Dragnea și Tăriceanu, explicații la Comisia Europeană pentru asaltul „penalilor”

Redactie | 28.02.2018

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, o să aibă mâine întrevederi cu premierul Viorica Dăncilă, președintele PSD, Liviu Dragnea, președintele Klaus Iohannis și liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu pe tema cererii de revocare a procurorului șef DNA, Laura Codruța Kovesi și despre respectarea MCV.

Pe aceeași temă


 

Timmermans a declarat luni la Bruxelles că nu susține activarea articolului 7 în cazul României și a cerut autorităților române să acționeze în spiritul recomandărilor din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), relatează agenția bulgară Novinite, preluată de Mediafax.

 

Oficialul european a subliniat că independența sistemului judiciar este o parte integrantă a asigurării statului de drept. „Nu contestăm dreptul țărilor membre UE de a-și organiza sistemele judiciare, dar necesitatea de a reforma sistemul nu este niciodată o scuză pentru a impune controlul politic și pentru eliminarea independenței", a spus prim-vicepreședintele Comisiei Europene, potrivit agenției bulgare de știri Novinite.

 

La 20 decembrie 2017, Comisia Europeană a propus Consiliului Uniunii Europene să adopte o decizie în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale Poloniei, din cauza situației sistemului judiciar polonez. Experții Comisiei Europene afirmă că noile măsuri legislative din Polonia subminează independența justiției, oferindu-i ministrului Justiției dreptul de a numi și de a destitui judecători ai instanțelor superioare. Bruxellesul denunță și reformele privind funcționarea Tribunalului Constituțional din Polonia.

 

Frans Timmermans a precizat că Executivul european nu intenționează să propună o măsură similară împotriva României, întrucât dialogul cu Bucureștiul se desfășoară în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

 

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene a cerut autorităților române să „depășească ultima parte a maratonului” privind MCV, astfel încât Comisia să pună în aplicare intenția de a renunță la rapoartele de monitorizare.

 

„Asta le voi spune autorităților române: dacă faceți tot ceea ce vă cerem, puteți scăpa de MCV. Nu există niciun termen-limită pentru a renunță la mecanism, acest lucru nu se întâmplă de la sine, românii trebuie să implementeze recomandările CE", a mai declarat Timmermans.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22