Adrian Severin: Am cunoscut bucuria libertății prin dăruire și dragoste jertfelnică

Redactia | 02.03.2018

De abia ieșit pe porțile Penitenciarului Rahova, fostul ministru în mai multe guverne și europarlamentar PSD, condamnat pentru luare de mită, mărturisește că după gratii a „cunoscut bucuria libertății prin dăruire și dragoste jertfelnică”.

Pe aceeași temă

 

Iar confesiunile lui Severin continuă în aceeași notă: „mulțumesc tuturor contribuabililor români că și-au luat la gură pentru asta”. Și este bucuros că la Rahova a avut parte de „respect și o simpatie” de care nu s-a mai „bucurat niciodată cu atâta intensitate”, a scris fostul europarlamentar pe Facebook.

 

"Dragi prieteni și mai puțin prieteni,

 

Am revenit acasă. Acasă iar nu în libertate. Căci am fost mereu liber. Poate chiar mai liber decât sunt acum.

 

Ieri am trecut din mica pușcărie - cea a prizonierilor liberi - în marea pușcărie - cea a libertății prizoniere.

 

În cele 16 luni anterioare, singurul lucru la care am fost obligat a fost acela de a nu mă mișca în afara unui perimetru. Nimeni nu mi-a negat dreptul de a gândi, vorbi și simți liber. Exercitând acest drept am fost în maximă siguranță. Căci, da, penitenciarul Rahova este un penitenciar de maximă siguranță. (Mulțumesc tuturor contribuabililor români că și-au luat de la gură pentru asta.)

 

Orice contact cu lumea din afară (inclusiv așa zisa “liberare”) mi-a anulat confortul acestei securități, limitându-mi astfel libertatea.

 

În comunitatea mică și închisă de la Rahova am cunoscut timp de 16 luni un respect și o simpatie de care nu m-am bucurat niciodată cu atâta intensitate. Acolo, în mijlocul unui ocean de tristețe și uneori de deznădejde, am cunoscut bucuria libertății prin dăruire și dragoste jertfelnică. Atât în relația cu prizonierii “interni”, cât și în cea cu prizonierii “externi” (adică personalul penitenciarului format adesea din îngeri condamnați să muncească în infern).

 

La Rahova nu este mlaștina societății românești. Această societate a fost adusă a fi mlaștina însăși. La Rahova, ca, de altfel, în întregul univers concentraționar românesc actual - Gulagul României îngenuncheate, ocupate și umilite, găsiți o mare parte a aurului care plutește în ea. O prea mare parte.

 

Adevărat! În închisori este periferia societății. Periferia definește, însă, totdeauna, natura și calitatea centrului. Or, în închisorile noastre am găsit nu răul, ci binele irosit, înstrăinat, frustrat. El definește România în esența ei actuală: irosită, înstrăinată, frustrată.

 

Haideți să o salvăm și să o recuperăm împreună! La o sută de ani de la Marea Unire prioritatea nu este aniversarea, ci salvarea. Altminteri sărbătoarea se va transforma în prohod", a scris Adrian Severin pe Facebook.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22