Augustin Zegrean spune că Iohannis nu poate fi forțat să o demită pe șefa DNA

Redactie | 26.02.2018

Fostul președinte al Curții Constituționale (CCR), Augustin Zegrean, afirmă că președintele Klaus Iohannis are dreptul să respingă propunerea lui Tudorel Toader de revocare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, deși în lege nu este specificată exact procedura.

Pe aceeași temă

 

Deși Statutul magistraților spune cum se desfășoară revocarea procurorilor numiți în funcții de conducere prin decret prezidențial: Art. 54 alin. (4) Se face de către Președintele României, la propunerea ministrului Justiției (...) cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.”

 

În interpretarea dată de PSD se spune că președintele nu poate ignora solicita făcută de ministrul Justiției. Însă președintele Klaus Iohannis are însă o interpretare diferită a legii. „Dacă legea prevede o posibilitate sau o oportunitate, atunci ea nu poate fi cenzurată, dacă legea spune că președintele revocă, atunci e chestiune de oportunitate politică dacă revocă sau nu și doar președintele poate hotărî acest lucru”, a spus Klaus Iohannis.

 

„Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, susține că șeful statului poate respinge cererea de revocare, de vreme ce Legea fundamentală îi dă dreptul să și refuze admiterea în magistratură. „Spațiul de manevră al președintelui este prevăzut în Constituție. Cel care numeşte şi revocă, în general. Nu-i poate nimeni impune să revoce sau să respingă. Nu poţi să îl forţezi pe preşedinte să facă cum zici tu”, a declarat  Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR, pentru Digi 24. 

 

Acesta aminteşte că instituţia pe care a condus-o şi-a spus părerea demult despre dreptul preşedintelui României de a face numiri şi revocări la vârful magistraturii. „Dacă Preşedintele României nu ar avea nici un drept de examinare şi de apreciere asupra propunerilor făcute de Consiliul Superior al Magistraturii pentru numirea judecătorilor şi procurorilor sau în anumite funcţii de conducere, ori dacă nu ar putea refuza numirea nici motivat şi nici măcar o singură, dată, atribuţiile Preşedintelui României (...) ar fi golite de conţinut şi importanţă”, se arată în decizia CCR 375/06.07.2005.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22