Acuzațiile la adresa șefei DNA nu se susțin în baza raportului prezentat de Toader

Fara Autor | 26.02.2018

Ministrul Justiției a insistat asupra cuvântului „decapa” care ar fi folosit de șefa DNA pentru a-și intimida subordonații, conform apariției în spațiul public a unor înregistrări audio, neconfirmate însă ca autentice.

Pe aceeași temă

 

 

Două expertize tehnice făcute unei înregistrări în care Kovesi pare a da ordine subordonaților, spunând ce dosare ar trebui soluționate mai rapid, concluzionează că materialul audio a fost edidat.

 

În plus, în declarațiile procurorilor audiați, inclusiv ale celor trei care se aflau în conflict cu șefa DNA, sunt negate acuzațiile că Kovesi s-ar fi folosit de termeni ca „a decapa”, a înhăța” și „mânca-ți-aș”.

 

Ministrul Justiției Tudorel Toader a gafat când a cerut revocarea lui Kovesi și în baza acestor înregistrări apărute în spațiul public dar care urmează a fi discutate în CSM. Culmea este că, cu această ocazie, a făcut public raportul Inspecției Judiciare care nu conține dovezi care să îi susțină acuzațiile, se arată pe ziare.com.

 

În lunga prezentare a raportului anchetei efectuate la DNA, ministrul Justiției s-a legat de exprimarea apărută în înregistrări audio în care șefa DNA ar spune „să decapăm, să ajungem la premier”. Înregistrarea a fost difuzată pe 18 iunie, la emisiunea Subiectiv de la Antena 3, și a fost prezentată ca o discuție a lui Kovesi cu procurorul Jean Uncheșelu.

 

Una din frazele accentuate atat pe postul Antena 3, cat si saptamana trecuta de Tudorel Toader a fost cea in care se presupune ca sefa DNA le-ar fi spus procurorilor din subordinea sa: "sa decapam, sa ajungem la premier". Toader a insistat joi pe faptul ca sefa DNA incearca sa obtina condamnari cu orice pret.

 

„Această încercare de decapare, cuvântul cheie la care vreau să mă refer, este absolut contrară oricărui stat de drept. La mijloc este destinul unui om egal cu toți ceilalți. Cauzele nu trebuie rezolvate după funcție”, a comentat el. Pentru a întări declarațiile, Toader a publicat raportul Inspecției Judiciare (IJ), cu caracter confidențial și nepublic.

 

Raportul este pe masa Secției disciplinare pentru procurori din CSM, iar concluziile sunt confidențiale și nepublice până la soluționarea definitivă a acestuia. Ziare.com a analizat ce se arată în raportul publicat de Toader, ce au spus martorii și care este rezultatul expertizelor tehnice.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22