz, cancelarul Austriei, a argumentat ca bugetul Uniunii Europene trebuie sa fie folosit mai degraba pentru intensificarea controalelor la frontierele externe decat pentru recompense financiare acordate unor tari care accepta extracomunitari.

 

"Solidaritatea inseamna mult mai mult decat primirea imigrantilor", a subliniat liderul de la Viena.

 

La randul sau, presedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a argumentat ca fondurile de coeziune de care beneficiaza noile state membre UE sunt pentru "imbunatatirea convergentei, nu pentru altceva".

 

La inceputul acestei luni, ministrul roman de Externe, Teodor Melescanu, a sustinut ca "legarea fondurilor europene de statul de drept" in Polonia si Romania ar constitui "o incalcare grosolana nu numai a prevederilor, dar si a principiilor fundamentale ale Uniunii Europene". Melescanu a facut aceasta declaratie in cadrul unei intalniri cu omologul sau polonez, Jacek Czaputowicz.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22